Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/tuintips_voor_de_maand_januari


https://tuinadvies.nl   /    dinsdag 24 mei 2022

Tuintips voor de maand januari

Kerstrozen
Amper is de sneeuw gesmolten of daar zijn de allereerste bloemen van de kerstrozen al. Zeker op een beschut en zonnig plekje kan je nu al de dikke knoppen van je Helleborus tellen. Zitten er donkere vlekken op de bladeren, knip die dan af en gooit ze in de GFT-bak - de zwarte bladvlekkenziekte is besmettelijk. Leg meteen een dikke laag bladcompost rond je plant. Met wat geluk bloeit ze tot eind maart!

Snoeien
Profiteer van het zachte weer om de snoeischaar boven te halen. Leilinden, dakplatanen, fruitbomen, druiven en blauweregen mogen flink onderhanden genomen. Haksel de takken voor mulch in de tuin of stapel ze als een muurtje. Snoeihout is superdankbaar afval! Alle takken met bottels en besjes laat je natuurlijk staan voor de vogels.

Bodem
Hoe zit het met de bodem van je tuin? Zeker als je met een nieuwe tuin start, is het bijzonder nuttig de grond eerst te laten ontleden. Voor 70 euro heb je al een volledige analyse door de Bodemkundige Dienst van België, met advies erbij. Ze vertellen je of je tuin extra meststoffen of bodemverbeteraar nodig heeft en jij kan dan precies die planten uitzoeken die bij jouw bodem passen.

Oppassen met opruimen
Hoe graag je je tuin ook zou willen opruimen, wacht nog eventjes. Tussen de bladeren en stengels van je border en onder takkenhopen overwinteren allerlei nuttige insecten. Laat ook de hopen bladeren liggen - de kans is groot dat er een egel z'n winterslaap houdt! Maak wel de toefjes sneeuwklokjes en speenkruid vrij, anders mis je hun bloemen.

 

#3124I love my garden

Bron: I love my garden
www.ilovemygarden.be

Terug naar boven icoon