menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Zijn de specialisten terug

Ga naar meest recente reactie

semperfi

Semperfi

Onlangs stelden Bowie en ik, een vraagje. Het antwoord bleef achterwege, we veronderstellen dat de specialisten met vakantie waren.
Hier is ze terug : ( de specialisten hopelijk ook )

Hoe kunnen we onze serre vorstvrij houden ?
Ik veronderstel al zeker noppenfolie maar welk type verwarming is het beste en het best betaalbare ?

Grutjes,
Bob
vrijdag 1 september 2006 - 14:26
hofknoeier

Hofknoeier

Moeilijke vraag in verband met de stookolie-prijzen,en ik denk dat een heteluchtkanon al helemaal uit den boze is.

Moetten alleen de bakken van de planten vorstvrij zijn of de gehele serre?

Als het alleen de bakken moetten zijn dan zou ik opteren voor een elektrishe tracing.

Grts,

Eddy
vrijdag 1 september 2006 - 19:37
Bowie

Tekst aangepast

Bowie

De ganse serre moet vorstvrij worden. De mijne is 7x3m.
vrijdag 1 september 2006 - 21:34
Fons

Fons

Voor vorstvrij houden van serre begin je best met isoleren van serre met noppenplastiek, om kondensatie tegen te gaan plaats je best een ventilator die ge deels richt naar de nok van de serre door de luchtbeweging ontstaat bijna geen kondensatie,deze ventilator kan men via tijdsklok periodiek laten draaien.
Verwarming,Indien men maar enkele vorstgevoelige planten heeft kan men in de serre een extra wand in noppenplastiek plaatsen zodat men enkel dat kleine hoekje vorstvrij moet houden, dit kan dan best met een elektrisch kacheltje met goede termostaat,men kan ook gebruik maken van een goede ouderwetse kamertermostaat met stevige kontakten en regelbaar op lage temperaturen om een elektrisch kacheltje aan te sluiten.
Om een grotere ruimte te verwarmen kan men gebruik maken van een warmtekanon op stookolie, kan ook gestuurd worden met een termostaat,er moet wel buitenlucht voorzien worden voor een kanon via een buis omdat bij gebrek aan zuurstof de brander wel eens kan uitvallen.
Een warmtekanon kan bekomen worden in verschillende vermogens, voor een normale hobbyserre vorstvrij te houden moet dat vermogen niet te hoog liggen als er geen hoge temperaturen vereist zijn.
Stookolie is beterkoop dan petrolium daarom voorkeur stookolie.
Voor kleine ruimten kan men van die kleine petrolium branders met wiek aanschaffen maar bij extreme koude onvoldoende.
De grotere petrolium branders(die ronde draagbare)zijn niet aan te raden wegens moeilijke regeling en zijn zeker niet zuinig (4l. petrolium per nacht en niet regelbaar en de petroliumgeur)
Geen ervaring met zibro kachels, maar vermits continu verbranding zijn die ook niet zuinig.
Van warmtekanon op gas ben ik niet op de hoogte.
Voor serreverwarming is het bijna noodzakelijk dat men een warmtebron monteert die regelbaar is bij middel van termostaat.
De oplossing waarvoor ik gekozen heb is een zelf vervaardigde verwarming met en oude stookolie brander een dikwandige buis van 300mm doormeter 1 meter lang voorzijde wand geplaatst waarop brander gemonteerd, achterkant wand geplaatst met afvoerbuis,afvoerbuis grootdeels door serre leggen, op einde afvoerbuis aquastaatregeling met stang in afvoerbuisgemonteerd op de koudste hoek kamertermostaat gemonteerd, aquastaat en termostaat in serie geschakeld , dit systeem is perfect te regelen afhankelijk van de precisie van de kamertermostaat, tenslotte nog een klein ventilatortje over termostaat geplaatst die blaast tegen de buis tijdens de opwarmingsperiode en alzo de warmte in de serre versprijt,hiermee verwarm ik een groot gedeelte ven serre opp. 10 x7m
Verbruik van dit systeem tussen de 250 en de 500L perjaar afhankelijk van de koudere of minder koude winters.
Groetjes Fons.
maandag 4 september 2006 - 23:15
Fons

Fons

Nog een bedenking,als de serre aangebouwd is aan het huis kan men gebruik maken van de bestaande verwarmingsinstallatie door een extra radiator met ventilator in de serre te plaatsen en deze laten werken op een apparte circulatiepomp die op haar beurt gestuurd word door een aparte termostaat geplaatst in de serre.

Groetjes Fons.
dinsdag 5 september 2006 - 21:06

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon