menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 1

Berk lekt.

Ga naar meest recente reactie

Zimmer

Zimmer

Vraagje, het zal wel niks zijn naar ik heb 3 berken staan. En niet gesnoeid ze 2 van de 3 zijn behoorlijk aan het druppelen.

Struiken & Bomen

zaterdag 24 april 2021 - 13:36
Zimmer

Zimmer

Foto 2

Struiken & Bomen

zaterdag 24 april 2021 - 13:37
leerling

Leerling

Ik ben geen boomspecialist, en kan je helaas geen raad geven. Misschien wel een eindje op weg helpen.

Rond deze periode stromen de sappen volop door de bomen en staat er dus veel druk op de houtvaten. Waar de boom beschadigd is, kan die daardoor gaan lekken.

Dikwijls scheiden bomen hars af om wonden af te dekken.
Kan je zien of jouw berken dat ook doen?
zondag 25 april 2021 - 00:08
deHaan

DeHaan

Dat druppelen stop vanzelf.
Hoef je je niet druk om te maken.
zondag 25 april 2021 - 09:17
WiPe

WiPe

Op bsis van deze foto's kun je eigenlijk niet veel zeggen Komt dat druppelen uit een tak? Of uit de stam? En zit die bruine verkleuring dan op d e plak waar die druppelt, of wordt dat nat van het druppelen waardoor dat verkleurt
zondag 25 april 2021 - 21:39
Zimmer

Zimmer

De druppels komen uit de stam. 2 van de 3 berken doen dit
maandag 26 april 2021 - 09:03
WiPe

WiPe

Dat zou natte kern kunnen zijn. Ik zoek het even op
maandag 26 april 2021 - 16:48
WiPe

WiPe

Bacterial wetwood of natrot, ook wel natte kern of bacterieslijm is een bacterieaantasting in het centrale deel van stam of takken. Maar eigenlijk gaat het hier niet om houtrot in de strikte betekenis van het woord, aangezien het hout niet afgebroken wordt zoals bij schimmelaantastingen het geval is. De bacterie in het hout leeft immers van de vergisting van suikers en kan geen hout verteren.
Natrot komt zowel in het kernhout als het spinthout voor. Het geïnfecteerde hout is dood en verkleurt van rozig of bleekgeel of geelachtig groen tot olijfgroen, bruin, roodbruin of zwart. In sommige houtsoorten geeft natrot geen duidelijke verkleuring en kan het herkend worden door de zurige geur. Hout dat aangetast is door natrot is, het zal niet verbazen, erg nat. Dat nat ontstaat wanneer opgeloste stoffen, voornamelijk kationen, opgeslagen worden in een beperkte zone, waardoor een verschil in osmotische druk ontstaat met als gevolg dat water zich naar die zone zal verplaatsen vanuit het naastgelegen spinthout of rottend hout. Aangezien die bacteriën een natte omgeving verkiezen, zorgen ze er dus voor dat er extra veel water verzameld wordt binnen de aangetaste zone. Het spinthout net naast de zone met natrot zal dus veel droger zijn dan het normale spinthout omdat daar volop water weggetrokken wordt, terwijl het natrot dus veel natter is (tot 80 % hoger in Populus sp. en Ulmus sp.) dan het normale spinthout dat op zijn beurt weer veel meer water bevat dan het kernhout. Bij Abies sp. daarentegen kunnen spinthout en natrot een vergelijkbare verzadiging hebben.
Concentraties van kationen in natrot stijgen tot ver boven de concentraties die in het normale spinthout gevonden worden. In vergelijking met het gewone spinthout bevat natrot een verhoogd gehalte aan minerale en organische oplossingen, terwijl er (bijna) geen koolhydraten meer zijn, de Ph hoger is en gas onder druk bevat. Natrot bevat dus veel meer water dat onder druk komt te staan door gasvorming, vermoedelijk door gisting. Door die druk wordt het overtollige vocht naar buiten geperst waardoor er constant vocht uit de stam loopt. Dat is goed te merken wanneer je in natrot zaagt. Het water kan dan echt uit de boom spuiten.
Aangezien hout dat aangetast is door natrot niet meer leeft, verdwijnt natrot niet automatisch wanneer de boom afsterft. Zo lang de afgestorven boom voldoende water kan aanleveren om de bacteriën in de natte kern in leven te houden, zullen die daar kunnen overleven. Pas wanneer het dode hout onvoldoende vocht kan aanleveren, zullen die bacteriën ook verdwijnen en plaats maken voor houtafbrekende organismen.
Voor stads- en parkbomen is natrot zelden een probleem, met uitzondering van het feit dat het de bomen kan ontsieren wanneer het vocht in verticale banen langs de schors naar beneden loopt omdat het uit barsten of oude wonden vloeit. Het wordt pas een probleem wanneer om een of andere reden de aangetaste zone gedraineerd wordt. Of het nu gebeurt doordat de stam openscheurt, dan wel doordat er gaten geboord worden om het hout te laten uitdrogen, de bacteriën die het hout bezetten zullen in de drogere omgeving niet kunnen overleven. Aangezien het hout al aangetast was, zal de boom het niet meer afgrendelen, waardoor houtafbrekende schimmels het aangetaste hout zullen bezetten. Met alle gevolgen van dien.
Natrot moet dus niet behandeld worden omdat behandelen en zeker draineren van natrot de poorten wagenwijd open zet voor schimmelinfecties die het onbeschermde hout zeer snel zullen bezetten en afbreken.
maandag 26 april 2021 - 16:50
Zimmer

Zimmer

Dat klinkt niet best, zoals ik het lees kan het hout gaan rotten, nu is het zo dan de bomen in de buurt staan van mijn huis. Misschien dan toch verwijderen?
dinsdag 27 april 2021 - 09:37
WiPe

WiPe

Nee, de bacteriën due de bloeiding veroorzaken, zorgen er net voor dat houtafbrekers daar niet kunnen overleven. Dat kan pas inrotten als je dat probeert te draineren. Laat dat gewoon met rust en dan is er geen enkel probleem.
dinsdag 27 april 2021 - 14:00

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon