Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/start_van_het_moestuinseizoen

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    maandag 25 oktober 2021

De start van het moestuinseizoen

Menig liefhebber is reeds gestart met het voorzaaien van hun plantjes en ook in de tuincentra, onze webshop en op de wekelijkse markten worden de eerste plantjes al te koop aangeboden.

Niks smaakt dan ook beter dan die eerste primeursgroenten uit je eigen tuin.

Bijkomend voordeel van vroeg starten is ook dat er minder, voor je plantjes, schadelijke insecten zijn waardoor je veelal zeer eenvoudig op een 100% biologische manier kan werken (mocht je dit nog niet doen).

Start van het moestuinseizoen

Enkele suggesties voor de vroege starters:

Vroege bloemkool

Vanaf februari kan je in de gespecialiseerde tuincentra of in onze webshop bloemkolen kopen geschikt voor de vroege teelt of ook wel de weeuwenteelt genoemd. Dit zijn meestal reeds grotere planten in een 6- of 8 cm persblok of in een potje. De rassen zijn uiteenlopend maar hebben als gemeenschappelijk kenmerk een korte groeiduur. Hierdoor kan je deze vroege bloemkolen kweken in de serre als voorteelt voor de tomaten.

Sla

De voorjaarsgroente bij uitstek. Sla kan tegen wat vrieskou waardoor je ze vanaf begin februari al kan uitplanten in de koude bak of in de serre. In maart kan je ze ook buiten uitplanten, maar plaats dan een (vlies)doek bij strenge nachtvorst. Let vanaf maart ook op voor slakken! In april kan je dan beginnen oogsten.

Sla is verkrijgbaar in verschillende varianten. De meest voorkomende zijn:

Aardbeien

Vroege aardbeien kwekenAardbeien plant je eigenlijk het best in augustus. Doordat veel mensen minder tijd hebben om de plantjes in het najaar te verzorgen worden meer en meer aardbeiplanten gekocht in het voorjaar. Wees er echter tijdig bij, hoe vroeger je plant, hoe beter de plantjes zich kunnen inwortelen en hoe hoger de opbrengst. Aardbeiplanten hebben een koude periode nodig om langere bloemtrossen te kunnen vormen en kunnen perfect tegen de vrieskou.

Enkele veel voorkomende soorten zijn:

Éénmaaldragend:

 • Darselect (mooie grote aardbei)
 • Elsanta (oud ras, goede houdbaarheid)
 • Korona (Zoete smaak)
 • Gariguette (Vroegste ras, zeer lekkere aardbei)

Doordragend:

 • Ostara (weinig ziektegevoelig)
 • Mara des bois (1 van de best smakende aardbeien)

Tegenwoordig zijn er ook al heel wat speciale soorten op de markt. Voorbeeld:

 • Bosaardbei Frageria Vesca (klein, hoog gehalte aan vitaminen en mineralen)
 • Pineberry of ananas aardbei (witte aardbei met rode zaden)
 • Framberry of framboosaardbei (oud ras kleine aardbei met uitzicht van een framboos)
 • Bubbleberry (roze kleur, smaak van zoete kauwgom)
 • Mount-everest of hangende / klimmende aardbei (lange en stevige uitlopers)

Plantaardappelen

Plantaardappelen worden het best in maart geplant. Het is ideaal als je ze een 3-tal weken laat voorkiemen, vandaar dat je ze veelal al in februari aangekocht worden.

Het voorkiemen doe je door de plantaardappelen open te leggen in een lichtrijke omgeving. Let wel op de temperatuur: zeker niet boven de 18 °C. Enkele dagen voor je ze uitplant laat je ze best even afharden op ca. 5 °C.

Is er sprake van strenge nachtvorst net na het uitplanten, dek de planten dan af met een (vlies)doek.

Wens je primeuraardappelen, kies dan voor de vroege rassen. Belangrijk in de rassenkeuze is de tolerantie tegen de aardappelplaag. In dit artikel specifiek over plantaardappelen vind je een overzicht van de bekendste aardappelrassen.

Starten met moestuin

Plantui, plantsjalot & plantlook

Net als de plantaardappelen laat je ook de uien en sjalotten best even voorkiemen voordat je ze in de grond steekt. Je kan deze ook zaaien, maar door pootgoed aan te kopen krijg je over het algemeen sterkere en minder ziektegevoelige planten. En je wint er natuurlijk ook tijd mee…

Tegenwoordig zijn er al veel verschillende soorten en variëteiten op de markt:

Wist je trouwens dat plantlook eigenlijk het best in het najaar geplant wordt? De plant kan zich dan al beter inwortelen en de opbrengst is veel hoger.

Plant je toch in het voorjaar dan doe je dit best zo vroeg mogelijk. Voor de vrieskou moet je niet bang zijn, daar deze plant hier perfect tegen kan.

Kruiden

Verschillende doorlevende kruiden zoals de kerrieplant, lavendel, citroenmelisse, rozemarijn, tijm of bieslook zijn goed bestand tegen de nog koude nachten. Februari is dan ook een goede plantperiode voor de doorlevende kruiden.

 

Veel plantplezier!

#5292

Auteur: Steven