Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik wil in mijn tuin twee bomen planten die maximaal een achttal meter hoog worden (twee dezelfde om een soort van symmetrie te krijgen). Niemand suggesties? Liefst bomen die er inheems uitzien. Bijvoorbeeld geen bolcatalpa's of dergelijke. Ze zouden de vorm van een eik of zo mogen hebben, maar dan liever kleiner.
Je zou kunnen kiezen voor échte inheemse bomen. Ben er achter gekomen dat inheemse planten beter gedijen in onze tuinen, het is logisch natuurlijk! Waarom een exoot planten als inheems voor de hand liggend is?
We hebben hier in de tuin ook een Liquidambar styraciflua ofte amberboom staan. Die is in tussentijd een dikke twintig meter hoog, misschien wel ietsje meer. Ik zou dat dus niet durven bevestigen dat die geschikt is voor een kleinere tuin.
Misschien wel een goede keuze zijn:
Crataegus monogyna (meidoorn)
Sorbus aucuparia (lijsterbes)
Alnus incana 'Aurea' (goudels, blijft kleiner dan de soort)
Hallo. Al bedankt voor de tips.
Amberboom is een mooie boom, maar ik zou inderdaad moeten informeren mbt hoogte. De boom lijkt mij ook al dicht bij de grond te vertakken. Terwijl ik eigenlijk liever een iets hogere vertakking prefereer. Of snoei je dit gewoon naar wens?
Meidoorn: idem: hoe zit het met de vertakking.
Lijsterbes vind ik wat 'kaal'. Ik verkies een iets dikkere bebladering. Mijn ouders hadden vroeger lijsterbes staan.
hallo, een aanrader van mij, zie hierna. Via google vind je wel een foto. Je kan die snoeien, of laten groeien. Deze schittert door de verkleuring van het blad..
Gleditsia triacanthos 'Sunburst'
Christusdoorn
Valse Christusdoorn
Honey locust
De Gleditsia is een sierlijke kleine boom
en heeft een licht doorlatende kroon.
Als de boom te groot wordt is hij makkelijk te snoeien.
Loop in het voorjaar goud geel uit en verkleurd in de
Mijn hart heb ik eigenlijk verloren aan de moeraseik. Ik vind dat qua vorm eigenlijk een hele mooie boom.
Alleen qua hoogte blijken er nogal andere meningen over te bestaan. In de literatuur gaat het om lengtes van zo'n 20 meter. In de handel kwam ik examplaren tegen waar gesproken werd over 8 meter of dergelijke... Is dat dan om de koper te overtuigen, of bestaan er kleinere variëteiten?
En mijn voorkeur gaat uit naar het krentenboompje (amelanchier). Mooie kleur bij het ontluiken, mooie en talrijke bloesems, mooie bessen (eetbaar, maar de vogels zijn d'r vaak mee weg), en mooie herfstkleur (rood). Niet te groot.
Voor beperkte tuinen zijn er dikwijls ook varieteiten die zuilvormig groeien (fastiagata), zowel bij naald- als loofbomen.
Bv. de lijsterbes die WiPe aanprijst kan je ook vinden in zuilvorm.
Soms bestaan er ook kleinblijvende varieteiten, zelfs bij van oorsprong grote bomen zoals beuk.
(Ik kan echter niet meer op de naam komen)
8 meter voor een moeraseik???? Dat is een farce. In catalogi wordt vaak ook aangegeven hoe hoog de boom na x aantal jaren is. Dat lijkt de boom kleiner dan hij uiteindelijk wordt.
Je kan de boom zelf opkronen.
Als je lijsterbes al te kaal vindt zou ik de meidoorn ook niet durven aanraden.
Maar als je van eiken houdt, waarom plant je dan geen knoteiken?
Moeraseik ofwel Quercis palustris wordt zonder ingrijpen ook erg groot. Wij hebben de moeraseik als leiboom maar dat vraagt dus wel degelijk snoeien. Het is een beauty, zonder meer,
en wat te denken van een Sambucus nigra (gewone vlier) of de boomvorm van de krentenboom (amelanchier) ?? Beiden zijn goed te snoeien (klein te houden) en je kunt de bloesem/ bessen ook nog gebruiken. ( als de vogels je niet voor zijn geweest )
Oh ja, beide soorten doen het bijna op elke grondsoort goed ( na aanslaan)
de bomen die wij binnen de perken houden door snoei kunnen daar goed tegen:
Tilia = Linde, Plataan, Fagus = gewone Beuk, Carpinus Betulus = Haagbeuk.
Mogelijke vormen Lei = haag op poten, dak = parasol, blok = kubus (woning), boog = halve iglo, zuil = kolom.
veel succes met kiezen, dat is nog lang wachten tot het plantseizine vanaf eind oktober......
Mariëtta[afbeelding verwijderd niet-https]
Een heel mooi alternatief is de styrax japonica. Bloeit in het voorjaar overvloedig met mooie witte klokvormige bloemen. Daarna komen er eironde vruchtjes op die tot de herfst blijven hangen. Ook sierappel is een bruikbaar alternatief.