Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/wat_te_doen_bij_sneeuw_en_vorst

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    vrijdag 17 september 2021

Wat te doen bij sneeuw en vorst?

Het is al weer geleden van 2012 dat we nog een periode met meerdere dagen vorst hebben gehad. Eindelijk kunnen we nog eens spreken van een echte winterprik en de koude zal nog tot eind deze week aanhouden volgens de weersvoorspellingen! Bij dit seizoen horen nu eenmaal een goed pak sneeuw waarin kinderen kunnen ravotten en wat krakend ijs onder onze voeten. Sneeuw bedekt het landschap met een wit tapijt en laat alles vreedzaam en rustig lijken. De uitgebloeide planten in de tuin die er doorgaans wat miezerig uitzien, krijgen nu hetzelfde witte laken om zich heen. De sneeuw die op de takken, afgestorven bladeren en zaadhoofden blijft liggen is adembenemend mooi. De tuin lijkt nu wel een sprookjesdecor!

De tuin in een winters kleedje

Planten in de sneeuw

Planten en bomen zijn in de winter veel minder actief en houden een soort van winterslaap, net zoals vele dieren dat doen. Hun stofwisseling vertraagt om minder energie te verspillen op momenten dat het voedsel schaars is in de natuur. Sneeuw zorgt voor een isolerende laag en kan dus voor de meeste planten geen kwaad. Toch kunnen bepaalde soorten ernstige schade oplopen tijdens een periode van aanhoudende vriestemperaturen. Zeker als het even dooit en dan weer gaat vriezen. Vorst kan dan diep de grond indringen. Heb je de bodem in de tuin bedekt met een laag mulch of boomschors dan zullen planten hier nu de voordelen van plukken. Een mulchlaag bedekt de aarde en zorgt ervoor dat de warmte wordt vastgehouden. Insecten en bodemorganismen gebruiken deze laag als schuilplaats en dit vergroot ook hun kans op overleven. 

Vooral groenblijvende en exotische planten en bomen moeten goed beschermd worden tegen vrieskou. Heb je tropische planten in de tuin staan, informeer je dan goed hoeveel vorst de plant kan verdragen. De meeste soorten zijn matig winterhard en zullen afgedekt moeten worden om de winter te overleven. Ze verplaatsen naar een serre is ideaal maar je kan de planten ook inwikkelen met een vorsthoes, jute of vliesdoek, eventueel in combinatie met een verwarmingsdraad. Planten in pot zijn extra gevoelig en moeten nog beter beschermd worden door de pot van bubbelfolie te voorzien en de aarde te bedekken met stro. Zorg voor een goede drainage, zowel bij planten in pot als bij planten in de volle grond. Als de kluit bevriest dan kan de plant geen water meer opnemen terwijl het blad wel water blijft verdampen. Zo kunnen planten uitdrogen met het afsterven tot gevolg.

Tips om problemen te voorkomen

  • Sneeuw is mooi maar paden en opritten veranderen al gauw in een ijsbaan. Strooidiensten rukken nu massaal uit om onze wegen ijsvrij te houden. Het strooizout dat ze gebruiken is echter nefast voor de natuur. Het zout spoelt uit en komt in ons milieu terecht waardoor hoge concentraties zout ontstaan in de bermen. Dit heeft een grote impact op de planten en het bodemleven. Dit geldt ook voor de fauna en flora in onze tuin. Gebruik dus bij voorkeur geen zout om jouw oprit, terras of tuinpad ijsvrij te houden. Schep de sneeuw weg met een sneeuwschop en strooi dan zand of zaagsel om een betere grip op de ondergrond te krijgen. Deze methode is niet schadelijk voor het milieu en even effectief. 
  • Bescherm kuipplanten of zet ze op een vorstvrije plaats. Niet alleen de planten kunnen schade oplopen maar ook de potten zelf kunnen barsten als ze niet gewikkeld zijn met bubbelfolie. Terracotta potten zijn hier zeer gevoelig voor. 
  • Als er teveel sneeuw op de takken van bomen en struiken blijft liggen dan kunnen ze door het gewicht gaan doorhangen en afbreken. Verwijder teveel sneeuw op takken om dit te voorkomen. 
  • Loop niet over het gazon als het bedekt is met sneeuw. Gras is zeer gevoelig tijdens periodes van vorst. Elke voetstap kan het plantenweefsel vernietigen en schade aanrichten. Als je het gras betreedt duurt het herstel na de winter veel langer.
  • Laat water af en bescherm de buitenkraan om vorstschade te voorkomen. 
  • Niet alle vijverpompen zijn bestand tegen vriestemparturen. Indien niet, haal de pomp uit de vijver en leg hem in een vorstvrije ruimte. Laat je de pomp toch in de vijver, verwijder dan het spuitstuk van de fontein. Een goede zuurstofpomp kan dan weer helpen om de vijver ijsvrij te houden, wat een must is als je vissen of kikkers hebt. Verwijder de laag sneeuw van het ijs zodat waterplanten voldoende licht krijgen.
  • Een druk bezochte voederplaats in de winter.Haal poreuze schalen en beelden naar binnen. Drinkschalen en vogelbaden gemaakt uit beton of andere poreuze materialen kunnen bij strenge vorst stuk vriezen en zeker als ze gevuld zijn met water. Drinkschalen in gietijzer zijn nu ideaal om te gebruiken. Houd het water ijsvrij door gebruik te maken van een drinkbakverwarmer, wat eveneens onmisbaar is voor het ijsvrij houden van drinkwater bij de kippen of andere neerhofdieren.
  • Kippen houden niet van sneeuw en blijven nu liever in hun hok. Voorzie voldoende eten en drinken in hun hok. 
  • Laat de regenton voor een kwart leeg lopen. Dat voorkomt het uitzetten van het water waardoor de kans bestaat dat de regenton kan scheuren. Pak het kraantje in met een stuk jute of bubbelfolie. Regentonnen in hout laat je best volledig leeg. 
  • Voorzie voldoende voedsel voor de vogels want in de natuur is nu bijna niks meer te vinden. Vogels kunnen alle hulp gebruiken om deze barre periode te overleven! Geef ze een gevarieerd buffet en biedt voeder aan op verschillende plaatsen in de tuin zodat alle vogels de kans krijgen om van het voedsel te smullen. 

Geniet verder vooral van deze mooie dagen en de prachtige besneeuwde landschappen want sneeuw is vooral ook veel plezier beleven. Ik word er in elk geval dolgelukkig van!


#5846

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies