Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/wildoogst,_koken_met_paddenstoelen,_noten_en_vruchten

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    vrijdag 24 juni 2022

Wildoogst, koken met paddenstoelen, noten en vruchten

Herfst

Wildoogst, koken met paddenstoelen noten en vruchten Elsje BruijnesteijnEekhoorntjesboord, vlierbessen en walnoten... Het najaar is een tijd van overvloed aan kruiden, bessen en noten in moestuin, park en natuur. Van oudsher is het dé tijd om de wintervoorraad aan te vullen met fruitconfituur en zoetzuur van groente. Wie slim is, maakt nu een lekkere bessenlikeur voor kerst!

September

September is een maand met veel nazomerse kruiden, noten en paddenstoelen. Moestuinoogst en wildplukoogst gaan goed samen: vergeten groenten zoals pastinaak combineren goed met walnootolie en geroosterde nootjes. September is ook de maand waarin veel wilde noten van de boom vallen; verzamel ze na de eerste herfststorm als ze voor 'voor het oprapen' liggen. Maak ook gebruik van de nazomerse warmte: het drogen van eekhoorntjesbrood kan in deze maand buiten in de zon!

Oktober

Sponszwam, russula, tamme kastanjes, walnoten, hazelnoten, beukennootjes, vlierbessen, bramen, wilde appeltjes, zandkool... Tja, wat groet er niét in oktober? Paddenstoelen zijn het hele jaar door te plukken, maar in geen enkele andere maand groeien er zoveel soorten tegelijk. Begin met makkelijke 'instap'-paddenstoelen zoals eekhoorntjesbrood, reuzebovist en sponszwam. Dit zijn eenvoudige te herkennen eetbare paddenstoelen die niet zijn te verwarren met dodelijk giftige soorten.

November

In november worden de wrange en zure appelbesjes en sleedoornbessen na de eerste nachtvorst lekker zoet: verwerk ze in herfstlikeurtjes. Wie in september en oktober noten geraapt heeft kan deze nu doppen, roosteren en verwerken. Kijk eens rond in eigen tuin; veldkers zal daar zeker groeien. Het kruid heeft wat kou nodig om tot bloei te komen. Ook oesterzwammen hebben herfstkou nodig en groeien nu volop aan boomstammen in het bos. 


Bovist, reuzen-

(Calvatia gigantea)

De reuzenbovist valt in nazomer en vroege herfst op in het gras door het opvallende uiterlijk van een grote spierwitte bal. Ik moest lang zoeken naar deze paddenstoel, die ik uiteindelijk aan de rand van een plantsoen zag staan, vlak onder een heg waar de maaimachine niet bij kon komen... Deze stuifzwam is in jonge toestand eetbaar. Bij oudere exemplaren kunnen ongezonde zware metalen in het paddenstoelenvlees zijn opgeslagen. De reuzenbovist heeft weinig smaak, dus hij is bij uitstek geschikt om te vullen met lekkernijen!

Smaak; neutraal

Gevulde reuzenbovist

Ingrediënten:
4 sjalotjes 
2 tenen knoflook
200 g oude kaas
1 jonge reuzenbovist
50 ml olijfolie
1 takje rozemarijn
1 boterham

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 150°C.
Snipper de sjalotjes, pers de knofllook en rasp de kaas.
Veeg de bovist af met keukenpapier, snijd het bovenste deel af en schep het vlees uit de holte. Snijd het bovistvlees fijn. 
Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit de sjalot, knoflook en rozemarijn al roerend op laag vuur. Verkruimel de boterham en bak de broodkruimels en een deel van het fijngesneden bovistvlees even mee in de pan. 
Vul de uitgeholde bovist met het uienmengsel en strooi de kaas erop. Gaar de bovist 30 min. in de oven. 


In het boek 'Wildoogst' laat Elsje Bruijnesteijn zien waar de wilde planten groeien, hoe je ze kunt herkennen en welke lekkere en eenvoudige vegetarische gerechten je ermee kunt maken. Daarnaast lees je ook hoe je bijvoorbeeld inkt uit een inktzwam kunt halen, met een tonderzwam een vuurtje kunt aanmaken of een kastanjeblad als verpakking kunt gebruiken.


#5933Lannoo Uitgeverij

Bron: Lannoo Uitgeverij

Terug naar boven icoon