menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    zaterdag 18 mei 2024

Week van de noot: walnoten oogsten uit eigen tuin

Binnenkort kunnen we terug verse walnoten oogsten, een moment om naar uit te kijken! Want walnoten, ook wel okkernoten genaamd zijn overheerlijk en super gezond. Heb je een walnotenboom in de tuin staan? Dan zal hij ook nog eens de muggen en vliegen op afstand houden zodat je zorgeloos kunt genieten van zijn schaduw. 

Juglans regia - walnoten in bolster

Plant een walnotenboom

Een walnotenboom of Juglans regia is een grote boom die 15 tot wel 30 meter hoog kan worden en een diepe, goed doorlatende kalkrijke tot neutrale bodem nodig heeft. Hij staat graag in de zon maar zorgt met zijn grote ronde kroon tegelijkertijd voor een aangename schaduwrijke plaats. Een plaats waar het op een warme zomerdag aangenaam is om te vertoeven want de oliehoudende bladeren houden vervelende insecten uit de buurt. De bladeren zijn dik en leerachtig en zijn moeilijk te composteren. Als je ze toch op de composthoop wilt gooien dan kan je ze best eerst fijn vermalen, bijvoorbeeld met de grasmachine.

Deze solitaire boom zie je vaker in grote tuinen of op boerderijen, al bestaan er ook varianten die in kleinere tuinen passen. Op een plaats waar hij voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen kan hij vele honderden jaren oud worden.

Pas na een tiental jaren zal de boom vruchten dragen. Deze vruchten, walnoten of okkernoten, zitten in een dikke groene bolster die gebruikt kan worden bij de bereiding van notenwijn. Als de noot rijp is, splijt de bolster open en valt hij op de grond. Niet alle noten zijn tegelijkertijd rijp, het oogsten zal dan ook een paar weken in beslag nemen.


Tips bij het oogsten

Om schimmels te voorkomen kan je best elke dag de gevallen noten oprapen. Doordat er vaak stukjes bolster achterblijven op de noten zijn ze zeer gevoelig voor schimmels en zeker als ze te lang op een natte ondergrond liggen. Snel oogsten is dus de boodschap. Het sap van de bolster kan lelijke vlekken achterlaten op de huid en op de kleren. Trek dus best handschoenen aan om deze klus te klaren.

Na het oogsten maak je de noten schoon met lauw water. Dit werk moet zeer nauwkeurig gebeuren want elk stukje bolster dat achterblijft op de noten vermindert de kwaliteit ervan. Nadien kan je de noten laten drogen in en goed geventileerde ruimte. Het oogsten vraagt wat tijd maar als je het goed hebt gedaan dan kan je het hele jaar door van je oogst genieten.  

Heerlijke walnoten of okkernoten

Verse noten

Heb je zelf geen notenboom in jouw tuin dan kan je ze in deze tijd van het jaar ook vers kopen in de meeste supermarkten. Noten drogen snel uit, de periode dat je ze echt vers kan eten is dus heel kort.

Verse walnoten zijn parelwit en hebben de vorm van 2 hersenhelften. Rond de noot zit een vliesje dat een heel bittere smaak heeft. Wil je van de zoete smaak van het witte vruchtvlees genieten dan kan je best dit bruin vliesje verwijderen. Nadat de walnoten gedroogd zijn verdwijnt de bittere smaak van het vliesje en kan het meegegeten worden.

Waar noten goed voor zijn

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan het eten van noten. Ze bevatten veel plantaardige eiwitten met essentiële aminozuren, stoffen die goed zijn voor het hart en cholesterolverlagend werken. Bovendien hebben ze kankervertragende eigenschappen, zorgen ze voor sterkere botten en helpen ze het gewicht op peil te houden, op voorwaarde dat je ze puur eet natuurlijk. 

Recept gekarameliseerde noten

Walnoten kan je gewoon uit het vuistje eten, je kan er olie of wijn van maken, ze verwerken in gebak of ze karameliseren. Zo worden ze omgetoverd tot een heerlijk toetje om als garnering op desserts te gebruiken. 

Wat heb je nodig?

  • ca. 40 droge walnoten
  • 100 gram kristalsuiker
  • water

Hoe maak je ze klaar?

Hak de walnoten grof in stukken. Doe de suiker in een pan met een scheut water en zet de pan op een matig vuur. Blijf in de pan roeren om aanbranden te voorkomen. De suiker zal smelten en goudgeel van kleur worden. Strooi de noten voorzichtig bij de gekarameliseerde suiker en roer even om tot alle noten bedekt zijn met de suiker. Giet alles uit op een bakplaat en laat de noten afkoelen.

#4873Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon