menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    vrijdag 21 juni 2024

Prei recepten : lekker koken met prei


Zoals altijd bij wordt deze groente met zorg geteeld, zolang mogelijk op het veld gehouden om dan oogstvers, het oog van de vele klanten te bekoren. Een verse preibundel kenmerkt zich door een dichte bladvorming, fris loof, geen schade of geelverkleuring. Slappe stengels, gebrek aan donkergroen fris blad of een opengebarsten basis van de stengel, hoort niet thuis in het palet!

Prei wordt met ingekorte wortels verkocht. Ze worden in bundels aangeboden die op basis van kwaliteit en diameter van de stengel worden geselecteerd.
De houdbaarheid van prei is relatief lang op voorwaarde dat de groente koel bewaard wordt. Een temperatuur tussen 2°C en 5°C en een relatieve vochtigheidsgraad van 95% of meer wordt aanbevolen. In de groentebak van de koelkast kan prei zo'n kleine 2 weken zijn versheid behouden. Afgedekt met grond en vorstvrij blijft prei zelfs 1 maand vers. 

Prikkelend voor de keukenchef!

Met prei kun je veel kanten op in de keuken. En dankzij het laag caloriegehalte hoeven we niet op 100gr te kijken. Prei is vaak basisbestanddeel van soep of stoofpotjes. Ook laat de groente zich goed combineren met andere groenten zoals wortelen, ui, knolselder... enz.
Prei vraagt wel een grondige wasbeurt gezien het gaat om een groente uit volle grond. Reinigen gaat het gemakkelijkst door de groente in de lengte te snijden, de buitenste bladeren (indien nodig) en verdroogde bladpunten weg te halen en onder stromend water te houden. Als je voor een bereiding toch van plan bent de prei fijn te snijden dan kun je dat evengoed voor het wassen doen: dan gaat het schoonmaken nog gemakkelijker.

Prei recepten

Pikante preilinten met kalkoen   

Pikante preilinten met kalkoen 
Ingrediënten voor 4 personen:

 • 200 g volle rijst
 • 4 stengels prei
 • 12 kerstomaatjes
 • 4 kalkoenlapjes
 • 50g wokmie
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 theelepel cayennepeper
 • 1 stukje verse gember
 • peper en zout

Bereidingswijze:

Laat de rijst gedurende 25 minuten koken in gezouten water.
Snijd de worteltjes en de helft van het loof van de preistengel weg. Snijd de preistengel dan verder in lange, fijne repen. Spoel ze en dep ze droog.
Snijd de kerstomaatjes doormidden, snijd de kalkoenlapjes in dunne plakjes.
Verhit de olijfolie in een wokpan tot ze begint te walmen. Voeg de preirepen toe en roerbak ze gedurende 3 minuten. Schep ze uit de pan. Leg vervolgens de plakjes kalkoen in de pan en roerbak ze 1 minuut. Voeg de prei weer toe en roer. Voeg vervolgens de wokmie en 1,5 dl warm water toe. Laat alles nog 3 minuten bakken terwijl u goed blijft roeren.
Kruid met de cayennepeper, de geraspte gember, peper en zout. Meng goed. Roer de halve tomaatjes en de sesamolie onder de bereiding, laat nog even al roerend bakken en dien meteen op met de uitgelekte rijst.

Kabeljauw op een bedje van witloof en prei

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 4 stengels   prei
 • 4 stronkjes witloof
 • 12 vastkokende aardappelen
 • 1 citroen, 1 eetlepel margarine
 • 2 eetlepels lightroom
 • 4 moten kabeljauw (elk ongeveer 150g)
 • 4 takjes dille, peper en zout.

Kabeljauw op een bedje van witloof en prei
Kabeljauw op een bedje van witloof en prei

Bereidingswijze:

Maak de prei schoon. Behoud van één preistengel alleen het wit, van de andere het wit en een deel van het loof. Snijd de witte prei zorgvuldig in lange, smalle repen, de andere preistengels in ringetjes. Snijd de bittere kern uit de witloofstronkjes en snijd de groenten in stukjes. Schil de aardappelen.
Snijd de citroen doormidden. Pers één helft uit en verdeel de andere helft in 4 plakjes.
Verhit de boter in een pan, voeg de preiringetjes en het witloof toe en laat even fruiten op een middelmatig vuur tot de groenten beginnen te slinken. Voeg het citroensap, peper en zout toe, dek de pan af en laat 15 minuten zachtjes stoven. Voeg daarna de room toe, roer goed en laat nog even doorkoken op een hoger vuur.
Blancheer de preirepen heel kort in gezouten water, schep ze uit de pan en houd ze warm. Leg de aardappelen in het blancheerwater van de prei en laat ze 20 minuten koken.
Verhit een grillpan met een antiaanbaklaag. Bak er de moten kabeljauw in zonder vetstof (reken 6 minuten aan elke zijde). Kruid ze met peper en zout.
Verdeel de gestoofde groenten over warme borden en schik er een moot vis bovenop. Versier met een takje dille, een plakje citroen en geblancheerde preireepjes. Geef de aardappelen er apart bij.

Kruidige papillotten met ham en prei en geroosterde aardappelen

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 4 preiwitten
 • 8 vastkokende aardappelen
 • 4 dikke plakken gekookte ham (elke plak ongeveer 80 g)
 • 5 korianderbolletjes
 • 1 takje tijm, 1 eetlepel citroensap
 • 4 eetlepels lightroom, peper en zout. 

Bereidingswijze:

Blancheer de preiwitten 5 minuten in gezouten water of laat ze 8 minuten stomen. Laat ze uitlekken.
Schil de aardappelen en snijd ze in dikke plakken. Verhit een grote grillpan zonder vetstof. Leg de aardappelplakken erin en rooster ze eerst 2 minuten aan elke op een hoog vuur. Zet het vuur dan lager en laat de plakken nog een kwartiertje garen. Kruid ze dan met peper en zout.
Stamp de korianderkorrels in een vijzel fijn met de blaadjes van de tijm. Roer er het citroensap door. Schik elke plak ham op een vel aluminiumfolie. Schik een stengel prei op de ham en besprenkel de groente met het kruidenmengsel. Rol de ham op. Sluit het vel folie tot een papillot. Laat de papillotten 15 minuten garen in een voorverwarmde oven Kruid de room met peper en zout. Open de papillotten en verdeel de room over de inhoud. Serveer de papillotten met de aardappelplakjes.

#2885
Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).