menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    donderdag 30 mei 2024

Tuinleven in februari

roodborstje in de winter - tuinvogel roodborstjeTuinvogels

Februari is normaal gezien de top - 'vogelvoedermaand' bij uitstek! EN het is niet omdat deze maand uiterst zacht is begonnen dat we onze tuinvogels niet meer mogen verwennen. Ze verdienen deze maand extra voedsel om met voldoende kracht aan het nieuwe kweekseizoen te beginnen. De lijsterachtigen, zoals de merel, en ook de roodborst en de heggemus zingen steeds luider om hun territorium af te bakenen. Je kan nog steeds nestkasten hangen want de holen- en halfholenbroeders zijn nu actief op zoek naar de ideale nestgelegenheid. Ze gebruiken de kasten bovendien als schuilplaats voor het barre weer.

Zoogdieren

Weinig mensen die het weten maar de eekhoorns hebben reeds hun eerste jongen in de tweede maand van het jaar, zeker bij deze zachte weersomstandigheden. Extra voeding is dus welkom om de kersverse mama's voldoende kracht te geven hun nest groot te brengen. 

De hazen in de velden zijn nu heel zichtbaar en actief, ze gaan deze maand op zoek naar de ideale partner.


Bijen

De afwezigheid van Koning Winter maakt het de honingbijen knap lastig. Ze zijn te actief voor de tijd van het jaar en verliezen op die manier veel energie terwijl het broodnodige voedsel afwezig is. Het belooft dus een moeilijk bijenjaar te worden. Imkers voederen intussen bij waar nodig. De eerste hommelkoninginnen vliegen uit op zonnige dagen. Gelukkig vinden zij de eerste krokussen, helleborusbloemen en sneeuwklokjes.

Andere insectensneeuwklokjes winter bloemen

Gelukkig zijn er sneeuwklokjes om de eerste nectarminnende insecten van voedsel te voorzien. Je kan eventueel een stuk grond bewerken als voorbereiding voor het zaaien van een bloemenweid. Lieveheersbeestjes verzamelen intussen in raamkozijnen.

Amfibieën

Februari is een uistekende maand om een vijver of moeraszone aan te leggen. Ze zijn steeds een enorme aantrekkingskracht op tuinleven allerhande. Zoogdieren komen er drinken of zwemmen. Insecten zetten er eitjes af en amfibiën verblijven er tijdens de paartijd, sommige soorten overwinteren er zelf.

 

Terug naar boven icoon