Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik heb advies nodig want ik kom er zelf niet uit, ook al enkele boom verkopers gemaild maar een reactie krijg ik helaas niet terug dus wellicht kunnen jullie mij helpen.
In onze voortuin van drie meter diep wil ik graag een boom planten. Enerzijds omdat we vanaf de eerste verdieping tegen groen willen kijken en anderzijds om wat vogels naar de wijk te trekken.
het liefst heb ik een vrij hoge boom zodat je van de verdiepingen (woonkamer 1e verdieping) goed tegen het blad aankijkt. Een boom die in de herfst rood wordt vind ik absoluut prachtig. Ik vraag mij af of de tuin niet te ondiep is voor bijvoorbeeld een esdoorn. Of kunnen jullie mij anders adviseren? Te tuin staat op het zuid westen.
Oeps geplaatst in het verkeerde forum-deel, excuus.
In een voortuin van slechts 3 meter diep kun je geen grote boom planten. Ik weet niet wat jij onder groot verstaat maar onder groot wordt in het vak al gauw gedacht aan bomen die hoger dan 12 meter worden.
Bij inheems kom je al snel uit bij Acer campestre maar die kleurt in de herfst zelden rood, is hier altijd geel tot geel-bruin. Als die op een gegeven moment flink wat zaad gaat produceren kun je in het voorjaar de zaailingen gaan wieden.
Ik snap ook niet zo goed waarom het in de bewoonde wereld een inheemse boom moet zijn. Het maakt een vogel niet uit of hij/zij in een Acer campestre zit of in een Cornus kousa of Koelreuteria.
Ik weet ook niet op wat voor grond je zit en hoe (on)vruchtbaar die is. Veel bomen kunnen overigens niet in de verharding worden geplant dus als de voortuin bestraat is of gevuld is met grind (halfverharding) dan vallen veel soorten af.
Wat voor grondsoort we hebben weet ik niet, het is een nieuwbouwwijk. De tuin is dus ook niet aangelegd, belangrijk vind ik om wel een boom te plaatsen dus als dit invloed heeft op het ontwerp dan is dat maar zo.
Inheems omdat dat ik begrepen heb dat dit juist voor de leefbaarheid van insecten wel uitmaakt. Ik kan nu nog kiezen en als ik daarmee kan helpen dan doe ik het graag. Als jij dit anders ziet hoor ik het ook graag.
Wellicht is een kleinere boom dan meer wat ik bedoel tot een hoogte van 6 meter.
Mijn ervaring met veel nieuw aangelegde wijken is niet zo positief. Bij veel tuinen zit er maar een dun laagje zwarte grond op, daaronder zit al snel gele grond (met, als je pech hebt, puin en ander rotzooi dat de aannemer op een goedkope manier kwijt wilde). Voorts zijn er vaak zware machines over heen gereden waardoor de grond verdicht is. Gevolg: in natte periodes wil het water niet goed de grond in.
Als eerste pak je een schop en gaat eens graven in je tuin om te kijken hoe de grondslag is. Zit je na 1 of 2 spades al op de gele grond dan kun je het vergeten om daar een boom te planten. Je zult dan die gele grond tot 75 cm moeten afgraven en vervangen door GOEDE zwarte grond. Verder heb je snel genoeg in de gaten of de grond verdicht is. Als je moeite hebt om je spade fatsoenlijk in de grond te krijgen dan weet je al hoe laat het is.
Ook zul je moeten achterhalen wat voor grond het precies is. Is het klei- zand- of leemgrond?
Omdat het een zonnige voortuin is, kan het daar in de zomer redelijk heet worden. Je moet dan voor bomen kiezen die tegen hitte kunnen. Ik zou in ieder geval niet kiezen voor een wintergroene boom (bijv. Prunus lusitanica in boomvorm) omdat het dan in je huis redelijk donker kan worden (zeker in de winter). Ik zou dan eerder kiezen voor Koelreuteria paniculata (in een fatsoenlijke boomvorm) of een niet al te groot wordende magnolia.
Zet er een Liquibambar. Groeit behoorlijk snel en vooral naar boven en niet zo sterk in de breedte. En als je geluk hebt met jouw exemplaar geeft die nog mooie herfstkleuren ook.
Het is een van oorsprong Amerikaanse soort maar volgens Wikipedia wordt die al sinds de 17e eeuw in Europa aangeplant. Dan kan je die toch al inheems noemen.
Wij hebben er hier één staan. Onze ondergrond is droge zandgrond met een dunne laag humus, en de boom doet het uitstekend.
Wij hebben een variant die geen vruchten geeft, dat is erg praktisch.