menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    vrijdag 24 mei 2024

Wat zijn aaltjes en hoe werken ze?

Aaltjes worden gebruikt om larven van de taxuskever te bestrijden

Steeds vaker worden aaltjes ingezet in de tuin om allerlei plagen te bestrijden. Het is een natuurlijke manier om ongedierte uit te roeien en kan ook worden toegepast in de biologische landbouw. Aaltjes, ook wel nematoden genoemd, zijn minuscuul kleine rondwormen van slechts 1 mm groot die een heel belangrijke rol spelen in de bodem. Op een vierkante meter kunnen wel tot een miljoen aaltjes voorkomen.

De wormpjes zijn ongesegmenteerd en zijn met het blote oog niet zichtbaar, enkel met een microscoop kan je ze waarnemen. De meeste soorten leven van rottend organisch materiaal dat in de bodem aanwezig is. Een klein aantal leeft als parasiet op planten of dieren. Deze insectparasitaire aaltjes worden bijvoorbeeld gebruikt voor de bestrijding van onder andere engerlingen, slakken, larven van de taxuskever en bloedluizen.

Aaltjes om larven van langpootmug te bestrijden

Hoe werken aaltjes?

Aaltjes zijn natuurlijke vijanden van schadelijke organismen en ze herkennen hun prooi aan de geur. Ze gaan actief op zoek en dringen het insect binnen via de lichaamsopeningen. Eénmaal binnen het insect infecteren ze het met een bacterie, wat uiteindelijk leidt tot de dood. In het dode lichaam vermenigvuldigen de aaltjes zich tot een volgende generatie die op hun beurt opnieuw op zoek gaan naar slachtoffers. Dit proces gaat door zolang er genoeg plaaginsecten aanwezig zijn. Zonder prooi kunnen ze niet lang overleven en zullen ze sterven.

Hoe pas je aaltjes toe?

Afhankelijk van de plaag worden specifieke soorten aaltjes toegepast. Pas je de verkeerde aaltjes toe, dan zal je geen resultaat boeken. Het is dus van cruciaal belang om te weten met welk plaaginsect je te kampen hebt. Gelukkig tasten aaltjes geen andere dieren of planten aan, wat een groot voordeel is van deze natuurlijke manier van bestrijden!

  • Aaltjes zijn ongevaarlijk voor mens, dier en milieuDe bodemtemperatuur moet minimum 13°C zijn voor een prima werking. Hoe hoger de temperatuur, hoe actiever en efficiënter ze werken.
  • De ideale maanden om te bestrijden zijn van maart tot eind mei en vanaf juli tot eind september, afhankelijk van de soort.
  • Ze kunnen zich enkel voortbewegen als de bodem vochtig is. Maak de bodem dus goed nat voordat je ze toepast en houd de bodem ook nadien vochtig!
  • Pas ze toe op een bewolkte dag of bij valavond.
  • Combineer geen kunstmeststof met aaltjes want hierdoor zullen de aaltjes sterven.
  • Voor een goede dosering en verspreiding kan je de Aquanemix van Birchmeier gebruiken. Het is een mengtoestel speciaal voor het sproeien van nematoden en zorgt voor een goede dosering. De verdeler past op elke universele tuinslang.

Aaltjes hebben vele voordelen ten opzichte van chemische bestrijdingsmiddelen en zijn totaal ongevaarlijk voor mensen en huisdieren. Ze hebben ook geen negatieve invloed op het milieu

#5685Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon