Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
op onze zonnige voorgevel, hebben we al een 7-tal jaar een blauwe regen staan, die tot 2 jaar geleden prachtig en snel groeide, en bloeide. Echter, sinds een jaar of 2 hebben we last van verwelking en verdorring, een paar weken nadat hij terug groen begint te worden in het voorjaar.
Vermoedelijk is dit door verwelkingsziekte. Nu vraag ik me af hoe ik hier best mee omga?
1) Plant volledig verwijderen, en grond afgraven en vervangen?
2) Plant behouden, en behandelen met een product (ik las al dat dit best gebeurt voor hij terug begint bladeren te krijgen)
3) Indien behandeling: met welk product? Sporgon lijkt veel weerklank te hebben, maar is al uit de handel gehaald. Zijn er goeie alternatieven?
4) Heb een clematis die ik eventueel in de plaats kan planten, maar hoorde ook al tegenstrijdige dingen of die er beter tegen bestand zijn?
Helaas is Wisteria wel vatbaar voor verwelkingsziekte (verticillium). De blauwe regen behoort niet tot de meest vatbare planten maar het komt met enige regelmaat toch wel voor. Hier op het forum zijn. er in het verleden ook wel voorbeelden van voorbij gekomen. Zie o.a. :
Tegen verwelkingsziekte is helaas weinig te doen. Er zijn geen middelen waarmee een eenmaal aangetaste plant kan worden genezen. Veel middelen die in het verleden waren toegestaan werkten ook eerder preventief dan curatief.
Bij Clematissen is er een duidelijk verschil in gevoeligheid voor verwelkingsziekte. De grootbloemige hybriden die in de zomer bloeien zijn redelijk vatbaar. De kleinbloemige soorten die vroeg bloeien zoals Clematis alpina of de herfstbloeiers als Clematis tangutica zijn weinig gevoelig.
Overigens zou ik nooit een Clematis planten op een plek waar een Wisteria heeft gestaan die getroffen is door verwelkingsziekte.
Het is de vraag of als je de plant en grond verwijdert je dan ook echt af bent van de verwelkingsziekte. De onzichtbare sporen van verwelkingsziekte komen via de wortels de plant binnen. Je zou dan alle wortels van de blauwe regen inclusief de grond waarin die wortels groeiden, moeten verwijderen. Lijkt mij tamelijk lastig.
Beter kun je de blauwe regen rooien (de nodige hygiëne in acht nemen, materiaal na de klus desinfecteren met spiritus of chloor) en er iets voor terug planten dat zeer weinig tot niet gevoelig is voor verwelkingsziekte. Lijstjes hiervan zijn op het internet te vinden o.a. bij de Royal Horticultural Society.