recept van mijn ma:
ik heb net 5!! kilo joghurt gemaakt( wij eten veel joghurt en koken er ook mee en de smaak is echt niet te evenaren vind ik!)
gewoon 5 liter melk gehaald bij de boer,die aan de kook gebacht(opletten voor overlopen,da zijn echte overlopers die melkmannen!!)
paar minuutjes doorkoken en laten afkoelen tot een temperatuur die wel goed warm aanvoelt aan je pink,maar nog net niet verbrand( weetikveelhoeveelgradenda is
)
dan paar lepels goede verse joghurt (gekocht of opzijgehouden van eerder gemaakt joghurt)er doorroeren,een deken (kinderdeken in tween of vieren gevouwen) onder de pot zoadat de bodem geen warmte verliest en ook een dekentje of twee errond( deksel!!!)en dan de volle nacht laten staan...uur of tien twaalf.
verwarming( dekens of ander warmhoudmateriaal) verwijderen en verder laten afkoelen.
om te zorgen dat je lekker dikke joghurt krijgt neemt u een schepje van de joghurt uit een zijkantje,dit putje vult zich dan met vocht,telkens met een lepeltje het vocht( wei)wegscheppen en je joghurt word vaster en vaster,wel in de koelkast bewaren!!maar niet in de koelkast voor ze volledig afgekoeld is natuurlijk.
het spreekt vanzelf dat je dit ook kan toepassen op kleinere hoeveelheden.