menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    dinsdag 23 juli 2024

Zinderende zomertuin vol bloemen

Als er één zomerbloeier is die zorgt voor een zinderende zomertuin dan is dat de dahlia. Wanneer je de knol in het voorjaar in de grond stopt, geniet je vanaf juli van de mooiste en spectaculairste bloemen. En omdat dahlia’s heel goed te combineren zijn met eenjarige zomerbloeiers, vind je in onze webwinkel ook de mooiste bloemenzaden.

Nieuwe dahlia’s

De dahliabloemen kennen een grote diversiteit qua kleur, vorm en grootte. Zo zijn er kleine ‘pompons’ en enorme bloemen met een diameter van wel 27 cm. Sommige soorten blijven kort en compact waardoor ze ook ideaal zijn om in potten op het balkon en terras te zetten. Dahliabloemen zijn bovendien aantrekkelijk voor bijen, vlinders en andere bestuivers. Nieuwe dahlia’s zijn: Bumble Rumble: een grote, enkelbloemige dahlia met verschillende bloemblaadjes. De buitenste hebben een kleurverloop van roze naar wit, de binnenste vormen een witte kraag. Het gele hart zit vol stuifmeel waar bijen en vlinders graag op afkomen. Fairway Pilot: Deze compacte dahlia geeft reusachtige roze bloemen. De stevige stelen kunnen goed tegen wind en regen. Tijdens de Floriade Expo 2022 in Almere behaalde deze dahlia de 1e prijs met een 9,4 als rapportcijfer. Hapet Harmony: een dahlia met driekleurige bloemen. Het hart is geel en verloopt naar warm oranje. De bloemblaadjes hebben een witte vleug. Snoho Sonia: deze baldahlia heeft door het kleurverloop van wit naar lila een romantische uitstraling. Honey Dew: een dahlia met romige, abrikoos-gele bloemen. Ideaal om te combineren met roze, gele of oranje dahlia’s of eenjarige zomerbloeiers.

Eenvoudig

Het planten van dahlia’s is eenvoudig. Zoek in mei een zonnig plekje in de tuin en bedek de knollen met een laagje grond van zo’n 3 cm. Zo blijven ze de warmte van de zon voelen en groeien ze uit tot een rijkbloeiende struik. Blijf vooral continu plukken want hoe meer je dat doet, hoe meer nieuwe bloemen er zullen verschijnen. Dahlia’s bloeien door tot aan de eerste nachtvorst ergens diep in het najaar. Tip: Wil je vroege bloei? Plant dan de dahliaknollen vanaf half maart in potten en zet die in een kas of binnen bij een raam. Als de kans op nachtvorst is geweken kunnen ze naar buiten.

Eigen pluktuin

Dahlia’s kun je perfect combineren met eenjarige zomerbloeiers. Je zaait de eenjarige zomerbloeiers in mei en ze bloeien gelijktijdig met de dahlia’s. Bovendien kun je er de mooiste veldboeketten van samenstellen.

Fotocredit: FAM Flower Farm (vrij van rechten bij redactioneel gebruik)Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).