menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Planten rondom een vijver

Ga naar meest recente reactie

Mayra

Mayra

hallo allemaal
Ik ben van plan om een vijver aan te leggen, maar rond het vijver heen wil ik mooie planten (geen vijver planten) met bloemen als het mogelijk is zetten, welke zijn de beste opties?... (rond de vijver bedoel ik op 1 meter afstand en het is een zonnige plek)

alvast bedankt

Mayra
dinsdag 28 augustus 2007 - 00:04
Spuddy

Spuddy

Hostas staan mooi langs een vijver, alsook Centranthus ruber en bepaalde, niet al te hoge bamboes (let op met wortels van sommige bamboes!)
dinsdag 28 augustus 2007 - 01:21
Lungsey

Lungsey

Tja, dat hangt af van zoveel dingen. Wat voor tuin heb je, een "nette" opgeruimde tuin of een tuin met natuurlijke uitstraling, hou je van veel en drukke bloemkleur of wil je het geheel wat rustiger houden, wat is het doel van je vijver, hoe groot is ie, moet er veel beschutting rondom zijn, etc etc. Kijk, als je een vrij kleine vijver hebt, dan lijkt het handig om te kiezen voor relatief klein blijvende planten, zodat de balans een beetje klopt. Als je een mega grote vijver hebt, dan staan grotere groepen planten mooi.

Weet je wel wat voor planten je in de vijver wilt? En wat doe je dan met de rand van de vijver? Je vraagt om ideeen voor zo'n meter van je vijver af, hoe ziet het stuk tussend ie planten en de vijver er dan uit?

Ach, uiteindelijk gaat het allemaal om smaak. Misschien heb je wat aan deze links?
Van Tuinadvies zelf:
http://www.tuinadvies.be/vijver_soorten_vijvers.htm

http://members.lycos.nl/afun210457/oeverplanten.htm = wel oeverplanten, maar kijk eens of je wat tegenkomt wat je toch heel mooi vindt

En deze vind ik wel handig: http://www.groeninfo.com/plantengids/index.php Je kunt hier bijvoorbeeld alleen de kleur die je zou willen invullen, en dan krijg je een eindeloze hoeveelheid foto's van planten met die kleur. Als je nog echt niet weet wat je wilt, is dit misschien een aardige plek om te starten?

Veel succes en veel plezier!!
dinsdag 28 augustus 2007 - 02:20
minouke

Tekst aangepast

Minouke

Lungsey, die laatste link heb ik dus geprobeerd , met alle combinaties dat ik kon bedenken ... geen foto gevonden lijkt mij nog niet op punt

Maar 't is waar dat de stijl van de tuin belangrijk is om de planten rond de vijver te kiezen, irissen bv passen mooi bij een vijver en elke stijl

deze link kan u misschien helpen om planten te vinden en te combineren (wel engels)
http://www.crocus.co.uk/findplant/

http://www.crocus.co.uk/?ChannelKey=&x=10&y=9
dinsdag 28 augustus 2007 - 07:27
Mayra

Mayra

Mijn tuin is een mengeling van natuur uitstraling en "nettes", het is een groot vijver (4 meters lang) en in het begin had ik aan boomen gedacht, maar door het uitvallen van bladen kan het niet.
De randjes van de vijver zouden flagstones worden.
dinsdag 28 augustus 2007 - 12:36
minouke

Minouke

grassen(let op géén bamboe nemen), varens, hosta's, iris, lythrium,hemerocallis, astilbe, gunnera,ajuga, arumbergenia, centranthus, cimifuga, eremus, ligularia dentata, ligularia przewalskii, monarda,veronica, thalictrum, tellima

geven een natuurlijke uitstraling aan een vijver en toch niet te wild voor de rest van de "nette" tuin
dinsdag 28 augustus 2007 - 12:59
hildavw

Hildavw

Een mooi randplantje is ook de Heuchera.

groetjes

hilda
dinsdag 28 augustus 2007 - 16:33
Mayra

Mayra

ik heb het gezocht en ik vind zelf de heuchera dn de astilbes heel mooi, maar die zijn shcaduw planten en mijn vijver zal in de volle zon komen.. wat jammer!

Mayra
dinsdag 28 augustus 2007 - 17:07
minouke

Minouke

kunt ge geen schaduw creeeren met hogere planten, 't is vooral die hete namiddagzon dat schadelijk is , morgen en avondzon kan zo geen kwaad .

Sommige planten worden erg hoog en maken schaduw
dinsdag 28 augustus 2007 - 17:14
hildavw

Hildavw

Bij ons krijgt de heuchera de morgenzon en 's namiddags zo vanaf een uur of 4.
Hij doet het uitstekend !

groetjes
Hilda
woensdag 29 augustus 2007 - 11:43

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon