menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    zaterdag 13 april 2024

Wat te doen tegen bloedluis: tabaksstro

Heb je kippen? Dan is de kans groot dat je al eens bloedluizen op visite hebt gekregen. Heel wat kippenhouders kennen het probleem. En door de warmere zomers en mildere winters wordt het probleem steeds groter. De schadelijke mijten blijven langer actief en komen vroeger tevoorschijn. Wist je dat ze zelfs maandenlang zonder voedsel kunnen overleven? Preventief te werk gaan voorkomt dan ook veel leed!

Wat is bloedluis?

Kippen worden 's nachts lastig gevallen door bloedluizenBloedluizen zijn eigenlijk mijten en geen luizen, bloedmijten of rode vogelmijt is een betere benaming. De kleine kriebeldiertjes hebben namelijk 8 poten en geen 6 zoals luizen. Ze planten zich razendsnel voort en kunnen het kippenhok en de kippen of volièrevogels in een korte tijd belagen. Ze zuigen bloed bij de dieren wat onrust in het hok teweeg brengt. De kippen krijgen stress en in bepaalde gevallen zelfs schrik om in hun hok te gaan slapen.

Als er veel vogelmijten zitten, kunnen ze bloedarmoede bij de dieren veroorzaken. Hun kam wordt dan bleker, de bijtwonden irriteren en er is kans op overdracht van ziekten zoals vogelgriep, soms met de dood tot gevolg. De onopvallende mijten in een grijsachtig jasje kleuren na het bloedzuigen licht tot donkerrood van kleur. Ze zijn bijzonder klein en worden maximum 1 mm groot. De vrouwtjes zijn het grootst, de mannetjes tot 3 keer kleiner. 

Bloedluizen verschuilen zich overdag in spleten en kieren van het kippenhok, veelal in de buurt van zitstokken en het legnest. Hierdoor worden ze niet altijd tijdig opgemerkt en hebben ze de kans om zich snel voort te planten. Bij warm en vochtig weer worden er dagelijks eitjes gelegd en na 2 tot 3 dagen is de volgende generatie al een feit. De jonge bloedluizen, de nimfen, hebben ook bloed nodig om zich te ontwikkelen en zullen de kippen dus ook lastig vallen. Op zeer korte tijd zit je met een echte plaag die je nog moeilijk onder controle krijgt.


Bloedluis opsporen

Bloedluizen mijden het licht en zijn enkel actief als het donker is. Je kan 's nachts met de zaklamp op speurtocht gaan maar er is nog een ander trucje om te weten te komen of jouw kippen bloedluizen hebben. Hang of leg een stukje golfkarton opgerold in het kippenhok. Dat kan als schuilplaats dienen voor de bloedluizen. Bij dageraad zullen de mijten de kippen verlaten en een slaapplaats zoeken. Als je 's ochtends het stukje golfkarton bekijkt zal je zien of je al dan niet last hebt van bloedluizen en in welke mate ze aanwezig zijn. 

Bloedluis bestrijden in kippenhok met tabaksstro

Tabaksstro werkt preventief

Een grondige reiniging van het hok met extra aandacht voor de spleten en kieren is noodzakelijk om de plaag aan te pakken. Met Zerox P kan je het hok en de kippen behandelen en de strijd met de mijten aangaan. Het is een gebruiksklaar insecticide poeder op basis van pyrethrum, een plantaardig extract dat gewonnen wordt uit chrysanten. Met roofmijten van Ecostyle kan je de plaag ook op een natuurlijke manier aanpakken. Ze leven gemiddeld 6 weken en kunnen in die periode enkele honderden bloedluizen opeten.

Om bloedluis nadien te voorkomen en een nieuwe plaag tegen te gaan, kan je tabaksstro of tabakstelen gebruiken. De sterke geur van tabak helpt om de mijten op afstand te houden. Het is een preventief middel en kan gemengd worden met de strooisellaag of zuiver gebruikt worden. Ververs het tabaksstro telkens bij het reinigen van het hok.


#6010Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon