Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/takluis_gespot_op_19032012

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    zondag 19 september 2021

Takluizen gespot op coniferen(hagen) maart 2012

Beste Tuinliefhebber,

Op regelmatige basis doen wij waarnemingen in de siertuin, fruittuin en moestuin en houden wij ook het gazon nauwlettend in het oog. Dit alles om schimmels en dierlijke belagers zoals insecten en mijten tijdig aan u te melden en hen een stap voor te blijven. Nu is het ideale moment aangebroken om verder vermelde parasieten aan te pakken om zo met een minimum aan product een optimaal bestrijdingsresultaat te bekomen.

Advies: 19 maart 2012 - Bericht 2

Er wordt momenteel gewaarschuwd voor volgende ziektes en plagen:


Groene aanslag

Heraanleg gazon

Mos in gazon

Onkruiden

Takluizen

Takluizen op coniferen(hagen):

Gezien de relatief zachte winter zijn de takluizen als volwassen luis overwinterd en zijn bij de eerste warmte opnieuw actief geworden. Takluizen zitten, zoals de naam zelf zegt, op de takken en zijn dus aan de buitenzijde van reeds gevormde hagen niet waarneembaar. Controleer de binnenzijde van de haag op aanwezigheid van luizen van ongeveer 2 à 3 mm groot en met een grijsbruine kleur. Let wel dat de weinige luizen niet altijd makkelijk te vinden zijn bij vlugge inspectie. Een zwarte doffe schijn die veroorzaakt wordt door roetdauwschimmels, die woekeren op de massaal uitgescheiden honingdauw, kunnen eigenlijk best de aanwezigheid van takluizen verraden. Hagen die reeds vorig jaar te kampen hadden met deze lastige schadeverwekkers dienen extra gecontroleerd te worden. Opmerkelijk is dat reeds kleine populaties voor zéér grote schade (bruine, afgestorve plekken) kunnen zorgen.

Bestrijdingsadvies:

Omdat de planten niet voldoende in actieve groei zijn vroeg op het seizoen is het raadzaam om met een contactmiddel te werken zoals OKAPI of Insecticide 10 ME. Met deze middelen dien je de luizen te raken. Probeer daarom met je lans ook de binnenzijde van de haag goed te bevochtigen om uw bestrijdingsresultaat te verbeteren. Een oppervlakkige behandeling van alleen de buitenzijde van de haag is weinig effectief. De vermelde middelen worden best toegepast bij temperaturen van minimum 13°C overdag.

Okapi® totaal insecticide | Insecticide 10 ME


Waarschuwingssysteem tegen ziekten in de tuinOp regelmatige basis doet Garden Alert® waarnemingen in de siertuin, fruittuin en moestuin en houden wij de opkomst van ziektes en plagen nauwlettend in het oog.
Dit alles om dit u tijdig te melden zodat u hen een stap voor te blijven.

Garden Alert® is een uniek en gratis waarschuwingssysteem dat u gedurende het seizoen constant op de hoogte houdt van alle ziekten en plagen die kunnen voorkomen in zowel moes-, fruit- als siertuin.

Een waarschuwingsbericht van Garden Alert® geeft u een korte omschrijving van de ziekte en/of plaag gedocumenteerd met een aantal foto’s en een bestrijdingsadvies op maat. Zo’n bericht stelt u in staat de ziekte en/of plaag op een heel eenvoudige manier te herkennen. Op deze manier kan je door een minimaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen een optimaal resultaat bekomen. Het is immers zo dat wanneer de schade reeds goed zichtbaar is meer behandelingen noodzakelijk zijn en dat de schade soms nog moeilijk te herstellen is.

Door hier te klikken bekom je een unieke code voor gratis inschrijving op Garden Alert®. Je hoeft enkel nog je e-mail adres in te vullen op de website en u bent geregistreerd. Gratis, eenvoudig, snel en efficiënt omgaan met uw tuinproblemen.

#3395

Bron: Edialux
www.edialux.be