Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/tomatenplaag_bij_tomaten

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    woensdag 22 september 2021

Tomatenplaag bij tomaten

Tomaten- of aardappelplaag: Phytophtora infestansHet natte en soms warme weer van de laatste weken, zorgt voor heel wat schimmels in onze sier- en moestuin. Eentje daarvan vinden we terug op tomaten: de tomatenplaag, ook aardappelplaag genoemd want ook daar komt deze schimmel frequent voor. De plantenziekte wordt veroorzaakt door een hardnekkige schimmel: namelijk Phytophtora infestans.

De schimmel ontstaat wanneer het een periode veel regent en tegelijk ook warm is. Voornamelijk de buitenteelt is vaak gevoeliger dan de tomaten in de serre (mits er een goede luchtcirculatie is en geen condens op de planten komt). Vroegtijdig er bij zijn is de boodschap want de ziekte verspreidt zich razendsnel!

Herkennen

De ziekte laat zijn eerste sporen zien wanneer de bladeren van de plant bruine vlekken vertoond. Kort daarna verspreiden de vlekken zich over de stengels tot ze op de vruchten komen. Eens de vruchten zijn aangetast, zijn de tomaten rot en gaat de plant in een razend tempo achteruit.


Voorkomen

De tomatenplaag volledig weghouden is bijna onmogelijk maar met de juiste maatregelen en bestrijdingsmiddelen kan je de ziekte wel op afstand houden of zelfs weg krijgen bij aantasting.

  • Voorkomen begint met het planten van resistente aardappelsoorten. Let erop dat je resistente soorten niet buiten plant. Op enkele na, zijn het allemaal serreplanten.
  • Belangrijk is om de tomaten droog te houden. Plaats de planten in een serre en zorg ervoor dat de bladeren niet nat worden bij het water geven. Verlucht daarnaast de serre ook voldoende zodat er geen condens ontstaat op de bladeren.
  • Plaats de tomaten buiten als je geen serre hebt en bescherm ze bij regen. Gebruik plantenhoezen bij een kleine hoeveelheid tomaten of plaats ze onder een afdakje.
  • Versterk de planten door ze om de paar weken basalt- of lavameel te geven.
  • Aangezien ook aardappelen de ziekte verspreiden, plant je de tomaten beter niet in de buurt van aardappelen. De schimmel kan immers overwaaien op jouw tomaten.
  • Zorg voor voldoende afstand tussen de planten, zo kunnen natte bladeren sneller opdrogen en de ziekte minder snel overspringen van plant.
  • Verschillende rassen naast elkaar kan de verspreiding tegenhouden.

Schimmelziekte bij tomatenplanten

Toch besmet?

Geen paniek! Wanneer je de aangetaste bladeren vroegtijdig opmerkt, kan je ze snel verwijderen zodat de ziekte zich niet verderzet. Bij te veel schade aan de planten, verwijder je best alle zieke tomatenplanten om de verspreiding tegen te gaan. Gooi het groenafval als laatste nooit op de compost: de schimmel wordt niet volledig afgebroken en blijft actief in het compostafval.

#5921

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte