Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/tuininrichting_een_kleine_tuin_inrichten

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    zaterdag 24 juli 2021

Tuininrichting: Een kleine tuin inrichten

Meer en meer wijken of verkavelingen hebben percelen waarbij de afmeting van de tuin eerder beperkt wordt.
Vele mensen hebben niet de tijd om zich veel in de tuin bezig te houden, maar willen er wel iets moois, onderhoudsvriendelijk en toch praktisch van maken.
De ruimte moet dus optimaal benut worden. Dit kan door een indeling te voorzien waarbij het aspect "diepte" in de kijker wordt gezet via doorkijkjes van hagen of andere aanplanting.

Enkele tips om een kleine tuin in te richten:

Probeer in 1 stijl of trend te blijven. Maak geen allegaartje van kleuren, stijlen en vormen want dit zorgt voor een onverzorgd uiterlijk.
Er zijn een aantal stijlen waaruit gekozen kan worden:

  • De romantische tuin
   Deze stijl wordt gekenmerkt door veel hagen, rozenbogen, pergola's, kleurrijke bloemenborders en leuke wandelgangetjes. Een oud element zoals een vergeten waterpomp of gietijzeren bankje... past perfect in deze stijl en zorgt voor een leuk accentje.

  • Franse, klassieke of formele tuin
   Dit is een overblijfsel van de kasteeltuinen uit Frankrijk. Hier was symmetrie belangrijk: een beperkt aantal - strak geschoren - planten waarbij links en/of rechts steeds een recht wandelpad wordt aangelegd. Typische hiervoor zijn lange en strakke waterpartijen met brede afgewerkte randen of roestige gietijzeren grote vazen.
  • Moderne tuin
   Deze tuin hoort bij een woning die ook een moderne, speciale of minimalistische look heeft. Deze stijl wordt uiteraard doorgetrokken in de tuin door gebruik te maken van verschillende accenten (bijvoorbeeld een modern kunstwerk), veel groen, strakke hagen, (sier)grassen en eventueel een zwemvijver.

 • De landelijke of natuurlijke tuin
  Deze wordt gekenmerkt door een ietwat "verwilderde" look. De tuin gaat op in de natuur, en wanneer deze goed is ingericht is de perceelgrens moeilijk te vinden. Deze stijl komt het best tot zijn recht bij middel- tot grote tuinoppervlakten.

Probeer een kleine tuin groter te laten lijken door even te kijken welke elementen er sowieso beschikbaar zijn. Plaats de beplanting en de elementen zo dat bomen of struiken van de buur als het ware ook in uw tuin staan. Zo lijkt uw tuin alvast groter.
Zaken die uw tuin kleiner doen lijken (zoals afsluitingen of ander hekwerk) worden best gecamoufleerd.
Tuipaden die allerlei kronkels en bochten maken doen het ook uitstekend. Zo lijkt het alsof aan het einde van de tuin toch nog iets meer te zien is.

Bomen kunnen gebruikt worden in een kleine tuin, echter bomen worden soms ook te groot voor kleine oppervlakten. Kies daarom voor de wat lagere varianten, die toch ook een mooie bloei kennen zoals lage sierbomen, of Aziatische esdoorns.

Het optisch bedrog van diepte in de tuin kan ook bekomen worden door verticaal te gaan tuinieren. De muur van de garage of scheidingswand kan perfect beplant worden met allerhande planten (sedums, kruiden, siergrassen, ...). Eveneens doen plantenbakken of bloemen in pot het goed om het groene gevoel van de tuin te verlengen.

Kleuren en vormen

Kleuren spelen een belangrijke rol in het tuingebeuren. Over het algemeen genomen kunnen we stellen dat warme kleuren (rood, geel, oranje en andere warme tinten) het gevoel geven dat iets dichtbij is. De koudere kleuren (grijs, blauw of groen) zorgen ervoor dat het optisch lijkt alsoft de elementen verder weg staan. Daarom is het de kunst om de warme tinten vooraan in het plantenbed te zetten en pas op het einde de planten met koudere kleuren te gebruiken. Zo lijkt het plantenbed alvast langer en dieper te zijn.

Net zoals de inrichting binnenshuis mag het meubilair niet te groot zijn volgens de ruimte. Een keuken waarin 1 heel grote tafel staat zal de indruk wekken dat het over een klein keukentje gaat. Dat is net hetzelfde voor de tuin. Sleur er geen overdonderende tuintafels en luxezetels in wanneer de plaats eigenlijk ontbreekt. Kies voor charmante kleine en fijnpotige tuinstoeltjes (bijvoorbeeld uit gietijzer). Deze zullen de ruimte alvast groter doen lijken. Maar let op, maak er ook geen poppenhuisje van met mini-meubeltjes. Dit zal dan weer een totaal verkeerde indruk wekken.

Reflecties zijn een bijzonder leuk element.Spiegels zijn één van de meest voor de hand liggende zaken die reflecteren. Heb je er al op gelet dat in kledingwinkels of andere shoppingcentra vaak spiegels gebruikt worden? Dit om de winkel groter te doen lijken en je luchtiger en minder benepen te voelen. Ditzelfde effect kan je eenvoudig zelf in de tuin gaan gebruiken. Probeer een leuke spiegel of reflectiepartij te integreren in of rond het terras.

#3950