Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/winterrust_en_denkwerk

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    donderdag 22 april 2021

Winterrust en denkwerk

Winterrust en denkwerk.

De winter komt eraan dus we hebben wat tijd voor het lezen van enkele interessante topics om onze tuin in het voorjaar te verrijken met allerhande aantrekkelijke bloemen en planten. Hierna volgt een lijst van enkele interessante planten die een belangrijke voedselbron vormen voor tal van nuttige insecten en zoogdieren in uw tuin. Ook vogels zullen later profiteren van de vele zaden die sommige van deze planten produceren en wij zelf worden er tot slot ook niet slechter van. Sommigen zijn een streling voor het oog en andere kunnen we gebruiken terwijl de nuttige insecten intussen voor de ook bestuiving in onze groente- en fruittuin zorgen.

De grote kaardebol (Dipsacus fullonum)De grote kaardebol (Dipsacus fullonum)
De eerste die de lijst aanvoert is al een hele belangrijke voor verschillende bestuivers en voor enkele vogelsoorten. Een topper dus met een hoge statige groeiwijze en prachtige paarse bloemen. Bovendien is deze plant niet alleen mooi maar ook slim. De bladoksels (stengelbekers) zijn gevuld met plantsappen en water waarin kleine insecten verdrinken en vervolgens verteren waardoor de plant extra voedsel krijgt en stevig kan uitgroeien, een vleeseter dus. De putter of distelvink (Carduelis carduelis) is een vervente liefhebber van de zaden van deze plant.

Rode klaver (Trifolium pratense) 
De aantrekkelijke bloei van de rode klaver zorgt ervoor dat alle andere gewassen in de tuin worden genegeerd door hommels en bijen. Klaver pollen is namelijk één van de meest voedzame bronnen van eiwitten en aminozuren. Deze pollen gaan rechtstreeks naar het nest voor het voeden van de larven. Eiwit help iedereen groeien. Rode klaver is dus superkost voor bijen, hommels en hun nakomelingen.

Bijenvoer of bijenvriend (Phacelia tanacetifolia)Bijenvoer of bijenvriend (Phacelia tanacetifolia)
Phacelia wordt wereldwijd gebruikt als belangrijke groenbemester. Je kan het zowel in de lente als in de herfst zaaien. Het zaad ontkiemt in koude temperaturen en overwintert goed. De dichte mat bijenvoer vormt een perfecte laag tegen onkruid terwijl de wortels de bodemstructuur van het perceel verbeteren. Maar bovenal hebben de lange spoelvormige purperen bloemen vol nectar een zeer sterke aantrekkingskracht op tal van bijen, hommels en vlinders.

Brandnetels (Urtica spp.)
Uiteraard bij deze plant: pro's en contra's! Brandnetels nemen al snel de bovenhand in de tuin en zijn veelal niet geliefd omwille van de brandende pijn die achterblijft indien je ze aanraakt, bovendien zijn ze moeilijk te bestrijden. Maar brandnetels kunnen ook best interessant zijn. Eerst en vooral kan je van jonge brandneteltoppen een heerlijke soep maken, thee zelf. Ten tweede zijn ze de steun en toeverlaat van allerhande nuttige insecten waaronder enkele prachtige kleurrijke vlinders. Bladluizen op brandnetels trekken dan weer massaal veel lieveheersbeestjes aan. Brandnetels groeien steeds op een rijke bodem en bovendien kan je ze omvormen tot een stikstofrijke brandstof.
In het najaar smullen de vogels van het brandnetelzaad.

Ezelsoor (Stachys byzantina)
Ezelsoor is een zeer geliefde plant bij de grote wolbij (Anthidium manicatum). Deze solitaire bij verzegelt de cellen in haar nestholte met de donshaartje aanwezig op het blad van deze plant. Vrouwelijke bijen kammen de haartjes van het blad om ze vervolgens onder hun buik in een klosje te verzamelen . Het klosje wordt naar het nest gebracht om de cellen vervolgens te verzegelen in combinatie met hun speeksel. Zo zie je maar…elke plant heeft zo zijn functie, prachtig toch.

Wilde appelboom (Malus domestica)
Een knoestige oude appelboom is al een wilde dierenverzameling op zich. Zo'n oude boom biedt een onderkomen aan parasieten zoals korstmos en maretak, insecten zoals rupsen en verschillende schorskevers en tal van ander dierenleven. De bloesems trekken bovendien nectarminnende insecten aan terwijl ook het fruit op de grond of aan de boom het nodige tuinleven aantrekt. Insecten, vogels en kleine zoogdieren zoals egels. Iedereen, ook de mens, houdt van appels. 

Klimop (Hedera helix)
Een gemakkelijk soort die zeker niet in deze lijst mag ontbreken. De laatste nectar van het seizoen voor tal van bijen, zweefvliegen en vlinders. Bessen voor de vogels en een wintergroene schuilplaats voor alle leven in de tuin: insecten, vogels en zoogdieren!

Wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum 'Graham Thomas') Wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum 'Graham Thomas')
De wilde klimplant mag ook toegevoegd aan ons lijstje. Voor de waaiermot (Alucita hexadactyla) is dit een belangrijke waardplant en tal van andere vlinders en bijen bezoeken hun bloemen. Bovendien ziet de plant er fantastisch uit, geurt ze geweldig en houden onze tuinvogels van hun bessen.

Slangenkruid (Echium vulgare)
Deze plant heeft een grote aantrekkingskracht op bijen en is bovendien een steling voor het oog in een verwilderde tuin.

Krokussen (Crocus tommasinianus)
Onderschat ook de kracht van onze vroegste lentebloeiers niet. Zij vormen één van de eerste bronnen van nectar voor de hommelkoninginnen die net uit hun winterslaap komen. Hommelkoninginnen brengen zelf de nacht door in de gesloten krokusbloemen, een echte bed and breakfast dus.

Werk aan de winkel dus: plaats vrij maken, combinaties uitdenken, beplantingsplannen maken en zaden kopen! Denk eraan, een goede voorbereiding in de winter bespaart je heel wat werk in het voorjaar!

#4563

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p