Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/tuin-_en_terrastrends_voor_2012

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    vrijdag 6 augustus 2021

Tuin- en terrastrends voor 2012

Tuintrends 2012
buitenkeuken met natuurlijke uitstraling

Sinds de economische crisis van oktober 2008 zijn meer mensen beginnen investeren in hobby en amusement in eigen huis. Dure vakanties, uitstapjes naar restaurants of bars worden al vaker eens overgeslagen en vervangen door meer intieme of gezellige bijeenkomsten of door een barbecue. Met deze verschuiving van het zoeken naar amusement is de eigen tuin en terras belangrijker geworden en kiezen meer en meer gezinnen om strategisch te gaan investeren in hun buitenruimte.
Vaak levert dit een bijzonder aangenaam resultaat op en staat men verstelt van de mogelijkheden die de vernieuwing kan opbrengen. Er wordt zelfs gesproken van “een betere levenskwaliteit” dankzij de verandering naar een socialere tuin.

Bent u ook op zoek naar de trends voor 2012 van tuin of terras die uw tuin een upgrade kunnen geven?
Hieronder enkele tips die komend jaar echt in zullen worden:

Tuintrends 2012: Vakantie in de achtertuin
In plaats van veel geld te gaan uitgeven voor een weekje in een luxe resort te gaan vertoeven, zijn veel gezinnen hun achtertuin gaan opwaarderen. Voorbeelden hiervan zijn aanleg van waterpartijen zoals zwemvijvers of zwembaden (al dan niet met een extra glijbaan voor de kinderen), openluchtkeuken of luxe accenten in de tuin zoals bruggetjes of zuilengalerijen. Alvorens de start van de renovatie is het interessant om te weten welke richting je uit gaat. Er zijn veel boeiende thema’s te bedenken om de tuin te gaan inrichten. Wat dacht u van “een Japanse Zen tuin” (ook wel Karesansui genaamd) of “Miami-circa-1960”?
Het is een leuke zoektocht om de tuin te transformeren naar zo’n thema. De truc hiervoor is zorgvuldige planning en vindingrijkheid.

Japanse Zen tuin of Karesansui
Japanse Zen tuin of Karesansui

Gebruik van natuurproducten
De terugkeer naar zinvolle verbondenheid en vereenvoudiging van het leven. We moeten terug naar de aarde en gebruiken daarom het liefst producten uit de natuur zelf. Terrassen worden aangelegd in natuurlijk ogende materialen zoals leisteen of grind. In de tuin komt er meer “eetbare vegetatie” zoals tuinkruiden, fruit of zelfs olijfbomen. Vergeet ook de dieren niet: kippen geven de tuin een grote meerwaarde. Dit resulteert in een charmante ruimte met een knipoog naar de landbouw.

Terrastrends voor 2012: Hergebruik van materialen
Ga op zoek naar goedkope maar toch in het thema passende ornamenten en accenten. Kiest u voor de jaren 50 of 60? Dan kunnen antieke gietijzeren meubelen of plantenrekken best meespelen in de aanpassing. Bovendien hoeft u niet alles te houden zoals het is, er bestaan verschillende soorten verf die keramiekachtig of metallictinten weergeven op bepaalde accenten. Bovendien is dit een zeer goedkope manier van opfleuring van de tuin.

verborgen in de tuin
Een gezellige zithoek in de tuin, los van de woning.

Verborgen in de tuin
Patio’s of terrassen worden traditioneel dicht bij de achterdeur geplaatst. Dit hoeft niet langer het geval te zijn. Naargelang de ruimte er is kan er een “getaway patio” geplaatst worden. De idee hierachter is de mogelijkheid om te ontsnappen van alle stress die in en om het huis nog steeds de kop kan opsteken. De ruimte kan bijvoorbeeld afgeschermd worden door een waterpartij of vegetatiezone.
Romantische types die houden om gezellig in de tuin te vertoeven in de zomer om te genieten van zonsondergang of de sterrenhemel kunnen hierbij kiezen voor hittestralers of het plaatsen van vuurkorven. Deze elementen zorgen ervoor dat er meer mogelijkheden komen om in de verborgen tuin te vertoeven.

#3258