menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    zondag 10 december 2023

Tuin in september: wat te doen

In september worden de dagen merkbaar korter en de nachten gevoelig frisser, maar de maand heeft nog heel wat in petto! Het kan nog flink nazomeren en er valt nog heel wat te beleven want het (moes)tuinseizoen is nog lang niet voorbij. Er zijn nog een aantal planten die nu pas beginnen bloeien en een aantal klussen die nog moeten worden geklaard. 

We moeten ook stilaan beginnen denken aan het inrichten van de voederplek voor de tuinvogels. Zo kunnen we binnenkort opnieuw genieten van het vrolijk gezelschap van onze gevederde vrienden.

Het einde van de zomer

Op het einde van de zomer worden heel wat vaste planten en struiken weelderig en verliezen ze hun charme. De zomerbloeiers beginnen af te sterven of zijn reeds volledig verwelkt. Bepaalde planten zijn sterk genoeg om de ganse winter te blijven staan, zoals de kaardebol maar anderen moeten bijgesnoeid worden. Verbena bloeit bijzonder lang en zorgt voor een mooie overgang tussen zomer en herfst, Aster en herfstanemonen staan nog in volle bloei, net zoals Sedum. Siergrassen pronken nog een heel tijd verder en Persicaria en Rudbeckia geven nog een laatste glimp.

Laat gerust de uitgebloeide bloemhoofden van Rudbeckia staan. Hun silhouet is decoratief en vogels zoals distelvinken lusten de zaden die erin achterblijven, net zoals de pitten in uitgebloeide zonnebloemen. Wees dus selectief en snoei niet meteen alles weg. Ruim de tuin niet te netjes op want afgevallen bladeren en resten snoeihout vormen een buffer, als het regent houdt de grond het water langer vast. Ze vormen bovendien een schuilplaats voor dieren.

Anemonen - winterheide - Asters

Na verloop van tijd zullen steeds meer bloemen hun pracht verliezen. Er rest dan nog enkel hun silhouet: venkel, Echinacea, Eryngium, Achillea,... De zaadhoofden van siergrassen rijpen en spelen nu een hoofdrol in de tuin. Ook het kleurenpalet van de bladeren verandert in oranje bruine tinten terwijl de (sier)appels rood aanlopen. Naarmate de tijd vordert geven heel wat vaste planten hun laatste zucht en sterven ze bovengronds volledig af, heesters en bomen laten nu volop hun bladeren vallen. Insecten zoeken dekking voor de winter en gebruiken de uitgebloeide stengels en de afgevallen bladeren als schuilplaats.


Wat is er nog te doen in de tuin? 

 • Haag snoeien in septemberSnoei hagen: als het goed is, heeft jouw haag een eerste snoeibeurt gekregen in het voorjaar. Nu mag de haag een tweede keer gesnoeid worden. De planten zijn gestopt met groeien dus hoog tijd om ze terug een mooie, strakke vorm te geven. Taxushagen groeien trager en hebben genoeg aan 1 snoeibeurt in het voorjaar. 
  Het snoeien of scheren van hagen doe je best op een bewolkte, droge dag om verbranding van de plant te voorkomen. Scheer de zijkanten van de haag in een lichte tapse vorm (bovenaan smaller dan onderaan) zodat het zonlicht ook de onderkant van de haag kan bereiken. Gebruik steeds scherp en proper snoeimateriaal.
 • Verwijder uitgebloeide bloemen uit rozen: zo blijf je nieuwe bloei stimuleren en bloeien ze nog een tijdje verder.
 • Gazon: met een prikrol of priksandalen kan je gaatjes in het gazon prikken. Hierdoor breek je de bodem open waardoor de voedingsstoffen en zuurstof beter tot bij de wortels van het gras kunnen. Als het dan regent kan het regenwater makkelijker in de bodem dringen. Hierdoor geef je het gras een boost en kan je het gazon nieuw leven inblazen. Het is bovendien de maand om het gazon te bemesten of te voeden met kalk afhankelijk van de pH-waarde van de bodem. Twijfel je, doe dan eerst de test met een pH-meter. Wil je graszoden leggen of een nieuw gazon zaaien dan is het nu ook het moment. De bodem is nog warm genoeg en het gras zal nog goed kunnen wortelen voor de winter aanbreekt. Water Saver van Barenbrug blijft bij langdurige droogte groen. Door zijn unieke samenstelling is het bestand tegen langdurige droogte. Kale of bruine plekken kunnen opnieuw worden ingezaaid met herstelgazon
 • Plant en vermenigvuldig: ook vaste planten zullen nog profiteren van de warme bodem. Planten die nu worden aangeplant zullen het volgende seizoen een voorsprong hebben. Voor het echt koud wordt zijn ze goed geworteld. Vaste planten die te groot zijn geworden, kan je een verjongingskuur geven door ze terug te snoeien, uit te graven en met de spade in stukken te delen. Plant de nieuwe stukken in een afzonderlijk plantgat met wat extra potgrond en geef ze voldoende water. 
  Groenblijvende struiken en coniferen mogen nu verplant worden als je ze een nieuw plekje in de tuin wilt geven. 
 • Vul bloembakken: de meeste eenjarige planten, die de tuin deze zomer hebben opgefleurd, zijn uitgebloeid of niet zo mooi meer. Vervang ze door winterheide, viooltjes, sierkolen, chrysanten, klimop en siergrassen. Ze geven de tuin opnieuw wat leven, net zoals de opvallende kleuren van sierpompoenen.
 • Plant bloembollen: de voorjaarsbloeiende bloembollen zijn vanaf begin september terug te verkrijgen in onze webshop. Het aanbod is zeer uitgebreid. Maak een keuze tussen tulpen, narcissen, anemonen, krokussen, sieruien,... en let op de verschillende hoogtes, bloeikleuren en bloeitijden om tot een mooie combinatie te komen. Voor een meer natuurlijke look, kan je de bloembollen met de losse hand over de border uitstrooien en ze planten op de plaats waar ze terecht zijn gekomen. Of maak een bloembollenlasagne.
  Dahlia's bloeien tot ver in oktober. Haal regelmatig de uitgebloeide bloemen weg om langer van hun kleurenpracht te genieten.
 • Slakken bestrijdenHaal slakken preventief weg: om te voorkomen dat ze het volgend voorjaar de jonge planten massaal kaal vreten, kan je ze best nu bestrijden. Slakken paren in de herfst. Door ze tijdig te verwijderen voorkom je heel wat schade. Je kan ze manueel wegplukken bij schemeravond of ze bestrijden op een milieuvriendelijke manier.
 • Pluk fruit: appels en peren kunnen volop geoogst worden, doe dit voorzichtig om ze lang te kunnen bewaren. Met een fruitplukker lukt dit prima. Ook pruimen, vijgen en bramen zijn plukrijp. Verwijder overrijp fruit en afgevallen vruchten onder de boom zodat ze geen ziekten kunnen verspreiden. Controleer ook de druiventrossen op rotte vruchten en verwijder de bladeren rond de druiventrossen om ze sneller te laten rijpen. Bevorder het rijpingsproces met een fruithoes, het helpt ook tegen wespen- en vogelvraat.
 • Oogst en plant groenten: september is de laatste echte oogstmaand van het jaar. Profiteer van wat de moestuin nog te bieden heeft: courgettes, tomaten, paprika's en komkommer. Ook aardappelen, bonen, heerlijke bladgroenten, venkel en kolen zijn klaar om te oogsten. Na half september zullen de tomaten die nog resten niet goed meer rijpen. Help het rijpingsproces door de bladeren die voor de vruchten hangen te verwijderen. Zo kan de zon er makkelijker bij. Vanaf eind september zijn de meeste pompoenrassen goed rijp.
  Er kan ook nog kropsla in volle grond geplant worden en spinazie, radijzen, winterpostelein en rucola gezaaid worden. Zaai een groenbemester zoals Phacelia op lege plekken in de moestuin om de groei van onkruid te beperken en de bodem te verrijken. Nu is het ook het moment om rabarber te planten of verplanten.

Heb je nestkastjes hangen waar vogels in gebroed hebben? Maak ze dan schoon met lauw water en een sopje. Na het drogen kunnen ze terug op hun plaats worden gehangen. Vogels gebruiken ze in de winter als schuilplaats. Hangt er nog geen in de tuin, dan kan je dit nu nog doen. Kijk welke vogels in jouw tuin foerageren en kies in functie daarvan een geschikte nestkast.

Wil je nog meer te weten komen over het tuinleven in september, dan vind je misschien ook dit interessant? Eetbaar groen in september en oktober en Tuinleven in september.

September is de laatste echte oogstmaand


#5941Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon