Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/vogeltelling_2011

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    zaterdag 24 juli 2021

Vogeltelling 2011 : vogels tellen in Nederland en België

Een vogeltelling heeft als doel een top tien lijst te maken met de meest voorkomende vogels in België en Nederland. Hiermee kunnen verspreidingen en trends gemeten worden in de populatie van onze gevleugelde vrienden.
Bedoeling is dat iedereen zich inschrijft en dan op de aangegeven datum (22 en 23 januari voor Nederland en 5 en 6 februari voor België) een lijstje maakt van welke vogels te zien zijn. Een half uurtje observeren volstaat al.

Het is alvast een leerrijke ervaring en u helpt er de Vogelbescherming Nederland alvast een stap mee vooruit.

Tuinvogeltelling vogeltelling
Pimpelmeesjes

Vogeltelling in Nederland

De nationale tuinvogeltelling voor Nederland vindt dit jaar plaats in het weekend van 22 en 23 januari. Iedereen kan hieraan meedoen! In heel Nederland worden mensen uitgenodigd om gedurende een half uur alle vogels te tellen die zij in hun eigen tuin zien.
Het is heel leuk voor jezelf maar zeker ook voor kinderen en je leert er gegarandeerd van.

Ga naar www.tuinvogeltelling.nl. Daar vind je uitleg over de telling, allerlei tips en het telformulier. Er staan ook mooie en duidelijk afbeeldingen van de meest voorkomende tuinvogels, zodat je ze makkelijk kunt herkennen. Bovendien kun je verschillende vogelgeluiden aanklikken. Ook is het leuk om de resultaten van de voorgaande jaren te bekijken. Dat kan zelfs per provincie en op postcode.


Houtduif (Columba palumbus) De grootste inheemse duif.
Ze hebben een opvallende witte halsring.

Voorafgaand aan de telling kun je het beste steeds op dezelfde plaats voeren. Een open plek leent zich daar goed voor. Dat is handig voor de observatie en het is voor de vogels veilig. Zo zien zij eventuele belagers als een kat of een sperwer tijdig aankomen. Zorg dan ook dat er in de directe nabijheid snelle vluchtplekken zijn, zoals een heg, struiken of een boom. Je kunt voor verschillende vogels gevarieerd voeren: zaden, (zoutloze) pinda’s, appel of fruitafval.

Het mooiste van dit alles is nog, dat je de telling heel comfortabel kunt doen. De beste observatieplek is namelijk achter het glas, met een kopje koffie er bij.

Zondagavond 23 januari geeft Vogelbescherming de uitslag via radio en tv. Deelnemers krijgen via een e-mail de uitslag.
Inschrijven voor de telling in Nederland kan op http://www.tuinvogeltelling.nl.

vogeltelling in belgie

Vogeltelling in België

In België organiseert Natuurpunt eveneens een vogeltelling en dat op 5 en 6 februari. Deze telling is daarmee al aan de negende editie toe.

#2822

Bron: Natuurpunt