Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/snijbloemen_en_planten_in_pot_op_een_milieuvriendelijke_manier

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    maandag 14 juni 2021

Snijbloemen en planten in pot op een milieuvriendelijke manier

De milieuvriendelijke of biologische snijbloemen en potplanten zitten in de lift. De bloemisten krijgen deze vraag steeds vaker van consumenten, maar ook de producenten (de kwekerijen) hechten steeds meer belang aan het milieuvriendelijker kweken van allerhande snijbloemen.

milieuvriendelijke snijbloemen kopen

veiling voor biologische snijbloemenDe traditionele teelt van snijbloemen is – in tegenstelling tot de meeste consumenten niet weten – zeer energieverslindend.

De consument willen vaak de snijbloemen in perioden dat deze eigenlijk niet beschikbaar zijn. Daardoor moeten ze geteeld worden in verwarmde kassen wat bijzonder milieubelastend is qua energieverbruik.

Als consument kunt u alvast uw steentje bijdragen door bloemen te kopen bij de bloemist in de periode dat de bloemen normaal beschikbaar zijn.

Voor een bos bloemen is dat dus de zomer of de nazomer. Ook de keuze voor (bloeiende) potplanten is beter dan verse snijbloemen wat betreft milieubewust aankopen.

Er bestaat ondertussen een keurmerk zodat u als klant weet dat de snijbloemen wel degelijk op milieuvriendelijke wijze zijn gekweekt. Het FFFP-label (Fair Flowers Fair Plants) zorgt daarvoor.

Over het FFFP-label:
biologisch of milieubewust snijploemen telenNiet alleen het milieuvriendelijk kader van de teelt van snijbloemen is belangrijk, ook het sociaal aspect is onderdeel van het al dan niet halen van een FFFP-label voor de kwekerij. Door het kopen van bloemen en platen met dit label weet u dat de teelt milieuvriendelijk is en dat de arbeiders die hiervoor hebben gezorgd, een goed sociaal arbeidsregime hebben en ook veilig en gezond kunnen werken.

Het milieuaspect van dit label omvat het gebruik van de gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en energiehuishouding van het produceren. Ook het waterverbruik en afvalverwerking wordt hierin bekeken. In iedere stap van het productieproces dient de kwekerij alles grondig bij te houden en deze stappen worden gecontroleerd door de organisatie.

Concreet wil dit zeggen dat biologische bloemen geteeld worden zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen en dat bloemen niet in kassen maar in vollegrond opgroeien. Daarbij wordt een maximaal gebruik gemaakt van allerhande natuurlijke middelen. Zo worden enkel organische meststoffen gebruikt en wordt vruchtwisseling toegepast om de bodem niet uit te putten.

Als consument kunt u dus het best kiezen voor tulpen of Hypericum in de maanden januari en februari te halen bij de bloemist. Vanaf maart kunt u Gerbera’s kopen tot in september. In de zomer kunt u ook milieubewust kiezen voor zonnebloemen, gladiolen en in de later zomer ook lelies. In het najaar/winter zijn chrysanten ook OK. Koopt u dus bloeiende bloemen buiten de seizoenen, dan weet u dat er eigenlijk veel energie is verspild voor uw boeketje.

Misschien gaan we dus voor valentijn beter op zoek naar een alternatief voor het boeketje rozen...

#4628

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies