menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    donderdag 28 maart 2024

Rabarber: planten, rassen, ziektes, vermeerderen,...

Rabarber - Rheum rhabarbarum L. (gegolfde rabarber)

Rabarber is een meerjarige plant uit de duizendknoopfamilie (Polygonaceae). Tot deze familie van tweezaadlobbige planten behoren naast de rabarber ook boekweit en vele andere planten die we kennen uit de siertuin zoals de bruidssluier (Fallopia) en Persicaria's maar ook lastige onkruiden zoals verschillende soorten zuring.

De rabarber echter wordt gekweekt vanwege zijn smakelijke, malse stengels met een frisse smaak. Begin 1900 kreeg rabarber als voedingsgewas ook een plaatsje in de Belgische en Nederlandse tuinen. De dikke stelen sterven elk jaar af en na de winter verschijnen er nieuwe stevige stengels. Na vier a vijf jaar zijn de ondergrondse wortelstokken of rizomen reeds voldoende groot zodat je de plant vanaf november of in het vroege voorjaar kan scheuren om soortechte cultivars te verkrijgen. Gebruik een scherpe spade en deel de plant in stukken met elk nog 1 a 2 neuzen (groeipunten). De buitenste, jongste stukken zijn de beste.

Rabarber planten

RabarberNa het scheuren laat je de snijwonden opdrogen om ze daarna pas uit te planten op een diep bewerkte en goed vochthoudende bodem met een plantafstand van 1 x 1 m. De plantput graaf je vooraf 60 cm breed en diep uit en vul je terug met de grond verrijkt met compost of goed verteerde stalmest. Bij het aanplanten zorg je ervoor dat de neuzen nog net boven de grond uitsteken. Met een beetje geluk en een goede verzorging kunnen de aangeplante rabarberplanten 10 tot 15 jaar blijven staan vooraleer de oogst achteruit gaat. Het eerste jaar na de aanplant oogst je beter nog niet zodat de plant energie kan steken in de groei en verdere ontwikkeling.

Rabarberplanten kopen

Ken je niemand die je aan een gescheurde plant kan helpen, dan kun je rabarberplantjes zeker in de tuincentra kopen. Let er op dat je gezonde, wortelstokken koopt met minstens 2 neuzen (groeipunten) en dikke, vlezige wortels. Koop planten die er gezond en fris uitzien.

Standplaats voor rabarber

Rabarber is een gulzige plant en vraagt een zéér vruchtbare bodem met een matig zure pH (ca. 6). Te droge en uitgeputte grond zorgt er voor dat de planten snel zullen doorschieten en bloemstengels produceren wat niet goed is bij de teelt van rabarber. Bloemstengels kun je best steeds verwijderen om de planten niet uit te putten. Het zijn trouwens planten die veel stikstof nodig hebben om grote bladeren en stelen te kunnen vormen.
Plant bij voorkeur op een zonnige standplaats. In de halfschaduw zal het ook lukken, maar dan worden de stengels minder dik en is de roodverkleuring eveneens geringer.

Rabarber bemesten

Plaats jaarlijks tijdens de winter een stapeltje stalmest of compost rond de rabarberpollen (niet op het hart van de plant), de voedingstoffen zullen geleidelijk de grond in sijpelen. Gebruik ongeveer een emmer stalmest (10 liter) per m².
Herhaal dit nog eens nà de oogst in juli.

Rabarber bevat veel oxaalzuur. Hoe jonger de stelen des te minder oxaalzuur deze bevatten. Als de bladstelen 2 tot 4 weken oud zijn, dan zijn deze het best om te consumeren. Door het verdringen van de kalkopname in het lichaam door het oxaalzuur wordt geadviseerd niet meer dan 2x per week een portie rabarber te eten. Door het oxaalzuur kent de rabarber weinig belagers.

Het zuringhaantje (Gastrophysa spp.) is een van de weinige belagers die je op rabarber zal aantreffen. De schade is echter gering.

De smaak van de stengels hangt sterk af van het ras en kan variëren van zoet tot zuur.

De rassen met groene stelen :

  • smaken zuurder
  • zijn beter om in te vriezen
  • hebben een sterkere groei

De rassen met rode stelen :

  • hebben een lagere opbrengst
  • smaken minder zuur en zijn dan ook een stuk zoeter (smakelijker)

Rabarberrassen

  • Rheum rhabarbarum 'Goliath':  Laat ras met dikke stelen. Zure smaak

  • Rheum rhabarbarum 'Frambozenrood': Midden vroeg ras met vrij zware rode stelen en rode voet. 

  • Rheum rhabarbarum 'Miesa': Zeer lekkere, maar korte en dunne stelen en dus ook een lage opbrengst

  • Rheum rhabarbarum 'Victoria': Groene vrij dikke stelen met een hoge opbrengst.

  • Rheum rhabarbarum 'Valentine': Late F1-hybride die geen zaadstengels vormt met rode stengels.

  • Rheum rhabarbarum 'Timperley Early' Zeer vroeg ras met vrij dunne, kromme stelen. Vrij populair ras in Groot-Brittannië.

  • Rheum rhabarbarum 'Sutton's Seedless' Een Engels ras met dikke, rode stelen (binnen- en buitenkant).

  • Rheum rhabarbarum 'Holsteiner Bloed' Middenvroeg ras met rode stelen en met het hoogste gehalte oxaalzuur onder de rabarberrassen.

  • Rheum rhabarbarum 'Hawkes Champagne' Een populaire Engelse middelvroege variëteit met rode stelen om te forceren. 

Rabarber heeft een vrij zure smaak en wordt gebruikt in de keuken voor het maken van rabarberwijn, rabarbermoes, confituur en taarten.

Rabarber oogsten

De stengels hebben de beste smaak als de bladeren volledig geopend zijn en de vouwen bijna verdwenen zijn. De bladstelen moet je afdraaien en zeker niet afsnijden. Bij het afsnijden kan het resterende stuk inrotten en zo zelfs de hele plant aantasten. Neem de steel onderaan stevig vast en draai deze een kwartslag, dan trekken. Laat altijd minstens drie stelen staan.  Met een scherp mes verwijder je ineens ook de giftige bladeren zodat je enkel de lekkere stelen over houdt. Het blad aan de stelen laten zitten zou de stengels trouwens taai doen worden doordat de bladeren nog vocht zullen verdampen. In de koelkast zijn de stengels enkele dagen houdbaar.
Oogsten kan vanaf april tot voor de langste dag (21 juni) Vanaf dan zijn keert het oxaalzuur stilaan terug vanuit de bladeren naar de stelen en is het niet meer aan te raden om ze nog te oogsten. Daarenboven kunnen de planten vanaf dan terug energie opdoen voor het volgende groeiseizoen.

Rabarber oogsten

Planteigenschappen rabarber

Wetenschappelijke naam : Rheum rhabarbarum
Nederlandse naam : Rabarber
Familie : Polygonaceae of duizendknoopfamilie
Bloeikleur : wit
Bloeimaand : mei
Bladkleur : Groen
Hoogte : 100 - 120 cm
Wintergroen : Bladverliezend
Winterhardheid : Goed winterhard
Standplaats : Zon, Halfschaduw
Soort gewas : Vaste plant als groente geteeld.
PH bodem : Zuurminnend
Speciale kenmerken : Opvallende grote bladeren / groente
Habitat : Normale bodem, Vochtige bodem

  • Engels: Rhubarb
  • Frans: Rhubarbe
  • Duits: Rhabarber
  • Italiaans: Rabarbaro
  • Spaans: Rapontico 

#2447
Terug naar boven icoon