Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/zaadvaste_hybride_of_gente_tomaten

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    woensdag 8 december 2021

Zaadvaste, hybride of geënte tomaten

Al wie ooit een zelfgekweekte tomaat gegeten heeft kan het beamen: de smaak is zoveel intenser dan de tomaten uit de supermarkt. Het is dan ook niet te verwonderen dat tomaten de lievelingsgroente van menig moestuinier zijn.

Zaadvaste, hybride of geënte tomaten

De laatste jaren zijn geënte tomatenplanten ook verkrijgbaar voor de hobbytuinier. Er is heel wat aanbod, maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen al die soorten? Tomatenplanten zijn in te delen in drie groepen. Een overzicht:

Zaadvaste rassen

Zaadvaste rassenDuizenden jaren natuurlijke selectie over de ganse wereld hebben ervoor gezorgd dat er momenteel een enorm gamma aan zaadvaste rassen op de markt beschikbaar is.

Kies je voor zaadvaste rassen dan kies je voor een enorme keuze aan biodiversiteit, en dit aan een relatief lage prijs. Daarnaast kan je gemakkelijk zaad winnen van deze rassen om het jaar erop zelf te gebruiken.

Enkele bekende zaadvaste tomatenrassen zijn , , Noir de Crimee en .

Hybride tomaten

Hybride tomatenAls we twee soorten eigenschappen van rassen gaan combineren wordt een nieuwe plant gecreëerd. Dit is een natuurlijk proces: kruisbestuiving. Professionele zaadveredelingsbedrijven gaan dit proces zo gaan controleren dat de gewenste eigenschappen van de “ouderlijnen” altijd doorgegeven worden aan het nieuwe hybridezaad F1.

Doordat dit proces gecontroleerd is, krijg je in tegenstelling tot de zaadvaste rassen een veel uniformere plant. Alle planten van een bepaalde hybride soort groeien even snel, hebben dezelfde vorm en rijpen tegelijkertijd.

Daarnaast kan ook speciaal veredeld worden op vlak van smaak, ziektebestendigheid en opbrengst. Omwille van deze eigenschappen worden in de professionele tuinbouw bijna enkel nog met F1 hybridezaden gewerkt.

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, worden hybridezaden ook veel gebruikt in de biologische landbouw. Het veredelen heeft namelijk niets te maken met genetische manipulatie of kunstmatig ingrijpen in het DNA van de plant.

Enkele bekende hybride rassen zijn , Beefmaster F1, Fandango F1 en Christal F1

Geënte tomaten

Geënte tomatenVroeger waren geënte groenteplanten als tomaten, komkommer, aubergine en meloen enkel verkrijgbaar voor de professionele tuinbouw. Je kan de geënte tomaten dan ook omschrijven als de Rolls Royce van de tomatenplanten. Tegenwoordig zijn deze geënte planten gelukkig ook verkrijgbaar voor de hobbytuinier.

Koop je een geënte plant, dan bestaat die eigenlijk uit 2 delen: een onderstam en de tomatenplant zelf.

De onderstam is een wilde plant met als voornaamste eigenschappen een zeer grote groeikracht en een grote ziekteresistentie.

Op deze onderstam wordt dan via een manuele, technische handeling een tomatenplant bevestigd.

Hierdoor krijgen we een geënte tomatenplant met een zeer grote groeikracht en ziekteresistentie.

Geënte planten kan je kopen bij de gespecialiseerde tuincentra en kosten ongeveer 3.5€/st.

Het grootste nadeel aan geënte planten is het beperkte aanbod.

Tot slot ook nog een vermelding i.v.m. het begrip ziekteresistent. Eigenlijk is dit een verkeerde benaming en spreken we beter over een verhoogde ziektetolerantie. Geen enkel tomatenras is namelijk 100% resistent tegen de alom gevreesde aardappel- en tomatenplaag (phytophthora).

Je kan de kans op het uitbreken van deze ziekte zelf wel een pak reduceren door volgende tips in acht te nemen:

Kies de juiste tomatenrassen.

  • Geef nooit water bovenop de tomatenplant, altijd aan de voet.
  • Voldoende verluchten in de serre (in de zomer ook ‘s nachts).
  • Kweek je buiten: plaats een afdak boven de tomatenplanten.
  • Aardappelen in de tuin? Aangezien het om dezelfde ziekte gaat, plaats je deze best zo ver mogelijk van je tomaten.

Veel plantplezier!

#5328

Auteur: Steven