Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/uit_het_juiste_hout_gesneden

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    donderdag 28 oktober 2021

Uit het juiste hout gesneden

Tuinhuisjes, carports, terrassen, schuttingen, tuinmeubilair, bloembakken, waterpartijen, speeltuigen, ... Als je er over nadenkt heeft hout als materiaal een enorme diversiteit die veel voorkomt in onze tuinen. Hout is een natuurlijk product en veelal is er een alternatief in kunststof, metaal of een ander materiaal te vinden. Toch blijft hout een prominente rol spelen en is bovendien een duurzaam en milieuvriendelijke keuze.

De keuze van de juiste houtsoort is essentieel om er lang van te genieten, zeker wanneer het hout blootgesteld wordt aan alle soorten weersomstandigheden. Het hele jaar door krijgt hout te maken met een diversiteit van negatieve invoeden: nat, droog, koud, warm, insecten en schimmels. Niet verwonderlijk dat dergelijke aanvallen nefast zijn voor het hout. Voor alle soorten houten tuinconstructies zijn er een drietal soorten hout mogelijk: natuurlijk zachthout, geïmpregneerd zachthout of hardhout. In dit artikel kom je meer te weten over de soorten en de duurzaamheidsklassen ervan.

soorten hout en duurzaamheidsklasse

Wanneer er wordt gesproken over "de duurzaamheidsklasse van hout", dan vertelt dat ons iets over de levensverwachting van hout en die verwachting wordt opgedeeld in 5 klassen. Daarbij is de eerste klasse zeer duurzaam (25 jaar en hoger) en bevat klasse 5 houtsoorten die helemaal niet lang zullen meegaan (5 jaar of minder). De duurzaamheidsklasse wordt gemeten door de veschillende houtsoorten onbehandeld in contact te brengen met een bepaalde grondsubstantie. De klassificatie gebeurd op basis van hoe lang het duurt alvorens het hout wordt aangetast.

Er zijn nog andere klassificaties waar hout kan worden ingedeeld zoals hoe sterk het hout bestand is tegen schimmels, kevers, hoe goed het hout inpregneer en verwerkbaar is en zelfs een klassificatie van wat de sterkte van het hout is.
Met die tabellen samen krijg je een prachtig overzicht van waar het hout overal kan gebruikt worden. 
Bij de meeste tuinconstructies hoef je echter geen uitgebreide studie te maken en is onderstaande tabel een handige leidraad:

Duurzaamheidsklasse 1 (zeer duurzaam, levensverwachting 25 jaar en langer)

  • Gekende houtsoorten zoals afzelia, azobé, massaranduba, padoek en teak zijn voorbeelden hiervan. Dit zijn allemaal uitheemse houtsoorten. Bij de hoogste klassificatie zit geen inlands hout. Hoewel Robinia als enige uitzondering soms ook aan duurzaamheidsklasse 1 wordt toegevoegd.

Duurzaamheidsklasse 2 (duurzaam, levensverwachting van 15 tot 25 jaar)

  •  Voorbeelden hiervan zijn afromosia, bangkirai, ceder, wengé, europese eik, kastanje, mahonie.

Duurzaamheidsklasse 3 (matig duurzaam, levensverwachting van 10 tot 15 jaar)

  •  Voorbeelden hiervan zijn meranti, (wal)noten, sapeli, douglas.

Duurzaamheidsklasse 4 (weinig duurzaam, levensverwachting van 5 tot 10 jaar)

  •  Amerikaanse eik, iepen, okoumé, amerikaanse grenen, dennen, vuren behoren tot categorie 4.

Duurzaamheidsklasse 5 (niet duurzaam, levensverwachting 5 jaar en minder)

hout voor buitenschrijnwerk

Veelal loopt de prijs omgekeerd evenredig op met de klassificatie van het hout.
Goedkope tuinhuisjes bijvoorbeeld zullen steeds van dennenhout of vurenhout gemaakt zijn. Terwijl een kwalitatief tuinhuis uit eik en pak meer zal kosten.

Hieronder de richtprijzen van de houtsoorten per kubieke meter.

Houtsoort Richtprijs in euro per m³
afzelia 3000
azobé 2000
padouk 2500
teak 7000
robinia 2600
bankirai 2100
ceder 2700
Europese eik 2500
kastanje 2400
walnoot 5000
douglas 2000
iep 1200
Amerikaanse grenen 1400
Europese beuk 1200
vuren 700
dennen 700
populier 700

 

 

 

 

#5505

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies