Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/stamrozen_rozen_op_stam_stamroos


https://tuinadvies.nl   /    donderdag 26 mei 2022

Ruimte voor stamrozen

Ruimte voor stamrozen

Rozen zijn hét symbool voor liefde, schoonheid en geluk. Ze worden al duizenden jaren gekweekt en veredeld. De oude Perzen, Chinezen, Grieken en Romeinen waren net zo verzot op rozen als wij. Omdat de vaak verrukkelijke, soms bijna bedwelmend zoete geur bij rozen vooral in de bloemblaadjes zit, is er een tijd geweest dat vooral extreem gevulde bloemen zeer geliefd waren. Veel van die rassen bestaan nog, maar helaas zijn die in onze streken erg weergevoelig. De Engelse rozenveredelaar David Austin is er in de vorige eeuw echter in geslaagd nieuwe rassen (ook op stam) te creëren met de geweldige eigenschappen van de oude rozenrassen. Dat zijn de zogenaamde Engelse of Austin-rozen.


Stamrozen zijn op verschillende hoogtes beschikbaar, en dus geschikt voor vele toepassingen.

Een stamroos is een struikroos of een treurroos die op een stammetje is gekweekt. Treurrozen zijn eigenlijk op stam geënte klimrozen waarvan de buigzame takken sierlijk overhangen. Goede stam- en treurrozen hebben meestal twee of drie entplekken (oculaties) bovenaan de stam. Dat geeft een mooi vertakte kroon. Voor de op stam geënte struikrozen kunnen zowel grootbloemige rozen als trosrozen worden gebruikt. Treurrozen zijn altijd trosrozen. Voor grootbloemige struikstamrozen is de stamhoogte meestal 1 m, voor struiktrosrozen vaker 80 cm, maar ook halfstamrozen (60 cm) komen voor. Treurrozen staan dikwijls op een stam van 120 cm of meer. Die hoogte is nodig om de takken voldoende ruimte te geven. Over het algemeen geldt: hoe hoger, hoe duurder. De snoei van struikstamrozen is hetzelfde als van ‘gewone’ struikrozen. Treurrozen moet u net zo snoeien als klimrozen.

 

Ideaal, ook voor een kleine tuin
Het grote voordeel van stamrozen is dat de bloemen als het ware boven de grond zijn uitgetild, waardoor er nog van alles onder kan groeien. Een prachtige toepassing is een combinatie met lagere vaste planten onder de stamroos. Een mooie combinatie is bijvoorbeeld die met lavendel of met andere grijsbladige en lilablauw bloeiende planten. Of juist in een bloemkleur die terugkomt in de roos.

 

Goede stamrozen
Een kleine selectie om u een idee te geven:

 • Grootbloemige Engelse roos op stam: Rosa ‘Graham Thomas’, grote, gevulde, goudgele bloemen. Ze geuren naar de echte oude theerozen.
 • Grootbloemige stamrozen: Rosa ‘Peace’, gele bloemblaadjes met een roze rand; ‘Mullard Jubilee’, warm donkerroze; ‘Troika’, koperkleurig oranje; ‘Gisselfeld’, fluwelig rood.
 • Trosrozen op stam: Rosa ‘Schneewittchen’, zuiver wit, lichtroze knoppen; ‘Lilli Marlene’, dieprode gevulde bloemen; ‘Bonica 82’, zachtroze, bloeit tot ver in de herfst, vormt ook bottels; ‘Pernille Poulsen’, donkerroze.
 • Treurrozen: ‘Dorothy Perkins’, helderroze, grote trossen; ‘White Dorothy’, idem, maar wit; ‘Excelsa’, grote trossen rode bloemen; ‘The Fairy’, roze miniatuur-treurroos


Rosa ‘Schneewittchen’, zuiver wit, lichtroze knoppen

Tuintips voor juli

 • Juli is de beste maand om aardbeiplanten te planten.
 • Kruiden drogen nu ze op hun best zijn.
 • Snelgroeiende hagen en Buxus snoeien.
 • Frambozen, bessen enz. plukken.
 • Blijf wieden.
 • Wekelijks het gras maaien.
 • Denk aan vakantiezorg voor uw tuin en planten.
 • Sproeien als het lang droog is.
 • Uitgebloeide bloemen verwijderen.
 • Draadalg uit de vijver halen.
#2070Mooiwatplantendoen

Bron: Mooiwatplantendoen
www.mooiwatplantendoen.nl

Terug naar boven icoon