Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/waterkers_is_geen_tuinkers

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    zaterdag 4 december 2021

Waterkers is geen tuinkers

Vaak is er verwarring tussen waterkers en tuinkers maar er is een duidelijk verschil. Tuinkers is bekend van de kleine bakjes die te koop zijn in de supermarkt. Het plantje heeft alleen een steeltje en wat kleine blaadjes en wordt meestal gebruikt als garnituur bij tal van gerechten. Waterkers wordt meestal in bosjes verkocht en heeft in vergelijking met tuinkers grote donkergroene blaadjes.

verschil tussen waterkers en tuinkers

Waterkers is een plant die vroeger overal groeide waar schoon stromend water was. Door de vervuiling is dit helaas de dag van vandaag op veel minder plaatsen het geval. Het waterplantje is inheems in Europa en is een typisch moerasplantje. De groene bladgroente behoort tot de kruisbloemigen en is familie van de tuinkers en de radijs. Waterkers wordt ook wel waterporselein of beeksalade genoemd.

Waterkers kan ook gebruikt worden als filtermedium in vijvers. Vijvers met vissen hebben vaak te kampen met groen water. Dat zijn algen (zeer kleine zweefplantjes) die zich goed kunnen ontwikkelen omdat er meer voedingsstoffen in het water zitten door voedselresten van visvoer en de mest van de vissen. Dat kan opgelost worden met UV-lampen. Maar een milieuvriendelijkere manier is het gebruik van waterkers.
Waterkers neemt zoveel voedingsstoffen weg uit het water, dat dit een rechtstreekse concurrent wordt voor de kleine algen, die daardoor minder in ontwikkeling komen, waardoor het water helder blijft. Waterkers is bovendien een zeer snelle groeier waardoor 1 klein bakje al voldoende is om na een aantal weken een mooi groen tapijt.

In België vindt je een grote kwekerij van waterkers op een heel bijzondere plaats nl. in het Koninklijk Domein in Laken. De gerenoveerde kwekerij is gevestigd in een oude spoorwegsleuf die gegraven werd maar nooit in gebruik werd genomen.

aangelegde waterkersbedden

Je kan de bladgroente ook zelf kweken maar daarvoor is een constant natte grond vereist. Als je waterkers koopt gebruik je die best onmiddellijk want de groente blijft in een ruime plastiek zak slechts een paar dagen goed in de koelkast. Vers bevat de groente heel wat stoffen die goed zijn  voor ons lichaam! Het is zeer rijk aan zwavel, ijzer, calcium, caroteen en is ook een heel goede bron van vitamine C. Het helpt tegen bloedarmoede en een waterkerssapkuur is de perfecte reinigingskuur. De vele antioxidanten bieden bescherming tegen kanker. Het sap is zeer krachtig en wordt daarom beter altijd met een ander sap of zelfs gewoon met mineraalwater gedronken.

De blaadjes hebben een scherpe peperachtige smaak en komt goed tot zijn recht in verschillende recepten. Meestal wordt waterkers gebruikt in salades en in soepen.


Peren-waterkerssoep: een origineel recept met waterkers

Peren-waterkerssoep

Ingrediënten:

 • 2 bosjes waterkers
 • 4 Doyenne peren
 • 9 dl bouillon
 • 1 dl slagroom of kokosmelk
 • sap van 1 limoen
 • peper en zout
 • 2 plakjes gerookte heilbot

Bereiding:

 1. Spoel de waterkers en snijd de uiteinden van de stengeltjes af. Hou een klein beetje waterkers over als garnering.
 2. Schil de peren en snijd ze in blokjes. Doe alles in een kookpot samen met de waterkers en overgiet met bouillon. Voeg het limoensap toe.
 3. Laat een 20 tal minuten koken tot alles gaar is en mix de soep fijn.
 4. Breng op smaak met peper en zout en voeg de room of kokosmelk toe.
 5. Versnipper wat heilbot in de soep en dien onmiddellijk op.
#4463

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies