Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/varia_valentijn_14_februari

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    donderdag 27 januari 2022

14 februari: vergeet Uw Valentijn niet in de bloemen te zetten

Valentijn op 14 februari
Op 14 februari ek. wordt alweer Valentijn, het feest van alle verliefden, gevierd. De geschiedenis van Valentijn gaat terug tot de Romeinse periode. Toen trokken de mannen op het wijdingsfeest van de godin Judo uit een grote vaas een briefje met de naam van een vrouw die zij een jaar lang zouden liefhebben. De uitverkorene werd toen al overladen met attenties, waaronder bloemen. Deze liefdesloterij heeft zeer lang stand gehouden, maar werd in de loop der jaren wel anders ingevuld.
De naam Valentijn komt maar op de proppen in de veertiende eeuw. Het is de naamdag van de heilige Valentinus, die veel bloemen meekreeg op zijn graf. Sindsdien zijn Valentijn en bloemen onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Vandaag is Sint-Valentijn nog steeds de patroon van de geliefden. Het is de gewoonte dat geliefden elkaar op deze dag een kleine attentie geven. Op de eerste plaats worden vooral Valentijnskaartjes gegeven, maar ook bloemen zijn op deze dag een gegeerd geschenk.

Elke bloem heeft zijn eigen betekenis en opdat de geliefde de juiste boodschap zou krijgen staan we even stil bij de betekenissen van een aantal bloemen. Iedereen weet dat een rode roos symbool staat voor liefde. Als men een rode roos combineert met witte rozen verwijst men naar eenheid en harmonie. Met een boeket witte rozen wil men zeggen "Ik ben jou waard".

Niet enkel rozen hebben een betekenis. Een rode roos kan evengoed vervangen worden door een rode anjer. Wie de betoverende schoonheid van zijn geliefde wil bezingen geeft het best een margriet of amaryllis. Een vergeet-mij-nietje wijst op Ware Liefde. Het geven van een jasmijn staat symbool voor sensualiteit.
Ook de kleur van de bloemen kan uitgespeeld worden. Wie aan zijn geliefde wil duidelijk maken dat hij haar eeuwig trouw wil blijven geeft best een blauwe bloem. Een felrood boeket drukt de passie uit. Een roze ruiker is een teken van tedere liefde en romantiek. Groen drukt de hoop uit. Dit is slechts een greep uit de mogelijkheden.
Door een combinatie van kleuren en bloemen kan men verschillende boodschappen tegelijk overbrengen aan zijn geliefde.

Het schikken of binden van een boeket en de verpakking (de juiste keuze van papier, lint of raffia) zijn bijna even belangrijk als de inhoud van de ruiker zelf. Hiermee kan het boeket veel aan uitstraling winnen of juist verliezen. De ene florist heeft daar meer oog en talent voor dan de andere. Houd ook daar rekening mee. Maar de belangrijkste voorwaarde is natuurlijk dat de bloemen van goede kwaliteit zijn, zodat ze niet onmiddellijk hun kopje laten hangen.

Met een boeket speelt u altijd op veilig. Uw Valentijnavond kan niet meer stuk.
 

 
#474

Bron: VLAM
www.vlam.be