Over pompoenen: Pumpkin Spice Latte en meer...
Wanneer de herfst terug in het land is, verkleuren de bladeren aan de bomen mooi oranje en worden de kachels opnieuw aangestoken. Ook in de winkels overheersen deze tinten opnieuw want het pompoenenseizoen is terug volop aan de gang. De pompoen kan je in heel wat vormen en kleuren verkrijgen maar welke gebruik je nu waarvoor? We zetten hier alvast een aantal bekende soorten voor je op een rijtje.
Flespompoen of butternut Zacht en romig vruchtvlees met een zoete nootmuskaatachtige smaak. Heerlijk in soep of geroosterd in een salade of lasagne. Ook te verwerken tot een lekkere smeuïge puree. | Oranje Hokkaido pompoen Het vruchtvlees is zoet en droog waardoor gegaarde blokjes lekker stevig blijven in salades. Heerlijk om te roosteren in de oven of te gebruiken in een romige pompoensoep. |
|
|
|
|
Pumpkin Spice Latte maken
Ingrediënten voor 2 personen
- 300 gr pompoen (gekookt en gepureerd)
- 400 ml melk (ook mogelijk met sojamelk of amandelmelk)
- snuifje gemalen gemberpoeder
- snuifje gemalen kruidnagel
- snuifje kaneel
- snuifje speculaaskruiden (naar smaak toevoegen )
- 2 el ahornsiroop (naar smaak toevoegen)
- vanille extract
- 2 tassen (espresso) koffie
- topping: slagroom
Benodigdheden
- kookpan
- staafmixer of blender
- 2 mokken
Bereidingswijze
Schil de pompoen en verwijder de pitten. Snij in blokjes en kook de pompoen 10-12 minuten gaar in een kookpan en giet af. Pureer daarna tot puree met een staafmixer of in de blender.
Doe de pompoenpuree, de melk en de ahornsiroop samen in een pan en breng zachtjes aan de kook. Zet ondertussen twee kopjes (expresso) koffie. Haal de pan van het vuur van zodra de melk begint te koken. Meng hierdoor enkele druppeltjes vanille essence (of het merg van een vanillestokje) en de kruiden.
Doe de koffie en de gekruide melk in de blender en mix tot de latte romig wordt. Klop de slagroom tot hij bijna stijf is en verdeel de pumpkin space latte over twee glazen. Serveer met opgeklopte slagroom en werk af met speculaaskruiden.