Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/verwijderen_van_groene_aanslag

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    zondag 18 april 2021

Verwijderen van groene aanslag

Op plaatsen waar grote delen van de dag schaduw is en / of een vochtig hoekje ontwikkelt groene aanslag zeer snel.  De ontwikkeling toont zich eerst als een groene aanslag en nog later groeien er mossen en algen.
De verschijning van algen en mossen is niet mooi en is bovendien gevaarlijk ook. De ondergrond wordt gladder waardoor je snel kan uitglijden.
Verschillende materialen waaruit de meeste tuinpaden, terrassen of opritten zijn gemaakt zoals tegels, hout, natuursteen , zijn  plaatsen waarop groene aanslag snel opduikt. De mos- en algvorming  is uiteraard het sterkst tijdens de winterperioden. Omdat er dan ook minder licht valt en de zon lager staat.  Sommige materialen zijn hier gevoeliger aan, denk maar aan bankirai of massaranduba die niet de kans krijgt snel op te drogen. Hierop gaat u ongetwijfeld snel tegen de vlakte wanneer u geen algvorming vermoedt.

groene aanslag op hout verwijderen

Het verwijderen van groene aanslag kan op verschillende manieren.
Enerzijds zijn er industriële middelen. Deze zijn vrijwel overal te krijgen in doe-het-zelf-winkels, supermarkten, tuincentra, …
Hou bij het gebruik van deze middelen steeds de voorgeschreven dosis in acht en hou er rekening mee dat ze het best worden gebruikt bij droge perioden.
Er zijn ook alternatieve methoden om groene aanslag te verwijderen. Let er wel bij op dat sommige middeltjes niet altijd even milieuvriendelijk of blijvend zijn.

Groene aanslag verwijderen met de hogedrukreiniger

groene aanslag verwijderen met hogedrukreinigerEen gemakkelijke manier om groene aanslag of zelfs mos te verwijderen is het wegspuiten door middel van een hogedrukspuit.  Deze reinigt alles tot in de kleine groefjes, waarna het verschil direct merkbaar is. Echter dit een tijdelijke oplossing en zal resulteren in nog meer en snellere algengroei in de toekomst.

De hogedrukspuit zorgt ervoor dat de ondergrond ruwer wordt. Zeker bij minder hardere gesteenten (kalk en zandsteen) of hout zal de waterstraal de oppervlakte grilliger maken. Dit zorgt ervoor dat de algengroei nadien sneller zal terugkomen.

Groene aanslag verwijderen met chloor of javel-water?

Naast de hogedrukreiniger wordt chloorwater of javel het meest gebruikt in de praktijk. Dit heeft als voordeel dat er geen beschadiging ontstaat en dus de algen niet sneller terugkeren zoals bij het verwijderen met een hogedrukreiniger. Echter chloor of javel hoort niet thuis in de natuur en dat gebeurt onvermijdelijk na het afspoelen van terras of oprit.
Als alternatief bestaan er middelen in de handel die hetzelfde effect hebben, maar veel minder milieubelastend zijn.
Koopt u een agressief verwijderingsmiddel voor groene aanslag, dan is het raadzaam om eerst te testen op een onopvallend hoekje om vervelende bijwerkingen vroegtijdig waar te nemen (verkleuring van de ondergrond bijvoorbeeld).

chemische bestrijding van groene aanslagAndere middelen zijn:

  • Groene zeep of soda: wanneer opgelost in water en na inwerking goed geborsteld, zal dit een prima resultaat kennen. Je kunt de groene zeep ook een nachtje onverdund laten inwerken om de dag nadien met de tuinslang te verwijderen. (doe dit niet tijdens regenachtige dagen)
  • Azijn doet ook wonderen. Dit maakt de algen (kleine plantjes) kapot. Hier is naspoelen zelfs niet nodig.
  • Goed schrobben met zand of as. De ruwe structuur zal de algen kapotschuren en losmaken van de ondergrond. Na afspoelen met water blijft een propere ondergrond over.
  • Koken water of overschot van schuursop kan ook uitgegoten worden op die ter bestrijding van groene aanslag.

Groene aanslag preventief bestrijden

Een echte preventieve  oplossing bestaat er voor groene aanslag niet. 
Het belangrijkste is bij de aanleg van de paden voldoende afwatering te voorzien. Hierdoor zal het water sneller verdwijnen na een regenbui waardoor de groene aanslag veel minder snel kan opduiken.
Regelmatig schoonmaken met een harde borstel zorgt er ook voor dat de kleine algjes zich minder snel kunnen verder zetten. Nog beter gaat het wanneer er eerst wat droog zand gestrooid wordt alvorens te borstelen.

#4526