menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    maandag 15 juli 2024

Welke plant kies ik voor de slaapkamer?

Kamerplanten zijn bijzonder populair en echte sfeermakers. Ze hebben een positieve invloed op ons, hebben een rustgevende werking en verbeteren de luchtkwaliteit van onze leefruimte. Nog niet zo lang geleden was het een taboe om planten in de slaapkamer te zetten omdat ze ’s nachts teveel zuurstof uit de lucht zouden opnemen door fotosynthese. Dit zou een negatieve invloed hebben op onze gezondheid maar niks is minder waar! Planten zijn net goed en de hoeveelheid zuurstof die ze wegnemen is zo klein dat dit voor ons totaal niet schadelijk is. Integendeel: overdag produceren ze extra zuurstof en ‘s nachts zuiveren en bevochtigen ze de ruimte terwijl we slapen. Niks houdt ons dus nog tegen om de slaapkamer te vullen met planten!

Planten in de slaapkamer

Maar welke planten zijn nu het meest geschikt?

1.  Zamioculcas : een plant met een bijzonder uiterlijk. Zijn dikke stengels met glanzende donkergroene bladeren slaan vocht op waardoor hij maar weinig water vraagt. De ideale soort als je niet sterk bent in het verzorgen van kamerplanten want ook op gebied van licht stelt hij weinig eisen. Zijn wil om in alle omstandigheden te overleven, zit in zijn genen. Hij komt van oorsprong voor in Afrika op rotsachtige grond.
Hoe groter de pot waar je hem in plaatst, hoe groter de plant zal worden. Een zeer dankbare kamerplant die zich ook in jouw slaapkamer goed zal voelen.


2.  Aloë Vera: is een topper op gebied van luchtzuivering. Hij haalt schadelijke stoffen uit de lucht die oa worden veroorzaakt door schoonmaakmiddelen en produceert vooral ’s nachts zuurstof! Ideaal dus voor de slaapkamer. Zijn lange bladeren zijn langs de rand gestekeld en eindigen in een punt. De plant is voornamelijk bekend vanwege de heilzame werking van het sap in de plant dat onder meer in cosmetica wordt gebruikt. Hij vraagt weinig onderhoud, heeft niet veel water nodig (1 keer in de 2 weken) en kan in een koel tot matig warme ruimte staan op een lichte plaats of halfschaduw.

3.  Howea Forseriana of Kentia palm: een sterke en snelgroeiende palm met sierlijke, overhangende bladeren die makkelijk te verzorgen is. Hij vindt zijn oorsprong op een tropisch eiland, ten oosten van Australië. De perfecte plant voor onder meer in de slaapkamer omdat hij een grote luchtzuiverende werking heeft. Hou de grond constant licht vochtig maar zeker niet te nat. Hij heeft een voorkeur voor een lichte, warme plek maar geen direct zonlicht, dan liever een ruimte met wat minder licht. In de winter mag hij iets koeler staan (min. 10°C).


Kentia palm  Zamioculcas  Aloë Vera

4.  Alocasia of olifantsoor: een plant die perfect past in jouw urban jungle. Met zijn lange bladeren en lange stelen, een opvallende verschijning. Afhankelijk van de soort bestaan er ook kleinere varianten. Vooral de Alocasia Zebrina valt op door zijn gestreepte stelen. Komt oorspronkelijk uit de tropen en houdt dus van een constant licht vochtige grond. Geef per gietbeurt kleine hoeveelheden water en zet hem op een plek met veel zonlicht (min. 5 uur direct zonlicht).

5.  Sanseveria laurentii of vrouwentong: heb je geen groene vingers, kies dan voor een Sanseveria. De plant geeft je jarenlang plezier zonder al te veel onderhoud. Hij heeft geen grote waterbehoefte, de grond mag ook wel eens kurkdroog staan. Hij kan zowel op een donkere plek als op een lichte plaats staan, perfect voor de slaapkamer dus. Hij heeft ook een luchtzuiverende werking. Zet de plant in een trendy pot dan ziet hij er meteen veel hipper uit!

Alocasia  Sanserveria

Groen in de slaapkamer zorgt voor een ontspannen nachtrust zodat je de dag kan starten vol energie. Planten verminderen kwalen zoals hoofdpijn en geven ons kracht voor een frisse start! Kamerplanten zijn dus de perfecte huisgenoten!

#5788Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).