menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    woensdag 21 februari 2024

Vlinderstruik snoeien in het voorjaar voor meer bloei in de zomer.

Heesters die in de zomer of de herfst bloeien mogen we nu snoeien. Hierbij denken we uiteraard aan Buddleia davidii of de vlinderstruik.

vlinderstruik snoeien

Botanische benaming : Buddleia davidii
Nederlandse naam : Vlinderstruik
Familie : Buddleiaceae
Bloeikleur : blauw, paars, rood, roze, wit
Bloeimaand : juli, augustus, september, oktober
Bladkleur : Groen
Hoogte : 1 m - 3 m
Wintergroen : Bladverliezend
Winterhardheid : Goed winterhard
Standplaats : Zon
Soort gewas : Heester / struik
Speciale kenmerken :
 
Massa's vlinders aantrekken
Geurende bloemen


De vlinderstruik is een heester die het zeer goed doet op een zonnige, warme standplaats. Het is een niet veeleisende, rijk bloeiende struik die zelfs gedijt op een arme zandgrond. Vlinderstruiken plant je echter beter niet op natte, zware bodems. Wens je echter van veel bloei op manshoogte te kunnen genieten, dan dien je hem jaarlijks in het voorjaar diep in te snoeien. Je hoeft geen schrik te hebben dat je geen bloemen zal zien door te snoeien, want deze vlinderstruik bloeit op de jonge takken die vanaf het voorjaar verschijnen of dus na de snoei worden gevormd. Indien u niet snoeit dan bloeit de struik jaarlijks minder en minder en verschijnen de bloemen ook steeds hoger. Jaarlijks rigoureus snoeien is dus van groot belang.

Vlinderstruiken mag je pas vanaf maart en dat tot eind april snoeien, uiteraard als het niet vriest. Indien je vroeger snoeit is er kans dat de plant voor een groot stuk of zelfs volledig invriest.
Op de takken zie je alvast de zijscheuten zitten die de komende maanden tot mooie takken uitgroeien. Snoei telkens boven enkele van deze scheuten. Deze jaarlijkse verjongingssnoei bevordert de conditie van de vlinderstruik.

Starten met het snoeien van een vlinderstruik.

De dikste takken kun je best verwijderen met een goed snijdende takkenschaar. Snoei de struik terug tot maximum een halve meter hoogte. Snij altijd een paar cm boven de nieuwe scheuten (dat worden de nieuwe takken).
Bij struiken die al een paar jaar niet meer gesnoeid zijn, snoei je ook terug tot boven enkele zichtbare nieuwe scheuten. Door de snoei zullen ook nieuwe grondscheuten worden gevormd waardoor je binnen een paar jaar terug een compacte verjongde plant hebt.

Na het verwijderen van de dikste takken met de takkenschaar, kun je de verdere snoei afwerken met een snoeischaar. De werkwijze is uiteraard dezelfde (=snoeien boven enkele nieuwe scheuten).

Laatste takken snoeien

Snoei op ca. 50 cm alle takken af.
Om mooie struiken te bekomen moet je deze jaarlijks diep snoeien. Wanneer je niet jaarlijks snoeit zal de plant verhouten en weinig bloeien.

gesnoeide vlinderstruik
Snoei de takken ongeveer op dezelfde hoogte, dan zullen ook de takken zich op dezelfde hoogte ontwikkelen.

De vlinderstruik is een van die heesters die omwille van de lange bloei, de geur en het lokken van massa's vlinders in geen enkele tuin zou mogen ontbreken.

Wanneer men de vlinderstruik niet zou snoeien dan zullen de nieuwe takken steeds hoger in de struik komen te zitten. Zodoende bevinden de meeste bloemen zich dan ook veel te hoog om er zelf ook nog van te kunnen genieten.
Wil je de bloemen en de vlinders die deze struik aantrekt liever op ooghoogte, dan moet je de plant jaarlijks drastisch snoeien. Door de snoei zal de struik ook grondscheuten vormen en in de breedte uitgroeien. Daardoor wordt jouw vlinderstruik voller, compacter en mooier.

vlinder op bloem van de vlinderstruik
Atalanta op een lange, slanke bloem van een witte Buddleia.

Wanneer je de snoei goed hebt uitgevoerd kan je de komende zomer genieten van de vele vlinders die de struik zullen bezoeken. Tijdens de bloei mag je de snoeischaar terug gebruiken voor het verwijderen van de uitgebloeide bloemen. Zo blijft de struik langer mooi en de bloei zal ook langer duren. Vooral bij witte cultivars vallen de uitgebloeide bloemen op.

Een bijzondere snoeimethode vraagt Buddleia alternifolia. Deze heester bloeit namelijk op tweejarig hout. Alle uitgebloeide takken worden direct weggeknipt. Alleen enkele takken met jonge scheuten houdt u aan. Deze soort bloeit reeds in juni.

Naast de vlinderstruik is het vanaf half maart ook het ideale snoeitijdstip voor kornoelje (Cornus) en de pluimhortensia (Hydrangea). De rode kornoelje heeft de hele winter met zijn mooie takken voor kleur en sfeer in de tuin gezorgd. De takken mogen nu worden uitgedund. Verwijder de dikste takken zodat uw struik steeds veel jonge, frisse takken bezit die niet te hoog of te wild uitgroeien.

 

#2921Kurt Vossaert

Auteur: Kurt Vossaert

Terug naar boven icoon