Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/vogelgriep_vlaanderen


https://tuinadvies.nl   /    vrijdag 20 mei 2022

Februari 2017- Vogelgriep vastgesteld in Vlaanderen!

Het FAVV meldt dat op 1 februari 2017 het H5N8 vogelgriepvirus werd geïdentificeerd bij een hobbyhouder in Lebbeke. Zijn dierenarts bracht de dieren bij DGZ binnen in het kader van de verhoogde waakzaamheid. Het hoog pathogene karakter van deze stam moet nog bevestigd worden. Het FAVV versterkt de preventieve maatregelen en verplicht nu ook ophokplicht voor particulieren.

Vanaf donderdagmiddag 02-02-2017 moet alle pluimvee – ook loopvogels en andere in gevangenschap gehouden vogels - van zowel professionele als particuliere houders opgehokt of afgeschermd (met behulp van netten) worden, om zo alle contact met wilde vogels te vermijden.

Alle verzamelingen van pluimvee en andere in gevangenschap gehouden vogels, en markten worden verboden.

Bufferzone

Gezien het niet om professioneel gehouden pluimvee, maar om siervogels gaat, wordt er enkel een bufferzone van 3 kilometer rond de betrokken plaats afgebakend. In dit gebied liggen geen professionele pluimveehouderijen. Alle vervoer van pluimvee, vogels en broedeieren is hier verboden.

Iedereen in deze zone die pluimvee heeft, moet binnen de 48 uur een inventaris bezorgen aan de burgemeester.

Versterkte preventiemaatregelen tegen vogelgriep nog steeds van kracht

Sinds 10 november 2016 is in ons land een periode van verhoogd risico van kracht en zijn de preventiemaatregelen tegen vogelgriep versterkt. Deze maatregelen zijn nog steeds van kracht:

  • Pluimvee van geregistreerde pluimveebedrijven (professionelen) moeten opgehokt of afgeschermd worden om zo het contact met wilde vogels te vermijden.
  • Het voederen en het drenken van pluimvee en andere in gevangenschap levende vogels moet binnen gebeuren of op een zodanige wijze dat contact met wilde vogels onmogelijk is.
  • Het is verboden om pluimvee en andere in gevangenschap levende vogels te drenken met water dat afkomstig is van oppervlaktewatervoorraden of regenwater waartoe wilde vogels toegang hebben, tenzij dat water werd behandeld om eventueel aanwezige virussen te inactiveren.

We herinneren alle houders van pluimvee aan het belang om onmiddellijk een dierenarts te contacteren wanneer ze een verhoogde sterfte in hun toom opmerken, of bij elk ander symptoom van ziekte.

Het FAVV wijst er ook op dat er geen enkel risico is voor de consumenten: vlees en eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid gegeten worden.

Meer informatie vind je op de website van het federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen.

Lees ook: Vogelgriep, waar moeten wij op letten!

BRON: www.dgz.be

#5280Thomas Paelinck

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p

Terug naar boven icoon