Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/vijveronderhoud_juni

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    zaterdag 25 juni 2022

Vijveronderhoud in juni: algen bestrijden, vissen voeren, schaduw voorzien, vijverwater aanvullen,...

Vijveronderhoud in de maand juni:

Deze maand zijn er regelmatig mooie, zonnige dagen waarbij het heel gezellig is om aan de vijver of bij een water te vertoeven. Heb je geen vijver dan kan een borrelsteen ook heel wat kabbelende watersfeer aan het terras brengen.

Veel zon en lekker warm water kan de vijver ook snel doen dicht groeien met algen terwijl we toch veel liever helder vijverwater hebben waardoor we de vissen tot op de bodem kunnen zien zwemmen. Bij het opmerken van algen of wieren kun je deze best uit de vijver proberen weg te vissen met behulp van een riek of hark waarrond je de algen kunt draaien. Een andere waterplant die je ten alle tijde moet aanpakken is eendekroos. Dit waterplantje vermeerdert zich zo snel dat het al heel snel een plaag wordt.
Goede zuurstofplanten zijn sterrenkruid, waterpest, fonteinkruid, hoornblad, vederkruid en waterranonkel.

Al zien we de vissen graag zwemmen, toch moeten die dieren ook een schaduwhoekje hebben om zich uit de fel brandende zonnestralen te kunnen terug trekken. Zoniet kunnen ze zich verbranden. Schaduw kunnen ze opzoeken door onder bladeren van bv waterlelies te blijven of indien er geen planten in de vijver staan kun je zelf voor schaduw zorgen door een parasol of een partytent over de vijver te plaatsen of een stuk drijfhout in de vijver te leggen.

Bij aanhoudend warm weer hou je best de waterstand in de gaten. Indien er teveel water is verdampt vul je het aan.

Een fonteinpomp geeft extra warmte af aan het vijverwater. Tijdens hete dagen zet je de pomp best af om een te felle opwarming te voorkomen. 's Nachts kan de pomp eventueel terug aan. Hetzelfde principe is van toepassing voor onderwaterspots die veel warmte afgeven. Hoe hier vooral bij kleine vijvertjes rekening mee.

Controleer de vissen regelmatig op ziekten of aantastingen.

Nu het water voldoende is opgewarmd kunnen nieuwe vissen de vijver in.

In juni worden de vissen ook volop gevoerd, maar hier moet je wel voorzichtig zijn dat je niet teveel voer toedient. Alle voeder die de vissen niet op kunnen eten zal liggen gisten of de filters vervuilen. Geef de vissen nooit meer voeder dan ze op enkele minuten kunnen opeten. Volg het goed op en reinig de filters op regelmatige basis.

Waterlelies die uitgebloeid zijn of gele bladeren mogen worden weggesneden.
De gele lis is uitgebloeid en de zaaddozen worden nu gevormd. Om te vermijden dat de gele lis over de hele vijver uit zou zaaien, kun je de zaaddozen best verwijderen.

#1543Kurt Vossaert

Auteur: Kurt Vossaert

Terug naar boven icoon