menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Rhododendron bloeit nooit - waarom?

CeeGee

CeeGee

Hallo allemaal,

Bij mijn zoektocht naar waarom twee van mijn rhodo's geen bloemen maken, kwam ik onder andere bij een ander topic in dit forum over dit onderwerp.

Mijn situatie is ietsje anders omdat het voor mij geen probleem is. Daarom maak ik een nieuw topic aan.

De struiken hebben nooit gebloeid (in elk geval niet in de 8 jaar dat ik hier woon). Wel krijgen ze mest, houd ik de zuurgraad op peil en ze hebben een gezonde bodem. Water krijgen ze indien echt nodig maar ze zijn het allemaal gewend om langer zonder extra bewatering te doen.
Blad maken ze wel naar hartelust; ze maken geen zieke of verzwakte indruk.

Nu heb ik veel rhodo's in de tuin, welke allemaal prachtig bloeien, dus deze twee kleintjes hoeven helemaal geen bloemen te maken als ze daar geen zin in hebben .

Wel ben ik nieuwsgierig naar de reden waaróm ze niet bloeien. Ik las ergens iets over weinig zon. Ze krijgen niet heel veel zon, maar toch zeker een aantal uren per dag wat. En bij matige of te weinig zon zouden ze wellicht ook geen blad maken en weelderig groeien?

Is er een reden (misschien van genetische aard) waarom een rhododendron niet/nooit bloeit?
Als je hier meer over weet, alle info is welkom!

Alvast dank,
Groetjes, CG.
donderdag 30 mei 2024 - 13:41
Tuinprins

Tuinprins

Zou interessant te weten om welke cultivar het gaat.

Een van de weinige redenen die ik kan bedenken is inderdaad te weinig zon. De standaard cultivars zoals Roseum Elegans, Cunningham's White, Cosmopolitan, Nova Zembla etc. verdragen zonder problemen volle zon en worden ook opgekweekt in de volle zon zodat ze rijkelijk bloemknoppen aanmaken.

Er zijn rhododendrons die er redelijk wat jaren over gaan doen om voor het eerst te gaan bloeien (bijv. Rhododendron rex, Rhododendron falconeri) maar deze soorten kun je alleen bij gespecialiseerde kwekers kopen en kom je eigenlijk alleen tegen in tuinen van liefhebbers. Meestal zijn deze soorten niet goed te stekken en alleen door zaaien te vermeerderen. Het kan gemakkelijk 10 jaar duren voordat deze zaailingen voor het eerst bloeien.

Zaailingen van standaard hybriden bloeien in de regel tussen 5 en 7 jaar voor het eerst. Deze zijn echter bijna allemaal goed te stekken dus worden niet gezaaid (zaaien is omslachtig, eigenlijk alleen interessant als je nieuwe hybriden wilt creeëren).

Gegroet, de tuinprins
donderdag 30 mei 2024 - 18:08
CeeGee

CeeGee

Hoi Tuinprins,

Hartelijk dank voor je informatieve antwoord!

De struiken zijn waarschijnlijk al erg oud. Ze stonden er al toen ik het huis jaren geleden kocht. Ze zijn wel klein (ca 1m hoog en 75 cm doorsnee). Dat kan natuurlijk ook zijn omdat het een kleinblijvende soort is. Ze groeien wel flink nu ik wat serieuzer begonnen ben met bemesten en grond verbeteren. Maar dan blad.
Geen idee welke cultivar het is.

Ze krijgen inderdaad niet superveel zon, (veel hoge bomen in de buurt) dus wie weet ligt het dan daar aan.

Ik vraag me wel af of weinig zon dan ook niet evengoed een remmende werking zou moeten hebben op het aanmaken van blad.
Maar misschien is dat met de aanmaak van bloemen niet te vergelijken, omdat het een ander proces is in het organisme ofzo.
Weet jij hoe dat zit?


Groeten van CG
zondag 2 juni 2024 - 15:57

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).