Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/wat_zijn_aaltjes_en_hoe_werken_ze

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    dinsdag 3 augustus 2021

Wat zijn aaltjes en hoe werken ze?


Aaltjes worden meer en meer toegepast in de tuin om allerlei plagen te bestrijden. Het is een natuurlijke manier om ongedierte uit te roeien en kan ook toegepast worden in de biologische landbouw. Aaltjes zijn minuscuul kleine rondwormen van 1 mm die een heel belangrijke rol spelen in de bodem. Ze behoren tot de groep van nematoden. Per vierkante meter kunnen er tot wel een miljoen aaltjes voorkomen.

De wormpjes zijn ongesegmenteerd en zijn met het blote oog niet zichtbaar, enkel met een microscoop kan je ze waarnemen. De meesten leven van rottend organisch materiaal maar een klein aantal soorten leven als parasiet op planten of dieren. Deze insectparasitaire organismen worden ingezet voor het bestrijden van oa. engerlingen, slakken, larven van de taxuskever en de langpootmug.


Hoe werken ze?

Aaltjes zijn natuurlijke vijanden van schadelijke organismen en ze herkennen hun prooi aan de geur. Ze gaan actief op zoek en dringen in het insect binnen langs de lichaamsopeningen. Eénmaal binnen infecteren ze het insect met een bacterie met de dood als gevolg. In het dode lichaam vermenigvuldigen de aaltjes zich tot een volgende generatie die op hun beurt opnieuw op zoek gaan naar slachtoffers. Dit proces gaat door zolang er genoeg plaaginsecten aanwezig zijn. Zonder prooi kunnen ze niet lang overleven en zullen ze sterven.

Hoe toe te passen?

De soorten die worden toegepast zijn afhankelijk van de plaag. Pas je de verkeerde aaltjes toe, dan zal je geen resultaat boeken. Het is dus heel belangrijk om te weten over welke soort het gaat. Het voordeel is dan weer dat ze geen andere dieren of planten aantasten.

  • De bodemtemperatuur moet minimun 13°C zijn voor een prima werking. Hoe hoger de temperatuur, hoe actiever en efficiënter ze werken.
  • De ideale maanden om te bestrijden zijn van maart tot eind mei en vanaf juli tot eind september, afhankelijk van de soort.
  • Ze kunnen zich enkel voortbewegen als de bodem vochtig is. Maak de bodem dus goed nat voordat je ze toepast en houd de bodem ook nadien vochtig!
  • Pas ze toe op een bewolkte dag of bij valavond.
  • Combineer geen kunstmeststof met aaltjes want hierdoor zullen de aaltjes sterven.
  • Voor een goede dosering en verspreiding kan je de Aquanemix van Birchmeier gebruiken. Het is een mengtoestel speciaal voor het sproeien van nematoden en zorgt voor een goede dosering. De verdeler past op elke universele tuinslang.

Aaltjes hebben vele voordelen ten opzichte van chemische bestrijdingsmiddelen en zijn totaal ongevaarlijk voor mensen en huisdieren. Ze hebben ook geen negatieve invloed op het milieu. 

#5685

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies