Maak jouw eigen groentepasta: courgette
Courgettes, pompoenen, komkommers, wortelen, pastinaak, knolselder,…. allemaal groenten waar je heerlijke pasta kunt van maken. Op die manier kan je wat extra groenten in jouw menu brengen en de overtollige groenten uit jouw moestuin eenvoudig verwerken. Zeker nu in het oogstseizoen, vers uit de tuin, recht op het bord!
Hoe maak je groentenpasta?
Groentepasta is een prima alternatief voor de traditionele pasta die uiteraard ook wel lekker is, maar afwisseling is goed. Je kan ze trouwens ook gaan combineren. Groentepasta is een snelle en eenvoudige manier om gezond te eten. De combinaties zijn eindeloos en je kan ze zowel rauw als gebakken klaar maken. Bovendien een goede manier om groenten aantrekkelijker te maken voor kinderen.
Om makkelijk pasta van jouw favoriete groente of fruit te maken, is een spiraalsnijder het ideale middel. Je vindt verschillende toestellen in de winkel, van manuele tot elektrische maar met een dunschiller kan je ook al linten als een soort tagliatelle maken. Mits wat oefening en de keuze van de juiste groente of fruit kan je in een handomdraai een heerlijk gerecht op jouw bord toveren. Mijn favoriet is spaghetti van courgette. Met een goede saus en kruiding vind ik het minstens even lekker als de traditionele spaghetti. Je moet het gewoon geproefd hebben!
Hier alvast een recept om uit te proberen:
Spaghetti van courgettes met curry en feta
Ingrediënten: (voor 2 personen)
1 middelgrote courgette (zo recht mogelijk)
1 doosje champignons
ca. 20 kerstomaatjes
ca. 2 dl kokosmelk
een handvol pijnboompitjes
wat verkruimelde feta
verse basilicum
1 teentje knoflook
sap van ½ citroen
olijfolie
kruiden: peper en zout, kurkuma, curry, paprikapoeder
Bereiding:
Spoel de courgette en verwijder de uiteinden. Maak spaghetti van de courgette met een spiraalsnijder. Reinig de champignons en bak ze in wat olijfolie. Voeg tijdens het bakken een teentje knoflook toe, peper en zout en het sap van een halve citroen. Bak na de champignons de pijnboompitjes kort even bruin. Spoel de kerstomaten en snijd ze in 2 helften. Doe in een pan wat kokosmelk en voeg de kruiden (kurkuma, curry, paprikapoeder en zout) toe naar eigen smaak en laat even inkoken. Meng dan de courgettespaghetti, de gebakken champignons, de kerstomaten en pijnboompitjes onder de saus. Werk af met wat versnipperde verse basilicum en fetakaas. Naar smaak kan je bijvoorbeeld nog wat gerookte zalm toevoegen.