Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/soorten_kruiwagens

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    zaterdag 27 november 2021

Waarop letten bij de aankoop van een kruiwagen

kruiwagen

De tuin en de kruiwagen, meer dan bondgenoten. Een kruiwagen heeft weinig werk zonder tuin en een tuin kan bijna niet zonder kruiwagen. Ze zijn er in verschillende soorten en maten en komen voor in verschillende materialen.

Om de ideale kruiwagen te kopen moeten we dus vooraf wat denkwerk verrichten. Waarvoor hebben we hem nodig? Hoe groot is mijn tuin? Lichte of zware klussen? Luchtbanden of volle banden? Welke inhoud zou volstaan? Kortom… tal van vragen, hier enkele antwoorden.

 

 

 

De zwaardere modellen, die doorgaans in de bouw en tuinbouw worden gebruikt, zijn zeer stevig gebouwd en kunnen tegen een stootje. Het verplaatsen van zware ladingen zoals grond, zand of grind zijn voor deze stevige wagens geen enkel probleem. De inhoud is doorgaans 80 tot 100 liter en ze beschikken meestal over een luchtband. Zij zijn volledig uit metaal vervaardigd en verstevigd waar nodig, alle onderdelen zijn stevig gelast.

kruiwagen kiezenIn de landbouw gebruikt men kruiwagens die een maatje groter zijn, de inhoud gaat vaak van 130 tot 170 liter en de bak is doorgaans gemaakt uit duurzaam kunststof. Ook met een grote verzinkte bak zijn ze verkrijgbaar. Zij zijn geschikt voor op de boerderij, in de manège en in grotere tuinen met heel veel snoei- en grasafval. Ze worden gebruikt voor het transport van mest, hooi, stro, veevoeder en tuinafval.

Voor onze tuin kunnen we dus voor verschillende opties kiezen. De twee bovenstaande traditionele modellen kunnen perfect in onze tuin worden gebruikt naargelang de grootte van onze tuinen en het werk dat moet worden verricht.

Deze twee criteria staan uiteraard in verband met de inhoud van de kruiwagenbak die we willen aanschaffen. Er is een ruime keuze van 50 tot 150 liter. Hoe groter het volume hoe minder vrachtjes we moeten vervoeren, uiteraard zullen grote vrachten heel wat zwaarder zijn en ook hier moeten we rekening mee houden. Man of vrouw, oud of jong…alles speelt een rol bij de aanschaf van dit onmisbare tuingereedschap. Ook het materiaal van de kuip (kunststof of metaal) is afhankelijk van de uit te voeren werkzaamheden. Kunststof bakken zijn doorgaans goed voor het vervoeren van groenafval en bladeren. Deze kunststof wagens zijn goedkoper en uiteraard lichter in gebruik. Lichte vrachten worden doorgaans gecombineerd met een volle band zodat je bij stekelig snoeiafval van bijvoorbeeld rozen of meidoorn geen lekke band kan krijgen.

Het spreekt voor zich dat het gewicht van de kruiwagen aangepast moet zijn aan de aard van de uit te voeren werkzaamheden. Een zwaarder model kan zwaardere vrachten vervoeren en kan doorgaans ook beter tegen een stootje. Lichte modellen zijn vaak onderhevig aan weersinvloeden, als ze vaak buiten blijven staan dreigen de bakken te verweren.
Kruiwagens zijn verkrijgbaar in tal van kleuren, ook zij ontsnappen niet aan de hedendaagse modegrillen. Gekleurde bakken, handgrepen en velgen en dan liefst nog een band in een andere kleur. Uiteraard zijn de gewone groene en de verzinkte bakken nog steeds populair en tijdlozer dan ooit.

veel kruiwagens op een rijtje

95% van de kruiwagens zijn uitgevoerd met één enkel wiel. De ander 5% met dubbele wielen zijn handig bij ongelijke terreinen maar rijden nog steeds het best een vlak terrein. Ze zijn natuurlijk stabieler dan de kruiwagens met één wiel maar rijden minder soepel indien ze te zwaar geladen zijn.

Een volle band of luchtband is eigen keuze. Een volle band rijdt nooit mee lek maar naar eigen ervaring rijdt er niets beter dan een correct opgepompte luchtband, dit geldt voor alle terreinen.

Een leuk hebbeding voor wie over weinig opbergruimte beschikt is de opvouwbare kruiwagen. Deze modellen zijn licht en kleiner en geschikt voor kleine vrachten en lichte klussen. Ze zijn ideaal voor het afvoeren van afgevallen bladeren of licht snoeiafval in kleine tuinen of op de camping. Ook deze nieuw tuintrend is uiteraard in tal van kleuren en met tal van prints beschikbaar.
Voor ieder wat wils dus… aan jullie om de juiste keuze te maken!

#4491

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p