Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/snijbloemen_verzorgen

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    donderdag 5 augustus 2021

Snijbloemen tips voor een langere houdbaarheid

Snijbloemen tips bij oogst, aankoop, verwerken, langer fris houden.

Velen onder jullie kopen of ontvangen geregeld een boeketje bloemen. Met volgende tips kun je vanaf nu een stukje langer van jouw snijbloemen genieten.

Kies het meest geschikte tijdstip om bloemen te oogsten of aan te kopen. D.w.z. dat de bloem in staat moet zijn om op eigen kracht verder open te bloeien. 

Bloemen uit eigen tuin of uit de vrije natuur snijd je best 's morgens. Laat ze enkele uren water optrekken in een koele ruimte, vooraleer ze te verwerken. 

Bij het aankopen van snijbloemen kun je met volgende tips rekening houden:

  • Koop liefst geen bloemen die te dicht in de knop zitten: deze komen vaak niet uit of laten vlug hun kopje hangen, o.a. rozen, tulpen, narcissen, papavers, irissen en anemonen zijn daar gevoelig voor.
  • Toch zijn er ook snijbloemen waarvan alle bloemen gesloten mogen zijn: nerine, lelie.
  • Eerste bloem open : fresia, gladiool.
  • Een paar bloemen open : reukerwt, meiklokje.
  • Open : anjer, dahlia, chrysant, orchidee, gerbera.

 

 

Het is belangrijk om de stengels schuin af te snijden. Plaats de bloemen direct na het afsnijden in een vaas of emmer. Laat 1 à 2 uur optrekken. Zet ze op de juiste diepte in het water.
Laat nooit overtollige bladeren in water staan. Ze zouden verrotten en onaangename geuren verspreiden.
Plaats de bloemen in lauw water in een vaas. Warm water bevat minder zuurstof, wat schadelijk is voor de bloem.
Sommige bloemen laat je best water optrekken op een donkere, koele plaats (bv. tulp, anemoon, roos, gerbera)
Geef niet teveel water water om verrotting van de stengels te voorkomen.

Het snijbloemenvoedsel dat aan water toegevoegd wordt, is eveneens bedoeld om het water bacterievrij te houden. Het bevat suiker, de enige stof die de planten opnemen waardoor ze langer meegaan.

Vul de vaas of schikking elke dag bij met water. Bloemen verdragen geen te warme plaatsen of tocht en hebben behoefte aan voldoende luchtvochtigheid. Die kan verbeterd worden door regelmatig water te verstuiven.

Zet nooit rijp fruit in de buurt van jouw boeket. Fruit vormt ethyleengas en de bloemen verwelken hierdoor. Vooral anjers zijn hier heel gevoelig aan.

Het schoonhouden van vazen is heel belangrijk. Alleen omspoelen met warm water is niet voldoende. Reinig ze met een scheutje bleekwater of maak ze schoon met een afwasproduct.

 

#855

Auteur: Dorang