Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/scindapsus_of_epipremnum

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    donderdag 5 augustus 2021

Scindapsus of Epipremnum: Top 5 Epipremnum

De Scindapsus, ook bekend als Epipremnum, is dankzij zijn verschillende verschijningsvormen een veelzijdige plant. En als bonus heeft hij ook een bijzonder luchtzuiverende werking.

De Scindapsus, ook bekend als EpipremnumGevlekt en gevlamd, klimmend en hangend
In de oerwouden van Zuidoost-Azië, Indonesië en de Salomoneilanden groeit de Scindapsus langs de bomen omhoog, maar hij kan ook zijn ranken laten hangen. Je vindt hem dan ook  als klim- en hangplant.

De glanzende bladeren zijn hartvormig en hebben een opvallende print: gevlekt of gevlamd. Het kleurenpalet gaat van donkergroen naar lichtgroen tot zelfs zilver, geel en witachtig.

Luchtzuiverend volgens NASA en Fytagoras
Uit onderzoek door NASA en het wetenschappelijke bedrijf Fytagoras blijkt dat de Scindapsus in de top 10 van meest luchtzuiverende planten staat.
De Scindapsus verbetert de luchtkwaliteit niet alleen thuis, maar ook op werkplekken waar printers en andere apparaten staan.

Plaats: Zet de Scindapsus op een lichte, tochtvrije standplaats. Ook een plaats in halfschaduw is goed. De Scindapsus gedijt het beste tussen de 18°C en 25°C en kan niet tegen temperaturen onder de 15°C. Verdwijnt de print op het blad en wordt het egaal groen? Dan staat de plant op een te donkere plek.
Water: Een beetje water zodat de aarde gelijkmatig vochtig is en af en toe wat sproeien met de plantenspuit is voldoende.
Verzorging: Als de ranken te lang worden, knip je ze een stukje af.

De Scindapsus, ook bekend als Epipremnum 

De Scindapsus, ook bekend als EpipremnumTop 5 Epipremnum

  1. 'Aureum'
  2. 'Aureum' (hangplant)
  3. 'Marble Queen’ (hangplant)
  4. 'Marble Queen’
  5. ‘Golden Pothos’ (hangplant)

Epipremnum als luchtzuiverende plant:
Uit onderzoek is gebleken dat Epipremnum (Scindapsus) in de top 10 van meest luchtzuiverende planten staat. Dit onderzoek is gedaan door B.C Wolverton onder toezicht van NASA. In het boek ‘50 verrassende kamerplanten’ van B.C Wolverton is dit na te lezen.
Hoe werkt de luchtzuivering? De huidmondjes in de bladeren nemen schadelijke gasdeeltjes op en transporteren deze via de stengels naar de wortels. Ontelbare micro-organismen breken de schadelijke verbindingen af, die vervolgens als voedsel dienen voor zowel de plant als de micro-organismen. Hierbij komen geen afvalstoffen vrij. Het zuiveringssysteem gaat nog verder en schoolt zichzelf bij. Onderzoekers hebben aangetoond dat vooral de micro-organismen instaan voor het zuiveringsproces.

Leuk om te weten

  • De Scindapsus maakt onderdeel uit van de Araceaefamilie, net als Caladium, Dieffenbachia, Monstera en Philodendron.
  • De Griekse naam Epipremnum komt van Epi (op) en Premnon (een stengel): groeit aan de stengels van bomen.

In 1879 werd de eerste Scindapsus naar Europa gebracht en daar verder ontwikkeld.

#4234

Bron: PPH - Plant Publicity Holland