Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/west_vlaanderen_tuinaanleg_brons

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    maandag 2 augustus 2021

Tuin kleiner dan 250m² - brons (2009)

'De Vlaamse Tuinaannemer' is de naam van een promotieproject voor het beroep van tuinaannemer. De werkgroep achter dit project bestaat uit afgevaardigden van de tuinaannemersverenigingen die Vlaanderen telt. Jaarlijks organiseren zij gezamenlijk een wedstrijd waarbij professionele tuinaannemers zich kunnen inschrijven met één project in de categorie 'particuliere tuinen' met drie oppervlaktecategorieën: nl. kleiner dan 250 m², tussen 250 en 1000 m² en groter dan 1000 uitgevoerde m².

Hier volgen foto's en uitleg bij het BRONS in de categorie met tuinen kleiner dan 250 m² (2009 - 2010)

Prelude in 3D

De opdrachtgevers van deze grote voortuin wensten hun grasperk te vervangen door een origineler ontwerp dat ook in de hoogte voldoende afwisseling biedt. Een goede bereikbaarheid van de garage en parkeerruimte voor een wagen en aanhangwagen stonden ook centraal in hun eisenpakket. Bovendien moest de voortuin een omsloten gevoel geven.Kenmerkend voor deze voortuin zijn het strakke lijnenspel van paden en plantvakken en de groene hoogtewerking. Waar voordien gras groeide, vinden we nu een structuur van verharde paden die zich resoluut een weg banen doorheen hagen en blokken van groene beuk. Centraal in de voortuin ligt een sobere waterpartij in een kader van arduin. Bovenaan wordt het water over drie brede trappen gestuwd, waarna het verstilt in een met polyester bekleed bassin. Aan het voeteinde van de waterpartij kan je op een halfrond plateau van arduin tot rust komen op een romantische tuinbank. Deze wordt van de straatkant afgeschermd met hoge leibomen en een beukenhaag.

De diverse gebruikte verhardingsmaterialen (arduin, donkerrode kleiklinkers, betonstraatstenen en lichte kiezel) sluiten alle mooi op elkaar aan. Rondom de vijver is de beplanting bewust sober gehouden. We zien wintergroene bollen en kubussen van buxus. In de verhoogde plantvakken fungeert Pachysandra als groene bodembedekker. Enkele Catalpa’s en moeraseiken zorgen voor het nodige volume.

Ook qua bladvormen is er in deze voortuin voldoende variatie te vinden met o.a. de zachte, grijze bladeren van Stachys, het brede hostablad en het ruwgezaagde druivenblad. De garagepoort kreeg een halfopen jasje van Aquebia quinata die zich tijdens de zomermaanden met paarsbruine bloemknoopjes tooit. In het onderste knoopsgaatje zit jaarrond een bolgeschoren buxusstruik.

Enigszins beschut achter hoge beukmassieven is in de afgelijnde plantvakken met hogere vaste planten een uitbundiger kleurenpallet gehanteerd. Een loofgang omsluierd met de geurige bloemen van klimroos ‘Guirlande d’Amour’ toont de weg naar de achtertuin. Her en der langs de paden nodigt accentverlichting uit tot een avondlijke wandeling.

Contactgegevens van de tuinaanlegger

Christoph Soenens
Ingelmunstersteenweg 89
8780 Oostrozebeke

Tel.: 056 66 80 75
GSM: 0477 58 40 79

#2195