menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    donderdag 18 juli 2024

Verschillende soorten Hortensia snoeien

Hortensia

Hortensia snoeien: uitleg per soort

Vooraleer u begint te snoeien aan uw hortensia’s in de tuin is het vrij belangrijk om te weten over welke cultivar u beschikt zodat u weet tot welke groep hij behoort. De verschillende groepen worden vaak ook anders gesnoeid.

We kunnen bij hortensia’s 3 grote groepen onderscheiden:
Hydrangea macrophylla of de grootbloemige hortensia (bolhortensia's)
Hydrangea paniculata of de pluimhortensia ook schapenkoppen genoemd
Hydrangea anomala ssp. petiolaris of de klimhortensia

A.  Snoeien van Hydrangea macrophylla:

Deze soort met de bolvormige bloemen of platte schermen, komt het meeste voor in de tuinen. De bloemknoppen staan meestal op twee- of meerjarig hout. Tijdens de snoei kun je de toekomstige bloemen reeds herkennen aan de dikke bloemknoppen.

SNOEIPERIODE:
In de vroege lente: vanaf maart

WERKWIJZE:
Bij de Hydrangea macrophylla hebben we dus twee bloeivormen namelijk de gewone bolvormige bloemen en de H. macrophylla “Teller” soorten met hun platte schermen. Bij deze laatste met zijn platte schermen hoeven we niet of weinig te snoeien . Enkel de dode takken en de zwakkere takken snijden we weg. Bij de soorten met bolvormige bloemen moet men wel preciezer te werk gaan wil men elk jaar van nieuwe bloemen kunnen genieten.
De uitgebloeide bloemen van vorig jaar afknippen tot net boven een dikke bloembot. Deze zitten meestal net onder de uitgebloeide bloemen. Een bloembot is een dikkere knop, langs weerszijden van de stengel. Eénjarige takken mag men zeker niet snoeien daar er bijna altijd een bloemknop op de kop van de stengel zal staan.

Verdere snoei:
1. Zwakke stengels en ouder hout van 3 jaar of meer tot op de bodem insnoeien.
2. Bij weinig takken kunnen we een paar “jonge” takken onderaan insnijden, boven twee ogen, zodat de tak terug kan vertakken. (uit de twee overgebleven ogen groeien er dan twee nieuwe takken) Doel: meer vertakkingen, mooie, dichtere struik bekomen.
3. Bij teveel takken mogen we de struik “uitdunnen”, de struik luchtig snoeien. We moeten met de snoeischaar “vrij” kunnen bewegen. De struik moet luchtig zijn en toch een mooie vorm behouden.

B.  Snoeien van Hydrangea paniculata:

Deze soort met de witte pluimvormige bloemen bloeit op de takken die dit jaar nog zullen gevormd worden.

SNOEIPERIODE:
In de winter (niet tijdens vriesweer)of de vroege lente (best voor uitlopen van de knoppen)


WERKWIJZE:
Wilt u de mooie, grote bloempluimen dan kun je elk jaar snoeien tot op het onderste paar knoppen, of tot op de bodem . Indien men niet snoeit zal men zelfs meer bloemen krijgen, maar dan wel kleinere.

C.  Snoeien van Hydrangea petiolaris

Deze klimhortensia met witte, platte bloeiwijze bloeit op de zijscheuten.

SNOEIPERIODE:
In de zomer na de bloei.

WERKWIJZE:
Het is een klimmer die net zoals de klimop zichzelf zonder hulp kan vasthechten aan schuttingen en muren. Aangezien het de bedoeling is om een gevel of een schutting te overgroeien snoeien we hier enkel de takjes weg die teveel van deze muur weg groeien. Snoei deze weg groeiende takken elk jaar weg. Indien je dit niet doet en je zou na enkele jaren vele takken ineens wegsnoeien dan heb je dat jaar veel minder bloei.

Andere frequente soorten

Hydrangea aspera of fluweelhortensia: weinig of niet snoeien . (dood hout en zwakke takken). De fluweelhortensia bloeit met platte schermen in juli – augustus. Verder is hij te herkennen aan zijn grote, grijze, zachte en behaarde bladeren en aan zijn afschilferende bast.

Hydrangea arborescens met de bekende vormen “Annabelle” en “Grandiflora”. Deze tegenwoordig zeer geliefde hortensiasoort met zijn tot 20 cm grote witte bollen, bloeit in juni op het hout dat tijdens het voorjaar wordt gevormd. Daar hij bloeit op éénjarig hout mag men hem tot enkele knoppen boven de grond terug snijden. Tegen de bloei komt de struik dan al terug tot 1 meter hoog. Zonder snoei bekomt men hogere struiken met meer bloemen die dan wel kleiner zijn.

Hydrangea quercifolia of de eikenbladhortensia: weinig of niet snoeien. De eikenbladhortensia zijn bladeren hebben dezelfde vorm als die van de Amerikaanse Eik, maar ze zijn wel veel groter. Hij bloeit met witte pluimen op het tweejarige hout.

Hydrangea serrata
De meeste serrata soorten zijn rand bloeiers die weinig of niet worden gesnoeid. De H. serrata lijkt sterk op de gewone H. macrophylla maar heeft dunnere takken en zijn bloemknoppen kunnen de voorjaarsvorst iets beter verdragen.

#312Kurt Vossaert

Auteur: Kurt Vossaert

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).