Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/smaakmakers_in_jouw_kopje_thee

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    zaterdag 25 juni 2022

Smaakmakers in jouw kopje thee

Thee drinken is vooral in Japan door de eeuwen heen een ware traditie geworden. Het is een onmisbaar onderdeel van de Japanse cultuur. Bij de theeceremonie doet men een aantal voorafgaande handelingen die leiden tot de juiste omgeving en sfeer om te genieten van het perfecte kopje thee. Chado of de weg van de thee is de Japanse kunst van het theezetten.

Vroeger werd thee vooral gedronken omwille van de helende werking van bepaalde kruiden. Bladeren van planten werden tot poeder gemalen of gewoon in heet water gedaan om ze te laten trekken tot een kruidige drank. In onze westerse wereld wordt thee meestal genuttigd in de vorm van zakjes die je in verschillende smaken en merken kan kopen. Er rest dus nog maar weinig van de oorspronkelijk traditie maar ook de smaak is niet meer te vergelijken.

Thee bereiden met verse kruiden en planten

Thee van verse planten en kruiden daarenboven is veel lekkerder en bevat meer geneeskrachtige eigenschappen. Een heerlijk kopje kruidenthee kan je trouwens eenvoudig zelf bereiden met een paar ingrediënten die voor verrassende smaken zorgen. Denk bij het samenstellen van jouw thee wel aan de werking die de kruiden of planten hebben. Sommigen zijn opwekkend en zijn dus niet goed om te drinken net voor het slapen gaan.

Ingrediënten voor een verrassend kopje thee

Kurkuma

KurkumaKurkuma of geelwortel wordt veel in de keuken gebruikt en kan je gemakkelijk herkennen aan zijn opvallende oranje kleur. Het kruid bevat een aantal gele pigmenten die ook jouw handen en servies een fel kleurtje kunnen geven. Je kan kurkuma in elke supermarkt kopen in de vorm van gedroogd poeder maar in sommige gespecialiseerde zaken kan je kurkuma ook vinden onder de vorm van kleine verse worteltjes.
Naast de unieke smaak zijn er nog heel wat andere redenen te bedenken om kurkuma regelmatig in de keuken te gebruiken. De pigmenten die in de wortel aanwezig zijn, hebben namelijk een heilzame werking. Ze werken ontstekingsremmend, hebben een antivirale werking en zijn giftig voor tumorcellen. Kurkuma heeft ook bloedverdunnende eigenschappen dus opgelet met hoge doseringen voor mensen die bloedverdunners gebruiken. Een theelepel kurkuma in jouw mok geeft een mooie kleur en een heerlijk smaakaroma.


Gember

GemberGember wordt in China al meer dan 2000 jaar lang gebruikt om onder andere misselijkheid en problemen met de maag te behandelen. Het is een wondermiddel voor mensen die problemen hebben met de luchtwegen en de spijsvertering en het kan helpen bij misselijkheid bij zwangere vrouwen maar ook bij de behandeling van kanker door chemotherapie. Het is nuttig bij chronische ontstekingen en migraine. En dat is lang niet alles, er zijn nog zoveel meer redenen om gember op te nemen in onze dagelijkse voeding. Verse gember kan je in de meeste supermarkten kopen. Het heeft een sterke pittige smaak en is een basisingrediënt om thee te bereiden. Je kan er appelsien- of citroensap aan toevoegen als extra smaakmaker. 


Zoethoutwortel

ZoethoutZoethout is de wortelstok van de zoethoutplant (Glycyrrhiza glabra) en bevat een zoetstof die veel sterker is dan suiker maar toch niet schadelijk is voor onze tanden. In de handel vind je ze vaak onder de vorm van stokjes waarop je lekker kan kauwen. Het wordt ook gebruikt als smaakmaker in drop en dranken zoals thee. Zoethout brengt de maag en darmen tot rust en wordt aangewezen bij de behandeling van herpes, mond- en maagzweren.

Het helpt ook bij astma en keelpijn maar het doet wel de bloeddruk stijgen.
Opgelet dus voor mensen met een hoge bloeddruk. 

Groene kardemom 

KardemonIn het verre oosten wordt kardemom vaak gebruikt in gerechten. Bij ons wat minder bekend maar toch gemakkelijk te vinden in de meeste supermarkten. De peultjes zijn afkomstig van een plant die familie is van de gemberplant. De bijzondere smaak zit in de donkere zaadjes die in de peultjes zitten. De smaak is pittig en fris tegelijk, iets wat je met weinig kan vergelijken. Kardemom is ook bijzonder heilzaam voor ons lichaam. Het bevat veel mineralen en antioxidanten. Het stimuleert de bloedcirculatie, is krampstillend en heeft een ontstekingsremmende werking. Het is ook goed voor de spijsvertering, voor de nieren en luchtwegen. Het is bovendien een afrodisiacum en kan dus een lustopwekkend effect hebben. Kardemom wordt gebruikt als smaakmaker in oosterse gerechten, maar tevens bij de bereiding van speculaas en als smaakmaker in thee en koffie. 

Matcha

De populariteit van Matcha thee is de laatste jaren enorm toegenomen. Matcha vindt zijn oorsprong in Japan waar ze de jonge blaadjes van groene thee vermalen tot poeder. De antioxidanten in dit poeder zouden tot meer dan 100 keer krachtiger zijn dan die van gewone groene thee. Matcha is bovendien rijk aan chlorofyl, een stof die helpt bij de opname van zuurstof in het bloed en het immuunsysteem helpt te versterken. Een ideaal middel om je op te lappen als je je even wat minder voelt. Het geeft ook een boost aan je metabolisme en werkt kalmerend. Het poeder is heerlijk om er thee van te maken maar je kan het ook verwerken in smoothies. Echte matcha thee wordt bereidt in een kommetje met een bamboe garde. Het wordt opgeklopt tot een schuimige vloeistof.

De ceremonie van de bereiding van Matcha thee

Je kan ook een combinatie maken van verschillende ingrediënten. Dan wordt de smaaksensatie alleen maar groter!

#5249Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon