Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/weetjes_over_champignons_de_paris

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    maandag 14 juni 2021

Champignons: weetjes, kooptips & in de keuken

Champignons hebben niet echt een seizoen, je kunt ze het hele jaar door telen. De vraagt piekt wel in de herfst en winter en loopt wat terug in april en mei, de prille lente.

Tafeldecoratie met sterallure

Weten

  • Champignons de Paris zijn de meest gekweekte én gegeten paddenstoelen. Er zijn witte en kastanjebruine. De kweek begon onder Lodewijk XIV. Ze kregen de naam 'champignons de Parijs' ten tijde van Napoleon toen ze op grote schaal in de verlaten steengroeven rond Parijs werden gekweekt. Nu worden ze zowat overal in Europa geteeld.
  • Champignons bestaan voor 90% uit water. Ze bevatten waardevolle mineralen samen met vitamine B1, B2, D en E. Dat ze slechts 1% vet bevatten maar evenveel eiwit als pakweg vlees en melk, is dan weer mooi meegenomen.

Kopen en bewaren

  • Verse paddenstoelen mogen geen vlekken vertonen, niet glibberig zijn en moeten stevig aanvoelen.
  • Champignons de Paris zijn maximaal 3 dagen houdbaar in de koelkast in een open schaaltje. Hou ze wel ver van sterk ruikende groenten en fruit. Vooral citrusfruit doet paddenstoelen snel 'verouderen'.

In de keuken

  • Champignons wrijf je even af met een vochtig doekje, maar pel je niet. Indien nodig snij je het voetje even bij.
  • Doordat champignons voor het grootste gedeelte uit water bestaan, lijken ze tijdens het bereiden weg te smelten. Reken zeker 150 g verse paddenstoelen per persoon.
  • Rauw, gebakken, gestoofd of gekookt … soep, salade, in sauzen en stoofpotjes, paddenstoelen zijn multifunctioneel in de keuken.
  • Bakken doe je champignons heel kort op een stevig vuur in een scheutje olie om te eindigen met een beetje boter. Voeg kruiden pas aan het einde van de bereiding toe en wacht met zout tot de bereiding helemaal klaar is. Zout doet paddenstoelen immers vocht verliezen waardoor ze taai worden."
  • Verse, jonge, stevige champignons de Paris zijn heel goed rauw te eten. Snijd ze in plakjes en besprenkel ze met citroensap om verkleuring te vermijden. Heel lekker in salades.
  • Portobello's, grote bruine champignons, zijn ideaal om te vullen, maar ook perfecte vleesvervangers. Bak ze als een biefstuk rondom aan en serveer met een kruidige tomatensaus of maak er een veggieburger mee (bakken, kruiden en in plaats van een hamburger tussen een broodje met saus en salade leggen).

 

#5635

Bron: Lava