menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Walnotenboom dode takken, weinig blad, gooit vruchten af

Ga naar meest recente reactie

Kirsten Lathouwers

Kirsten Lathouwers

Wij hebben een grote walnotenboom achter in de wei staan. Zeker 15 meter hoog. De boom heeft het altijd goed gedaan en heeft altijd veel noten gegeven. Maar dit jaar zit er minder blad in, meer dode takken en laat hij veel vruchten vallen. Wat kan de oorzaak zijn en wat kunnen we doen om hem weer in volle bloei te zien?
donderdag 30 mei 2024 - 12:17
WiPe

WiPe

De vraag is hoe de standplaats is. Staat die erg nat? Of is er daar de afgelopen jaren wat veranderd rondom de boom?
donderdag 30 mei 2024 - 15:27
Tuinprins

Tuinprins

Het blad is waarschijnlijk geraakt door de late nachtvorst van april j.l. Walnoten zijn gevoelig voor nachtvorst als ze in het blad komen. In Duitsland was in veel regio's het blad helemaal zwart. Er komt in zo'n geval wel nieuw blad aan de boom maar dat duurt een tijdje. Bij ons was de late nachtvorst minder intens maar zijn veel walnotenbomen toch geraakt.

Walnoten laten altijd wat minuscule vruchtjes vallen. Misschien dit jaar meer vanwege de weersomstandigheden. De vrouwelijke bloemen zijn wel bevrucht maar om de een of andere reden worden de vruchten afgestoten. Dit komt overigens bij meer soorten voor (o.a. kersen).

Gegroet, de tuinprins
donderdag 30 mei 2024 - 17:54
Koen1212

Koen1212

Zelfde verhaal hier. Mijn nog jonge notelaar ziet er momenteel zo uit: hier en daar een klein blaadje, op sterven na dood zo lijkt het wel. Wat scheelt er, wat kan ik doen en komt het nog goed?
Ik vermoed dat de vele nattigheid (verzadigde bodem!) er iets mee te maken heeft

Struiken & Bomen

donderdag 30 mei 2024 - 19:05
PeterC

PeterC

Onze notelaar staat hier nu een 18 jaar. Dit jaar inderdaad getroffen door die ene nacht met nachtvorst toen hij juist in blad kwam. Al het jonge blad zwart geworden. Het heeft even geduurd maar nu begint hij er goed door te komen.
Noten moeten we dit jaar wel niet verwachten.
donderdag 30 mei 2024 - 20:18
PeterC

PeterC

Walnoten laten altijd wat minuscule vruchtjes vallen. Misschien dit jaar meer vanwege de weersomstandigheden. De vrouwelijke bloemen zijn wel bevrucht maar om de een of andere reden worden de vruchten afgestoten. Dit komt overigens bij meer soorten voor (o.a. kersen).


Paardekastanjes doen dat ook, maar wij hebben 2 rode paardekastanjes staan en die laten al de vruchtjes vallen als ze zo een kleine cm diameter zijn. Nog nooit heeft er een volgroeide kastanje aan gehangen, wat op zich wel een voordeel is van deze soort.

Er is mij uitgelegd dat de rode paardekastanje een kruising is van 2 varianten Aesculus. De ontwikkeling van bevruchte bloem tot volgroeide vrucht is een aaneenschakeling van processen die genetisch aangestuurd worden, net zoals dat ook bij dieren en bij ons het geval is. En bij deze kruising zit er ergens een genetische mismatch waardoor dat proces niet voorbij een bepaald punt geraakt en dan sterft de vrucht af.

Binnen een soort zal er ook wel regelmatig iets genetisch misgaan en dan sterft de vrucht af, en wij als mensen kennen dat ook, dat heet dan een miskraam.
donderdag 30 mei 2024 - 20:33
Kirsten Lathouwers

Kirsten Lathouwers

De boom staat er al zo'n 60 jaar. Aan de plek is niks veranderd, buiten het feit dat het dit voorjaar veel regent maar hij staat niet extra nat ofzo. Gewoon naast een stal op een weiland. Er is misschien wel wat late nachtvorst geweest maar niet meer dan -5 graden. Ik vraag me oprecht af of dat de oorzaak is van de wat kale boom, de vele dode taken en de vele vruchten die eraf vallen.

Struiken & Bomen

donderdag 30 mei 2024 - 22:57
Tuinprins

Tuinprins

Een paar uren late nachtvorst van -2 tot -4 is voldoende om de bladeren te raken. Bij -5 en lager wordt het blad zwart. Ik ben er voor 100% van overtuigd dat bij bovenstaande boom late nachtvorst de oorzaak is.

Late nachtvorst kwam vroeger ook voor maar geeft de laatste jaren meer schade. De oorzaak is gelegen in het feit dat de winters minder koud zijn. Afgelopen winter was er nauwelijks vorst. Bomen en struiken komen eerder uit hun winterrust. Hierdoor worden ze kwetsbaarder voor late nachtvorst. Er zijn diverse bomen die op zich zeer winterhard zijn maar als ze in het blad komen gevoelig zijn voor late nachtvorst. Door de vorst worden de cellen in de bladeren geraakt waardoor er groeistoringen optreden. Bij diverse Magnolia soorten krijg je soms ook van dat gebobbelde, vale blad. Bij andere boomsoorten blijft het blad kleiner. Ik heb hier een moerbei staan (soort: 'Gerardi Dwarf') die dit jaar ook kleiner blad heeft dan normaal.

Gegroet, de tuinprins
vrijdag 31 mei 2024 - 07:36
WiPe

WiPe

Alhoewel de standplaats niet gewijzigd is, is die bij deze boom ook verre van ideaal. Noten vragen een luchtige, goed doorwortelbare bodem die niet te nat is. Los van mogelijke schade bij de bouw van die stal, zit een groot deel van het wortelgestel onder de vloer van die stal. De bodem is op die plek verdicht waardoor de wortels daar slecht groeien. Bovendien verwacht ik in een stal ook uitwerpselen, wat impliceert dat er meer stikstof is.

Ik moet voorzichtig zijn, maar ik vermoed dat die boom al langer onder stress zou kunnen staan, gezien de rijke vruchtdracht. In een extreem jaar kan het evenwicht dan naar de verkeerde kant kantelen. Maar zonder controle ter plaatse kan ik eigenlijk niets met zekerheid zeggen. Maar daarvoor kun je best een boomdeskundige raadplegen.
vrijdag 31 mei 2024 - 11:27
Kirsten Lathouwers

Kirsten Lathouwers

De boom staat er al ruim 60 jaar. De stal is 20 jaar geleden gezet (geen graafwerkzaamheden of iets dergelijks. Is gewoon op een zandbedding gezet. Boom heeft het altijd goed gedaan en de mesthoop is bewust niet bij de boom gemaakt. Bovendien staat er al 5 jaar geen paard meer in de wei/stak, enkel 3 geitjes. Dat levert veel minder mest op... Ik betwijfel of de plek de oorzaak is... 4 jaar geleden heeft een boomdeskundige de boom nog bekeken en deze was kerngezond zei hij...
vrijdag 31 mei 2024 - 11:44
PeterC

PeterC

Als dat een recente foto is dan ziet hij er nog altijd kerngezond uit.
Beetje geduld, trekt wel bij.
vrijdag 31 mei 2024 - 22:04

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).