Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/plantencombinaties_tuinaanleg

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    maandag 2 augustus 2021

De mooiste plantencombinaties: contrast, vormen, ton sur ton,...

De mooiste combinaties met Hemerocallis

In een goed gekozen samenstelling van planten is gekeken naar kleur, bloeiwijze en ook wel naar bladvorm. Het geheel is meer dan de som der delen: in een mooie combinatie doen planten elkaar goed uitkomen.

 

CONTRAST

 

Contrasterende kleuren liggen tegenover elkaar op de kleurencirkel: rood ligt tegenover groen. Paars ligt tegenover geel en oranje ligt tegenover blauw.

Contrasterende kleuren versterken elkaar. Een blauwe Salvia zal een oranje Achillea extra oranje laten lijken. Dezelfde Achillea ziet er minder vol van kleur uit, als zij naast andere oranje bloeiende planten staat. Wil je een kleur er sterk laten uitspringen en een plant laten opvallen, kies dan voor contrast. Een border met sterke contrasten levert een levendige aanblik op. Te veel contrast kan dan weer leiden tot een onrustige of chaotische indruk.

 

TON SUR TON

 

Meer rust creëer je door planten bij elkaar te zetten in aan elkaar grenzende kleurschakeringen. In een ton sur ton samengestelde border worden de afzonderlijke planten minder benadrukt dan het geheel. Planten lijken in elkaar over te vloeien en vormen samen een totaalbeeld. Je kunt daarbij planten kiezen die je niet opvallend mooi vindt maar die mee helpen om het geheel te maken. Planten met een grote hoeveelheid kleine bloemetjes, zoals Anthemis en Kalimeris, zijn zelf niet erg opvallend maar heel nuttig voor een mooie combinatie.

 

VORMEN EN KLEUREN

 

Niet alleen de kleur is van belang bij het samenstellen van een mooie border, ook de vorm van de bloem. Er zijn aren, bollen, schermen en fonteinen en ook hier kun je kiezen voor gelijkheid in vorm of voor contrast. De aren van de Salvia en de schermen van de Achillea zijn contrasterend en versterken daardoor de vorm van elkaar. De vorm en de kleur van het blad van een plant maken ook deel uit van de bijdrage die een plant kan leveren. Kenmerkend is het blad van de Hosta, dat door de sterke vorm een architectonische werking heeft. De Hemerocallis heeft veel grasachtig loof, dat in staat is om scherpe kleuren te blussen en te verzachten. De vele nieuwe cultivars van de Heuchera bieden met hun talrijke bladkleuren de mogelijkheid om een accent aan te brengen. De keuzes voor veel contrast of juist weinig, voor zachte tinten of juist voor fel; het hangt af van je smaak en dat is heel persoonlijk. Het is daardoor boeiend te zien wat andere tuiniers aan keuzes maken. Een goede reden voor een wedstrijd!

WEDSTRIJD: De mooiste combinatie met Hemerocallis

 

Hemerocallis ofwel daglelie, is een plant die zich goed laat gebruiken voor mooie combinaties. Het grasachtige blad kan gewenste bladcontrasten opleveren. De bloem is er in vele kleuren en dat daagt zeker uit tot het vinden van samenstellingen in contrast en ton sur ton.

Stuur jouw foto van de mooiste combinatie met Hemerocallis en maak kans op één van de drie waardebonnen om planten mee te kopen bij kwekerij Spitsbergen-Willemsen te Veenendaal(NL)

 

     1ste prijs: een waardebon van 100 euro

     2de prijs: een waardebon van 50 euro

     3de prijs: een waardebon van 25 euro

 

De jury bestaat uit José de Buck (voorzitter van VVPV), Dina Deferme (een begrip voor de meeste tuinliefhebbers) en Martje van den Bosch (De Tuinen in Demen).
Stuur voor 15 augustus je foto naar: info@tuinadvies.be onder vermelding van “De mooiste combinatie.” Vermeld ook je naam en adres, veel geluk!

#2072

Auteur: Martje van den Bosch
www.detuinenindemen.nl