Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/soorten_hagen_scheren

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    dinsdag 11 mei 2021

Hagen in de tuin: soorten, oorsprong, voeden en scheren

De haag in het kort

Een haag past bij elke tuin. Er omheen, als levende markering van de erfgrens, maar ook erin, om structuur te geven. Een doolhof is zelfs een tuin die uitsluitend uit hagen bestaat! Overleg wel vooraf met uw buren voordat u een haag als levendige afscheiding gaat gebruiken. Het is 't mooist als de haag op de erfafscheiding kan worden geplant. Binnen groene muren is het goed tuinieren!

De toepassing van hagen is eeuwenoud. Aanvankelijk dienden ze als bescherming van de groenten- of kruidentuin bij boerderijen, kastelen en kloosters, maar later werden ze vooral als sierelement gebruikt in tuinen van kastelen en buitenplaatsen.

Aan sierwaarde hebben ze nog niets verloren. Hagen zien er dan ook in elk seizoen mooi uit en de keus aan geschikte planten is groot. Vooral heesters en coniferen komen in aanmerking.


Hagen in en om de tuin zoals buxus en taxus zorgen voor privacy, sfeer en structuur

Van tuun naar tuin.

Ons woord ‘tuin' is afkomstig van het Keltische tun of tuun. Daarvan is het woord omtuining afgeleid, wat een horizontaal vlechtwerk is van buigzame takken van wilg en soms els of populier. Een omtuining heeft dezelfde functie als een haag of een laag hegje; bescherming bieden aan het stukje grond tegen loslopende dieren.


Haag met als functie bescherming van de moestuin tegen loslopende dieren.

Later is het begrip van de omheining overgegaan op het stukje grond zelf; ons woord ‘tuin'. Tunen of omtuiningen zijn nog steeds heel bruikbaar. Ze nemen weinig plaats in en zijn ‘natuurlijk'.

Het voeden en snoeien van hagen:

Voor de conditie van haagplanten is voeding belangrijk, omdat de vitaliteit nauw samen hangt met hun gezondheid. Vooral beuken op lichte grond zijn gebaat bij een jaarlijkse gift van compost en oude stalmest. Tuincompost met gedroogde koemest is een alternatief. Breng dit, enkele centimeters dik, in de plantstrook aan.
Het najaar of de late winter is daarvoor de beste tijd. Voor coniferen en Buxus zijn speciale voedingsstoffen te koop, afgestemd op de behoefte van de plant.

Snoeien kan het best twee maal per jaar gebeuren: eind mei en eind juli / begin augustus. Snoei niet tijdens droog en warm zomerweer, dat geeft verbranding. Een haag die in de nazomer nog nagroeit, maar wel strak moet zijn mag u half september nogmaals snoeien. Niet later, dat kan nachtvorstschade geven.

Voor een optimale belichting en om uitzakken te voorkomen moet een haag recht worden gesnoeid, of enigszins breder naar onderen toe. Maar nooit andersom.

TIP: Voordat buxus wordt gesnoeid, verdient het aanbeveling om de struiken nat te maken. Dit voorkomt zonnebrand en bruine bladrandjes.

TIP: Extra water is enkel nodig na het planten op droogtegevoelige grond en bij langdurig warm weer. Geef een flinke hoeveelheid in één keer en niet vaker dan nodig.

#1202