Recepten met blauwe bessen: soufflé, salade en bananenijs
Soufflé van blauwe bessen
Wat heb je nodig?
120 gram blauwe bessen
50 gram kokosbloesemsuiker (of andere suiker)
1 vanillestokje
een snuifje kaneelpoeder
citroensap
1 theelepel maïzena (kan ook met arrowroot)
1 eiwit
Hoe maak je het klaar?
Meng de bosbessen samen met de helft van de suiker, een klein beetje water en het citroensap. Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg dit hieraan toe. Breng alles aan de kook. Meng intussen het maïzena met een klein beetje water en klop tot er geen klonters meer zijn. Voeg de maïzena toe aan het kookmengsel en roer stevig tot de masse is gebonden. Laat nog een paar minuten doorkoken. Klop het eiwit stijf en voeg er de overige suiker aan toe. Spatel voorzichtig het eiwit doorheen het bosbessenmengsel. Verwarm de oven voor op 190°C. Vet de soufflévormpjes in met boter en bestrooi ze lichtjes met bloem. Vul de vormpjes met het mengsel en strijk ze af met een spatel. Schuif de vormpjes in de oven en bak ze in 5 à 6 minuten tot ze net beginnen te kleuren. Open de oven niet tijdens het bakken. Neem ze uit de oven en serveer onmiddellijk, eventueel met wat zure room.
Salade van blauwe bessen
Wat heb je nodig?
een handvol blauwe bessen
ca. 20 mini mozzarellabolletjes
250 gram kerstomaatjes
sap van ½ citroen
avocado olie of slaolie
wat versnipperde gerookte zalm
een klein teentje knoflook
peper en zout, provencaalse kruidenmix
verse kruiden: basilicum, munt, wat venkel blaadjes,….
Hoe maak je het klaar?
Spoel de kerstomaatjes en de blauwe bessen en doe ze samen in een kom. Meng er de mozzarellabolletjes onder, alsook de versnipperde zalm. Maak van de olie, citroen, look en kruiden een vinaigrette en giet het mengsel over de salade. Meng alles goed door elkaar. Laat even staan zodat alle smaken goed kunnen doordringen.
Bananenijs met blauwe bessen
Wat heb je nodig?
1 rijpe bevroren banaan per persoon
een aantal blauwe bessen
vanillepoeder
kaneelpoeder
wat rijstmelk of amandelmelk (of vers appelsiensap)
Hoe maak je het klaar?
Om lekker bananenijs te maken heb je bananen nodig die goed rijp zijn. Steek ze een dag op voorhand in de diepvries zodat ze zeker goed bevroren zijn. Ik heb zelf altijd bananen in de diepvries zitten zodat ik er altijd heb als ik er zin in heb. Want het is zo lekker!
Naam een hakmolen of een blender en doe er de blauwe bessen samen met de in stukjes gesneden bevroren banaan in. Voeg er wat vanillepoeder en kaneelpoeder aan toe. Om de massa goed te kunnen blenden heb je vocht nodig. Voeg er beetje bij beetje wat melk of appelsiensap aan toe totdat je een gladde massa bekomt. Serveer onmiddellijk.
Je kan dit ijs verder op smaak brengen met wat stukjes zwarte chocolade of andere bessen of vruchten gebruiken.